FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeri

FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2024

Faimoasa Vale Chamonix-Mont-Blanc din Alpii francezi va introduce restricții la închirierea locuințelor mobilate în scop turistic, în încercarea de a limita creșterea prețurilor și de a încuraja locuințele permanente, relatează agenția AFP.

Consiliul din regiunea văii, care reunește comunele Chamonix, Les Houches, Vallorcine și Servoz, toate cele patru clasificate drept „zone tensionate” din august 2023, a votat în unanimitate în favoarea introducerii acestei măsuri, care va intra în vigoare la 1 mai 2025, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Isopan Est din România devine parte din al doilea cel mai mare producător de panouri termoizolante din Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție - Isopan Est din România devine parte din al doilea cel mai mare producător de panouri termoizolante din Europa
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Valea devine astfel „prima regiune montană din Franța care limitează numărul de locuințe turistice pentru a promova cazarea pe tot parcursul anului”, potrivit consiliului.

Textul prevede că, pentru fiecare proprietate închiriată pe termen scurt, proprietarul va trebui să solicite autorității locale din comuna din care face parte un număr de înregistrare și o autorizație cu durată limitată.

Heineken anunță pierderi, probleme cu China CITEȘTE ȘI Heineken anunță pierderi, probleme cu China

În plus, numărul locuințelor mobilate va fi limitat la o proprietate pe persoană fizică în Chamonix și Les Houches și la două proprietăți în Servoz, potrivit unui comunicat.

Noua regulă se va aplica inițial doar persoanelor fizice, însă datele colectate urmează să fie utilizate ulterior pentru adoptarea unor măsuri suplimentare care vor viza persoanele juridice, a notat consiliul comunitar.
Autoritățile din Valea Chamonix admit că măsura ar putea fi desființată de instanțe

Prudența autorităților vizavi de persoanele juridice poate fi explicată prin faptul că aceste entități, „care constituie majoritatea multi-proprietarilor” – care pot fi administratori de proprietăți, agenții imobiliare sau administratori – dispun de „mijloacele financiare de a apela la recurs” juridic, a subliniat primăria din Chamonix.

„Riscul ca regulamentul să fie atacat există”, a notat primăria, amintind de eșecul suferit anul trecut de orașul Annecy, o altă zonă de interes turistic din Alpii francezi, care a dorit să impună cote de cazare în locuințele mobilate utilizate în scop turistic.

FOTO Defrișările pe Valea Oltului au provocat primul incident - Un bolovan a lovit o mașină CITEȘTE ȘI FOTO Defrișările pe Valea Oltului au provocat primul incident - Un bolovan a lovit o mașină

Conform datelor colectate în 2023 pe baza taxei turistice, persoanele juridice dețin aproximativ o treime din cele aproximativ 3.500 de proprietăți mobilate listate în Chamonix. În vale, numărul acestora a crescut de la 2.700 la 4.000 în patru ani. Prețul de închiriere a ajuns la 30 de euro/metru pătrat, iar cel de achiziție oscilează între 10.000 și 18.000 de euro/metru pătrat, potrivit comunicatului.

Pentru primarul din Chamonix Eric Fournier, fenomenul de schimbare a scopului proprietății în ultimii doi ani este „ceva care se întâmplă mult mai rapid” comparativ cu reacția autorităților.

„Este absolut necesar să reechilibrăm numărul de locuințe permanente în raport cu cel al locuințelor destinate închirierii”, a explicat edilul pentru AFP.

Erdogan spune că Turcia ar putea intra în Israel pentru a ajuta palestinienii CITEȘTE ȘI Erdogan spune că Turcia ar putea intra în Israel pentru a ajuta palestinienii

Mutarea vine în contextul în care autoritățile locale din mai multe țări europene, de la Spania la Italia, au adoptat recent sau încearcă să implementeze măsuri care să combată turismul în masă, care stârnește tot mai mult nemulțumirea localnicilor din cauza scumpirii traiului și a deteriorării patrimoniului cultural.

FOTO Premieră în Franța - Faimoasa Vale Chamonix restrânge numărul locuințelor ce pot fi închiriate turiștilor. Apar temeri

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
alpi
mont blanc