Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță, acum, că a solicitat comisarilor din întreaga țară să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HoReCa, dețin toate autorizațiile necesare și obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfășoară.
"Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a analizat întreaga situație creată în urma incidentelor nefericite petrecute în ultima perioadă, în sectorul HORECA. Astfel, în contextul derulării acțiunilor de control de către 'Comandamentul de iarnă 2023-2024' - structură special creată de ANPC, în mod tradițional, anual, pentru a supraveghea activitatea din zonele turistice, în care consumatorii își petrec vacanța de iarnă, pe teritoriul României - conducerea ANPC a solicitat, prin grupurile de comunicare internă ale instituției, comisarilor din întreaga țară și mai ales celor angrenați în structurile Comandamentului, să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HORECA, dețin toate autorizațiile necesare și obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfășoară", potrivit unui comunicat al instituției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În situațiile constatate ca fiind neclare, care necesită lămuriri suplimentare sau în care se ridică semne de întrebare, ANPC urmează să formuleze adrese către autoritățile emitente, pentru a le fi adusă la cunoștință starea de fapt.
"Solicitarea conducerii ANPC de verificare, de către echipele de comisari, a existenței documentelor necesare funcționării nu reprezintă o suprapunere de atribuții cu instituțiile emitente ale avizelor sau ale autorizațiilor respective, ci o simplă asigurare a faptului că aceste documente se află în posesia operatorilor economici, fără a fi analizată modalitatea în care acestea sunt emise, situație care intră în sarcina exclusivă a emitenților", se precizează în comunicat.
Un incendiu de proporții a izbucnit pe 26 decembrie la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani, autoritățile activând Planul Roșu de Intervenție. Șapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN. Totodată, se așteaptă ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite aparțin ultimei victime date dispărute.
O anchetă penală este în desfășurare, iar anchetatorii spun că nu se exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenționată.
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați”, scria în luna octombrie pe Facebook Horia Constantinescu, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
VEZI AICI ȘI DOCUMENT ANPC ordonă băncilor să recalculeze creditele și să reducă "optim" gradul de îndatorare. Președintele Constantinescu acuză ”acțiuni de intimidare" și "portavocile băncilor". Către Profit.ro: Nu vă răspund, sunteți... portavocea Bancpost (care a dispărut-n.r....)
„Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, spunea Constantinescu în mesajul său prin care făcea reclamă cabanei, unde astăzi dimineața a izbucnit un incendiu, în urma căruia numeroase persoane au decedat, arată Hotnews.
Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu. În plus, pensiunea funcționa fără autorizație de construire, iar cei care o ridicaseră obținuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare.
Acum, în spațiul public, patronul fermei este prezentat drept "fost interlop".
Un puternic incendiu a izbucnit la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din județul Prahova.
Imobilul, care a fost complet cuprins de flăcări, era construit din lemn, având parter și etaj.
CITEȘTE ȘI Premieră - Mâncare de spital a ajuns într-un prestigios ghid de restauranteȘase trupuri carbonizate, inclusiv un copil, au fost găsite de către salvatori în pensiune.
26 de persoane se aflau în pensiune, acestea participând la o petrecere în seara dinaintea incendiului. Un bărbat care a murit, în timp ce încerca să își salveze doi dintre copii din pensiunea cuprinsă de incendiu, era angajat al restaurantului, arată primele date obținute de autorități. Soția și unul dintre copiii acestuia sunt victimele care au fost duse la spital.
Prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat pentru News.ro că „persoanele aflate la parter s-au evacuat, dar nu se știe nimic despre persoanele cazate la etajul superior” al pensiunii.
Zona din pensiune care a ars era o clădire cu restaurant și câteva spații de cazare la parter și cinci camere la mansardă. Focul pare a fi izbucnit nu din restaurant, ci din zona mansardei, acolo unde erau spațiile de cazare, a precizat prefectul.
În ceea ce privește cauza izbucnirii focului, prefectul a declarat: ”Cred că este foarte greu să ne pronunțăm, în acest moment, cu privire la ce a declanșat acest incendiu”.
El a subliniat că în 2020 inspectorii ISU au plecat din nou într-un control, dar nu a primit încă datele cu privire la rezultatul acestuia.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) anunță că o parte dintre persoanele cazate aici au fost evacuate. ”Pensiunea are parter plus etajul întâi. Două persoane, o mamă și un copil, au fost transportate la spital cu leziuni ușoare, alături de un pompier”, anunță Arafat.
Șeful DSU susține că încă sunt persoane care nu sunt găsite, nu se știe dacă au ieșit sau au fost prinse la etaj.
În pensiune erau cazați câțiva turiști și mai mulți apropiați ai patronului unității de cazare.
În pensiune erau cazate 22 persoane: 12 persoane s-au autoevacuat, 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore, 2 victime au fost extrase decedate, 6 persoane sunt căutate în clădirea incendiată, conform datelor ISU.
Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a pus bazele Fermei Dacilor, declara, într-un interviu acordat în 13 decembrie portalului online Observatorul Prahovean, că zona în care a construit Ferma Dacilor era „o râpă”, așa cum i-a spus unii dintre apropiați. Afacerea a început prin amenajarea unui grajd, care a fost transformat în restaurant și unitate de cazare.
„Avem câteva atuuri față de stațiunile de pe Valea Prahovei: suntem aproape de București, nu mai stăm în trafic și aglomerație, e aer curat, e natură multă. (...) Zona e în plină dezvoltare, solul este fantastic pentru vița de vie, toate cramele din jur au investit foarte mult în domeniul viticol. (...) Potențialul e fantastic. Zona se dezvoltă, eu cred foarte tare în proiectul ăsta și avem de muncă două vieți aici și pentru următoarele generații”, spunea omul de afaceri care a copilărit pe dealurile din Tohani.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va declara anul viitor încă o zi liberă, pe lângă cele două pe care le avea în vedere în afara sărbătorilor legaleEl a criticat, în acel interviu, autoritățile, explicând că totul „se mișcă” greu în România și arătând că a avut nevoie de patru ani pentru a obține planul urbanistic zonal pentru pensiunea de la Tohani.
„Că nu ne ajută nimeni, nu e nicio problemă, mi-aș dori să nu ne mai încurce”, a spus Dinicu.
El povestea că pensiunea este conectată la rețea de alimentare cu energie electrică, dar că puterea acesteia nu este suficientă, astfel încât a dus la pensiune generatoare.
„Avem generatoare. Avem... Ne mai dă și statul un pic de curent. Am făcut cerere de vreo 10 ani, tot aștept să ne mărească puterea, să ne tragă o linie de medie” spunea omul de afaceri.
Dinicu vorbea despre planuri de viitor, precum un centru SPA cu clinică de recuperare pentru sportivi și bătrâni.
Ferma Dacilor funcționează din anul 2013.