EXCLUSIV Zeci de mii de bugetari și-au decontat vizele pentru SUA. Guvernul le dă bani pentru a susține Visa Waiver

EXCLUSIV Zeci de mii de bugetari și-au decontat vizele pentru SUA. Guvernul le dă bani pentru a susține Visa Waiver
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 mai 2024

Circa 20.000 de angajați din sistemul bugetar au profitat de faptul că Guvernul le decontează costul vizelor turistice și de afaceri pentru deplasări în Statele Unite ale Americii. Peste jumătate dintre vize au fost solicitate de angajați din Ministerul Afacerilor Interne, conform informațiilor obținute de Profit.ro.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De ce este important: Guvernul a anunțat la începutul anului că decontează costul vizelor turistice (B1) și de afaceri (B2) pentru angajații din sistemul bugetar și pentru cei din sistemul de siguranță publică, indiferent de nivelul veniturilor.

Scopul măsurii constă în reducerea astfel a ratei de refuz a vizelor, în cazul cetățenilor români, sub 3% și includerea României în programul Visa Waiver al SUA, respectiv ridicarea vizelor pentru români. 

Ciolacu se revoltă împotriva comercianților și merge după modelul Franței cu „shrinkflation” la raft: O scumpire „camuflată”, o formă de înșelăciune. Să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj! CITEȘTE ȘI Ciolacu se revoltă împotriva comercianților și merge după modelul Franței cu „shrinkflation” la raft: O scumpire „camuflată”, o formă de înșelăciune. Să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj!

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, potrivit informațiilor centralizate la nivelul Guvernului și prezentate în ședința Executivului, chiar la solicitarea premierului Ciolacu, circa 20.000 de angajați din sistemul bugetar au solicitat până în prezent decontarea vizelor pentru SUA.

”Cel mai mare număr de solicitări a venit de la Ministerul Afacerilor Interne, unde 11.000 de angajați au luat vize”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Ambasada SUA a transmis autorităților române că ritmul de reînnoire a vizelor trebuie să se mențină astfel până la final de an, pentru a păstra șansele românilor de a intra în Visa Waiver.

FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere

Ambasada Statelor Unite la București derulează de circa 6 luni o campanie publică prin care îi încurajează pe cetățenii români cu vize de intrare în SUA care au expirat să și le reînnoiască fără interviu, scopul fiind creșterea numărului de cereri de viză aprobate și scăderea ponderii în total a refuzurilor spre pragul de 3%, cel care ar asigura intrarea României în Programul Visa Waiver, în conformitate cu legislația americană în prezent în vigoare.

Simona Halep este cel mai recent nume mare care a făcut un apel public în acest sens în cadrul campaniei, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu.

După cum a relatat Profit.ro, cetățenii Statelor Unite ale Americii, care nu au nevoie de viză pentru a intra în România, vor fi exceptați și de la obligativitatea deținerii vizei de lungă ședere, care se eliberează la expirarea celor 90 de zile de ședere în țară fără viză.

În septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025, după o declarație a ambasadoarei americane la București, Kathleen Kavalec, care menționa același an. Și premierul Ciolacu estima, în decembrie 2023, în contextul unei vizite în SUA, că renunțarea la vize și programul Visa Waiver vor deveni realitate din 2025.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vize
s.u.a.
bugetari
buget
guvern