DECIZIE Ministru: Cu riscul de a tulbura activitatea turistică, vom înnisipa și în timpul verii

DECIZIE Ministru: Cu riscul de a tulbura activitatea turistică, vom înnisipa și în timpul verii
scris 5 sep 2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că a fost luată decizia de a se face înnisipări și în timpul verii, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, atât pe motiv că acele plaje erau puternic afectate de eroziunea costieră, dar și pentru că sunt ridicate costurile cu închirierea echipamentelor. El a afirmat că, dacă au apărut gropi în mare în urma acestor lucrări, ele nu sunt conforme cu proiectul, astfel că va merge să verifice acest lucru împreună cu o echipă de specialiști.

Mircea Fechet a participat, joi, la Neptun, la o întâlnire cu reprezentanții industriei de turism din zona de sud a litoralului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Una dintre cele mai populare destinații de vacanță triplează taxele de intrare pentru turiști CITEȘTE ȘI Una dintre cele mai populare destinații de vacanță triplează taxele de intrare pentru turiști
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a explicat de ce lucrările de înnisipare au avut loc și în timpul sezonul estival, lucru care nu s-a mai întâmplat până în acest an.

”Știu că a existat un disconfort în timpul sezonului cald anul acesta pentru că decizia ANAR-ului a fost aceea de a înnisipa și în timpul verii, lucru care nu se întâmplă de obicei, însă a fost o decizie luată ca urmare a unei realități, respectiv a faptului că plajele înnisipate erau profund afectate de fenomenul de eroziune costieră și s-a luat decizia, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, cu riscul de a genera un anumit disconfort în șantierele respective, totuși să avem cât mai repede o plajă, cu atât mai mult cu cât costurile legate de toate echipamentele necesare procesului de înnisipare se ridică la sute de mii de euro în fiecare zi”, a afirmat ministrul Mediului.

El a fost întrebat ce se întâmplă cu gropile din Marea Neagră care ar fi apărut tocmai în urma acestui proces de înnisipare.

”I-am chemat pe colegii de la Apele Române care au venit cu planșele în mână și mi-au prezentat care este profilul plajei, atât cel de pe uscat, cum s-ar spune, dar și cel care se află sub nivelul mării. Și profilul acelei plaje trebuie să fie unul care să aibă o anumită liniaritate, cu alte cuvinte dacă există astfel de gropi, cum au fost ele numite în mass-media, ele nu sunt în conformitate cu proiectul tehnic în baza căruia acele lucrări sunt recepționate.Nu întâmplător, astăzi o să am și o întâlnire cu reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltare GeoEcoMar, alături de care voi merge cu barca în largul Mării Negre pentru a face determinări și pentru a mă asigura personal că profilul proiectului este respectat”, a răspuns ministrul Mediului.

Mircea Fechet a adăugat că, în cazul în care sunt descoperite asemenea situații, acestea trebuie remediate pe cheltuiala constructorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea fechet
plaja