DECIZIE Cetățenii SUA nu vor mai avea nevoie nici de viză de lungă ședere în România. Scutiri și pentru canadieni și japonezi. Între timp, românii așteaptă să intre fără vize în SUA în 2025, așa cum a promis Ciolacu

DECIZIE Cetățenii SUA nu vor mai avea nevoie nici de viză de lungă ședere în România. Scutiri și pentru canadieni și japonezi. Între timp, românii așteaptă să intre fără vize în SUA în 2025, așa cum a promis Ciolacu
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Cetățenii Statelor Unite ale Americii, care nu au nevoie de viză pentru a intra în România, vor fi exceptați și de la obligativitatea deținerii vizei de lungă ședere, care se eliberează la expirarea celor 90 de zile de ședere în țară fără viză, conform unei hotărâri adoptate de către Guvern, măsură anunțată anterior de Profit.ro. Între timp, cum a relatat Profit.ro, a trecut un an de când un proiect de lege privind ridicarea vizelor pentru călătoriile românilor în SUA zace în Senatul american, iar românii așteaptă împlinirea promisiunii premierului Ciolacu că vor călători peste Ocean fără vize începând din 2025. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Executivul a mai stabilit menținerea regimului de scutire de vize de lungă ședere pe teritoriul României, după aderarea la spațiul Schengen cu granițele aeriene, navale și maritime, pentru cetățenii canadieni și japonezi.

DECIZIE Salariul minim european, reglementat în România. Procedura de calcul prevăzută în Codul Muncii pentru salariul minim va ține cont de ”nivelul orientativ” de 50% din salariul mediu CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim european, reglementat în România. Procedura de calcul prevăzută în Codul Muncii pentru salariul minim va ține cont de ”nivelul orientativ” de 50% din salariul mediu

De ce este important: Începând din 2002, deci de peste 20 de ani, cetățenii Statelor Unite ale Americii, indiferent de tipul de pașaport deținut, sunt exceptați de la obligativitatea obținerii vizei de intrare în România pentru o ședere de până la 90 de zile pe semestru. La expirarea termenului de 90 de zile, cetățenii americani care doresc sa rămână în continuare în România au obligația să solicite autorităților române competente prelungirea dreptului de ședere, respectiv o viză de lungă ședere.

Această viză nu este însă greu de obținut, pentru că, din 2003, Guvernul a stabilit că cetățenilor Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederatiei Elvetiene și Japoniei li se poate prelungi dreptul de ședere temporară în România fără prezentarea dovezilor referitoare la existenta mijloacelor de întreținere, iar în cazul celor care desfășoară activități comerciale, și fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația privind regimul străinilor în România.

VIDEO Ciolacu: Se încearcă specularea, de către anumite firme de arhivare, a recalculării pensiilor. Este și ilegal, și imoral, cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Se încearcă specularea, de către anumite firme de arhivare, a recalculării pensiilor. Este și ilegal, și imoral, cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea

Acum, Guvernul a adoptatun act normativ care prevede că: ”Cetățenii Statelor Unite ale Americii sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizelor de lungă ședere”.

Măsura este prezentată ca necesară pentru a menține un regim special pentru cetățenii americani, odată cu aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim de la 31 martie, dată de la care România este obligată să aplice, în integralitate, acquis-ul Schengen, inclusiv în materie de vize de scurtă ședere.  

Acest acquis prevede că durata maximă a șederii autorizate pe teritoriul statelor aflate în spațiul Schengen pentru resortisanții țărilor terțe, indiferent dacă aceștia au obligația de a deține viză sau sunt scutiți de o astfel de obligație, nu poate depăși, în total 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile, indiferent de tipul pașaportului deținut. Calculul acestei perioade se efectuează prin cumularea, în interiorul termenului de referință, a perioadelor de ședere pe teritoriul României cu perioadele de ședere pe teritoriul oricărui stat care aplică în totalitate acquis-ul Schengen.

Prin urmare, în lipsa modificării pregătite, cetățenii americani din România ar trebui să solicite viză de lungă ședere dacă au depășit 180 de zile de ședere în Schengen.  

DECIZIE Se pregătește redeschiderea minelor neenergetice, inclusiv de către companii insolvente. Statul caută iar un investitor partener pentru perimetrele Remin Baia Mare CITEȘTE ȘI DECIZIE Se pregătește redeschiderea minelor neenergetice, inclusiv de către companii insolvente. Statul caută iar un investitor partener pentru perimetrele Remin Baia Mare

Între timp, ambasada Statelor Unite la București derulează de circa 6 luni o campanie publică prin care îi încurajează pe cetățenii români cu vize de intrare în SUA care au expirat să și le reînnoiască fără interviu, scopul fiind creșterea numărului de cereri de viză aprobate și scăderea ponderii în total a refuzurilor spre pragul de 3%, cel care ar asigura intrarea României în Programul Visa Waiver, în conformitate cu legislația americană în prezent în vigoare.

După cum a relatat Profit.ro, însă, a trecut peste un an de când doi senatori americani democrați, susținuți și de unul republican, au inițiat și introdus în Senatul Statelor Unite un proiect de lege care stipulează că șeful Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, poate să includă România în Programul Visa Waiver și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este chiar cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.

În septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025, după o declarație a ambasadoarei americane la București, Kathleen Kavalec, care menționa același an. Și premierul Ciolacu estima, în decembrie 2023, în contextul unei vizite în SUA, că renunțarea la vize și programul Visa Waiver vor deveni realitate din 2025.

În ianuarie anul acesta, însă, consulul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel, a declarat pentru Europa Liberă că 1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru români este una de un optimism nefondat, că România trebuie să ajungă la un procent de refuz de sub 3% pentru a intra în Visa Waiver și că decizia de acceptare în Program nu este una politică.

viewscnt
Afla mai multe despre
americani
sua
cetățeni
viză
ședere
lungă
scutire
românia
schengen