Tarifele pentru cazare la mare, respectiv prețul pentru o cameră dublă/noapte, sunt, în medie, de 284 lei, în creștere cu 15% față de 2020, iar cele pentru mâncare și diferite servicii se simt de asemenea în buzunarul turistului. De exemplu, pentru o porție de cartofi prăjiți, turiștii plătesc aproximativ 8-10 lei, în timp ce o porție de hamsii este aproximativ 25 de lei. În general, scumpirile la mâncare au crescut cu aproximativ 10-15%, opțiuni accesibile fiind în special la autoserviri.
Prețurile diferă în funcție de destinația aleasă (cazările de pe litoral sunt, în momentul de față, cele mai căutate, iar prețurile cresc în funcție de cerere), de unitatea de cazare și facilitățile oferite.
Pentru șezlonguri, prețurile pornesc de la 25 de lei/șezlong/zi în stațiunile din sudul litoralului și în Constanța și pot ajunge până la 50-100 de lei/șezlong/zi în Mamaia. Turiștii trebuie să aloce un buget considerabil și pentru locurile de parcare, în caz că vin cu mașina, având în vedere că nu toate hotelurile, vilele și pensiunile pun la dispoziție această facilitate, semnalează platforma hotelieră online Travelminit.
Turiștii migrează către sudul litoralului, mult mai accesibil din punctul de vedere al costurilor
Dacă nordul litoralului (Mamaia) este cunoscut pentru diversitatea opțiunilor de distracție (cluburi, terase) și prețuri mai mari, sudul litoralului este dedicat mai degrabă familiilor și turiștilor care caută liniște și tarife accesibile.
Eforie Nord și Eforie Sud, Costinești, Neptun și Olimp sunt cele mai căutate destinații de către aceștia.
De asemenea, stațiunile din sud sunt alese pentru sejururi mai lungi, de o săptămână, în timp ce nordul litoralului este cel mai aglomerat în zilele de weekend, când turiștii vin aici pentru o distracție de câteva zile.