Asociația Hotelierilor: Sunt șase luni pierdute în turismul românesc cu Dobre la conducerea ministerului

Asociația Hotelierilor: Sunt șase luni pierdute în turismul românesc cu Dobre la conducerea ministerului
scris 9 iun 2017

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) precizează, într-un comunicat, că turismul nu a progresat cu nimic în cele șase luni de când la conducerea ministerului de resort se află Mircea Titus Dobre, federația acuzând autoritățile că vor să schimbe ”peste noapte” regulile pe care asociațiile profesionale le discută de peste patru ani.

De altfel, în ultimele săptămâni, ministrul Mircea Titus Dobre a fost criticat dur de toate asociațiile, patronatele și de marii jucători din turism, din cauza măsurilor luate, fără a se consulta cu sectorul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Hotelurile membre în asociația noastră își exprimă la unison îngrijorarea față de modul în care statul prin autoritățile sale au înțeles să susțină turismul ca unul din domeniile prioritare ale economiei. Deși la nivel declarativ turismul a apărut în permanență în lista de priorități a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister (lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranță serioasă pentru industrie), realitatea ne-a demonstrat că nu am reușit să progresam cu nimic în perioada de aproape șase luni de care vorbim”, se arată într-un comunicat transmis vineri de FIHR.

Sudul României, de-a lungul Dunării, începe să devină noul pol al pensiunilor CITEȘTE ȘI Sudul României, de-a lungul Dunării, începe să devină noul pol al pensiunilor

Reprezentanții federației spun că punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de legea voucherelor de vacanță, ”care se transformă peste noapte în indemnizații în bani”, iar hotelierii își pun ”serioase semne de întrebare”.

”Și am ajuns la concluzia că pentru noi hotelierii aceste șase luni au însemnat (cel puțin până în acest moment) eșecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună”, arată federația.

Membrii federației acuză că Legea impozitului specific și normele sale de aplicare adoptate în această primăvară le-au adus ”atâtea complicații și neclarități ”încât marea majoritate a hotelierilor o dorește abrogată imediat.

”Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei (sub 10%), că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă și că pentru hotelieri nu aduce nimic bun. Toate încercările noastre (având și implicarea ministrului Dobre în mod direct) nu au reușit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm”, mai arată comunicatul.

De asemenea, cu Legea Turismului nu au existat progrese ”în nicio încercare de legiferare a domeniului turism, iar goana în care se încearcă trecerea Legii turismului nu prevestește nimic bun”, consideră reprezentanții FIHR.

Federația susține că sectorul turismului suferă de lipsa forței de muncă în domeniu, dar nu a observat ”nicio acțiune concretă a actualui ministru al Turismului pentru a ne susține în găsirea unei soluții”.

Totuși, reprezentanții FIHR afirmă că perspectivele turismului românesc sunt în continuare bune.

Anterior, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, a lansat un atac la adresa ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, dar și a ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, despre care spune că ”sunt doi miniștri care merg în paralel”, iar măsurile acestora vor aduce grave prejudicii sectorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociatia hotelierilor
fihr