Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când stațiunile erau mai puțin frecventate, iar aproximativ 30% dintre utilizatori au ales vacanțe scurte de weekend în zone turistice ușor accesibile, arată Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).
Potrivit unui comunicat al ANAT transmis joi AGERPRES, voucherele de vacanță s-au impus în ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate și dorite beneficii de către angajați în completarea salariului și ca un instrument esențial în dezvoltarea turismului românesc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea. Potrivit organizației, în afară de beneficiile aduse angajaților, voucherele de vacanță au susținut și turismul intern. Astfel, în ultimii zece ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice. Totodată, investitorii au căpătat încredere să construiască hoteluri noi și să modernizeze unități existente, valoarea contribuțiilor depășind două miliarde de euro, apreciază ANAT.
"Voucherele de vacanță sunt un adevărat 'plan Marshall' pentru turismul românesc, acest proiect fiind esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic, care de multe ori nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare și masă, plata transportului sau diferite activități de agrement și excursii opționale", a declarat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, citat în comunicat.
ANAT reamintește tuturor beneficiarilor opțiunile pe care le au pentru a utiliza voucherele de vacanță, inclusiv în situația în care se apropie de data limită de valabilitate, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, Asociația susține extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase. Totuși, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară, arată sursa citată.
"Cei care aveau salarii mari veneau în stațiune să consume voucherul și cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajați de voucher să petreacă vacanța în România. Balanța valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara țării, relevă un studiu al Băncii Naționale, iar voucherele de vacanță ajută la păstrarea banilor în țară", a mai afirmat Adrian Voican.
Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima replică a autobuzului fabricat la Arad în urmă cu un secol va circula cu turiști de anul viitorANAT reamintește tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanță că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în România. Conform legislației în vigoare, comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unități afiliate și structuri de primire turistică constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut), aceștia riscând amenzi de până la 51.800 de lei. În plus, este important de reținut că sistemul voucherelor de vacanță este implementat cu măsuri sporite de securitate, astfel încât rarele cazuri de fraudă cu aceste instrumente au fost identificate cu ușurință și sancționate de către autorități.
De asemenea, hotelurile și agențiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanță (să conțină minim o noapte de cazare), riscă amenzi de până la 51.800 de lei și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenței de turism.