Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, în creștere

 Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în primele șapte luni din 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută - cu 8,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate - cu 7%, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Creșterea ca serie brută s-a datorat avansului vânzărilor de produse nealimentare (+13,2%), comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+4,6%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,1%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Noi imagini de pe șantierul centurii Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare. Când va fi gata CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini de pe șantierul centurii Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare. Când va fi gata
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ca serie ajustată, creșterea de 7% a avut la bază majorarea vânzărilor de produse nealimentare (+11,8%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,9%) și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,5%).

În iulie 2024, comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 4,6%, ca urmare a activităților raportate în: vânzările de produse nealimentare (+6,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,9%) și comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+2%).

Potrivit sursei citate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie ajustată, a scăzut, pe ansamblu, în luna iulie a acestui an, față de luna anterioară, cu 1,8%, pe fondul scăderii înregistrate în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-9,2%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-1%). Pe de altă parte, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,3%.

Asus a prezentat mai multe laptopuri Copilot+ PC CITEȘTE ȘI Asus a prezentat mai multe laptopuri Copilot+ PC

De asemenea, de la un an la altul (iulie 2024 vs iulie 2023), afacerile din comerțul cu amănuntul, ca serie brută, au crescut cu 8,1%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+14,5%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,8%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,6%).

În același timp, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din același tip de comerț s-a majorat cu 7,4%, în urma creșterilor din vânzările de produse nealimentare (+12,3%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+5%). În schimb, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate s-a diminuat 0,2%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
ins