Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, nu vor mai fi obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri, începând cu februarie 2019, a decis miercuri prin vot final Camera Deputaților. În plus, Legea în domeniu va fi din nou suspendată, până anul viitor, după cum a anunțat anterior Profit.ro. Guvernul recomandase chiar abrogarea Legii, ale cărei prevederi au generat puternice controverse și s-au dovedit greu de aplicat.
De ce este important: Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor.
Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar fostul Guvern Tudose a decis, la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul sesiunii legislative din toamna anului trecut, tot parlamentarii au fost nevoiți să vină cu un alt proiect de lege, care să modifice reglementările pe care tot ei le aprobaseră. Constatarea aleșilor a fost însă că Legea este chiar dăunătoare în forma actuală.
”Legea nr. 217/ 2016 privind diminuarea risipei alimentare în actuala formă este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu sunt clare, precise și fără echivoc. Analizând Legea mai sus menționată se constată că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și Legea face mai mult rău decât bine”, arătă parlamentarii, care au propus astfel modificarea Legii, conform informațiilor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul a lansat un ghid pentru cumpărătorii și distribuitorii de case de marcat cu jurnal electronicMăsurile de diminuare a risipei alimentare devin opționale
Având în vedere că noul termen de intrare în vigoare a Legii ar fi fost 1 ianuarie 2019, deputații s-au grăbit să aducă modificări reglementărilor actuale.
Astfel, aceștia au schimbat radical Legea, care acum stabilește că ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”.
Potrivit noii forme pregătite a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar (...) pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, adică sunt liberi să ia sau nu măsuri de acest fel.
Măsurile de prevenire a risipei rămân aceleași și, în esență, sunt vânzarea cu preț redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilității minimale” a alimentelor destinate consumului uman.
Înlocuirea sintagmei ”data limită de consum” cu ”data durabilității minimale” a survenit la propunerea Guvernului, având în vedere că prima este utilizată în cazul produselor alimentare foarte perisabile și care se pot altera în termen foarte scurt de la fabricație.
Produsele vor putea fi donate ”oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale”.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește atacul împotriva băuturilor energizante: Interdicții de vânzare în magazine și fără aparate automateComercianții au la dispoziție, de asemenea, variantele transformării alimentelor apropiate de expirare în compost, respectiv în biogaz, așa cum prevede și legislația actuală.
Noua formă a Legii arată însă acum doar că ”se recomandă implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare” înainte de neutralizarea deșeurilor generate.
În pofida faptului că măsurile de prevenire a risipei alimentare sunt stabilite ca opționale, parlamentarii prevăd că operatorii economici ”vor pune la dispoziție autorităților cu atribuții de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”.
Parlamentarii au ținut să menționeze explicit în Lege că firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, așa cum prevede și acum Codul Fiscal în cazul donațiilor de alimente sau transformării lor în compost și biogaz.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul premier Ponta cere Unirea Shopping Center daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazinAlimentele donate nu vor putea fi revândute decât de asociații caritabile, dar fără a face profit
Legea stabilește în prezent că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.
Ulterior, asociațiile și fundațiile ar fi putut comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, respectiv de producție.
Inițial, noul proiect elimina complet aceste prevederi din lege, pentru că au generat numeroase obiecții din partea comercianților, și prevedea că transferul alimentelor către instituțiile înregistrate la ANSVSA în acest scop, care nu se mai numesc ”entități”, ci ”operatori receptori”, va fi realizat doar în baza unui contract.
CITEȘTE ȘI Noi condiții privind acordarea tichetelor de masă, cadou, de creșă și voucherelor de vacanțăPosibilitatea comercializării alimentelor donate a fos reintrodusă în lege acum, generând dezbateri aprinse printre deputații din comisii și din plenul Camerei, aceștia lansând tot felul de ipoteze, de la ideea că marii retaileri își vor putea astfel înființa fundații prin care să revândă alimentele în curs de expirare sau că de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decât cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea în magazine de cartier.
Conform ultimelor modificări aduse acum de deputați, asociațiile sau fundațiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ”la un preț care să permită acoperirea costurilor de funcționare a activității respective”.
Nivelul maximal al costurilor de funcționare va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii.
Nerespectarea interdicțiilor sau a condițiilor de comercializare a alimentelor donate va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, dar fără a mai fi diferențiate în funcție de mărimea firmei și fiind lăsate la latitudinea autorităților de control.
CITEȘTE ȘI Cum funcționează Parlamentul: După ce tocmai au obligat vânzătorii din piețe să afișeze o etichetă specială, aleșii o modifică din nou. În practică, noua etichetare nici nu este aplicatăLegea diminuării risipei alimentare va fi aplicată din februarie 2019
Deputații au mai stabilit că aplicarea legislației în domeniu va fi suspendată, odată cu publicarea noilor prevederi, până la 1 februarie 2019.
Până la acea dată, ministerele și autoritățile de resort vor trebui să elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii, care vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.
După adoptarea în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.