Trump vine acum cu o altă amenințare, care va pune capăt deceniilor de comerț cu medicamente la prețuri reduse

Retail   
Trump vine acum cu o altă amenințare, care va pune capăt deceniilor de comerț cu medicamente la prețuri reduse

Președintele american, Donald Trump, vine acum cu o altă măsură.

Spune că va anunța în curând „tarife majore” pentru produsele farmaceutice importate.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani
Evenimente

Este o măsură care ar putea pune capăt deceniilor de comerț global cu medicamente la prețuri reduse, conform BBC.

De ani de zile, majoritatea țărilor, inclusiv SUA, au impus tarife reduse sau nu au impus tarife pentru medicamentele finite, datorită în parte unui acord din 1995 al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) menit să mențină medicamentele la prețuri accesibile, scrie G4Media.ro.

FOTO TenarisSilcotub finalizează construcția primului său parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI FOTO TenarisSilcotub finalizează construcția primului său parc fotovoltaic

Această schimbare vine după ce Trump a introdus săptămâna trecută un tarif general de 10% pentru alte importuri, ca parte a unui efort mai amplu de a relansa producția în SUA.

Noile sale tarife „reciproce” – inclusiv o taxă de 104% asupra bunurilor care sosesc din China – au intrat în vigoare miercuri, intensificând un război comercial global și zguduind și mai mult piețele.

Cumpărătorii de produse farmaceutice, scutiți până acum de astfel de măsuri, se pregătesc acum pentru ceea ce ar putea urma.

SUA importa de obicei cantități mari de medicamente finite din India, Europa și China, fără ca cumpărătorii să plătească taxe vamale – deși ingredientele farmaceutice active (API), utilizate pentru fabricarea medicamentelor, se confruntă cu unele taxe.

Prezentându-se marți la un dineu de strângere de fonduri pentru Partidul Republican, Trump a declarat: „Vom anunța foarte curând un tarif major pentru produsele farmaceutice. Și când vor auzi asta, vor părăsi China.”

De asemenea, săptămâna trecută, el a declarat reporterilor aflați la bordul avionului său Air Force One că tarifele „farmaceutice” vor ajunge „la un nivel pe care nu l-ați mai văzut până acum”, spunând că acestea vor fi anunțate „în viitorul apropiat”.

Tranzacție: Austriecii de la Verbund au cumpărat în România, de la ″regele eolienelor″, un proiect regenerabil gata de construire CITEȘTE ȘI Tranzacție: Austriecii de la Verbund au cumpărat în România, de la ″regele eolienelor″, un proiect regenerabil gata de construire

În 2024, SUA a importat medicamente în valoare de 213 miliarde de dolari – de peste două ori și jumătate mai mult decât totalul cu un deceniu mai devreme.

Cu toate că nu oferă prea multe detalii, comentariile sale au zdruncinat cumpărătorii, în special pe cei care se bazează pe importurile din India. India furnizează aproape jumătate din toate medicamentele generice din SUA, sau versiuni mai ieftine ale medicamentelor populare, economisind miliarde de dolari în costurile de sănătate ale țării.

Acțiunile farmaceutice indiene au scăzut brusc în urma știrii. India trimite aproximativ o treime din exporturile sale farmaceutice anuale de 13 miliarde de dolari în SUA, care este o piață cheie.

În prezent, americanii plătesc taxe mici sau nu plătesc deloc pe importurile de medicamente indiene – comparativ cu taxa de aproape 11% plătită de indienii care importă medicamente americane.

Fabricanții indieni de medicamente avertizează că taxele vamale îi vor forța să crească prețurile, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la creșterea facturilor medicale din SUA. În timp ce firme precum Cipla și Dr Reddy’s au fabrici în SUA, majoritatea spun că mutarea producției nu este viabilă pentru medicamentele generice cu marjă mică.

FOTO Kaufland continuă expansiunea și deschide al 6-lea magazin din Iași CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland continuă expansiunea și deschide al 6-lea magazin din Iași

Producătorii europeni de medicamente sunt, de asemenea, în alertă. După o întâlnire la nivel înalt între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și firme farmaceutice de top, marți, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) a avertizat că tarifele ar putea muta producția din Europa în SUA.

EFPIA, ai cărei membri includ companii farmaceutice majore precum Bayer, Novartis și Novo Nordisk – producătorul medicamentului vedetă pentru diabetul de tip 2 Ozempic – și-a exprimat îngrijorarea că tarifele în creștere ar putea perturba rolul Europei ca jucător cheie în producția farmaceutică globală.

În 2024, produsele farmaceutice au fost cel mai mare export al UE către SUA, în valoare de 127 miliarde de dolari (100 miliarde de lire sterline).

Companii importante au îndemnat UE să acționeze rapid, solicitând schimbări de politică pentru a spori competitivitatea Europei și pentru a preveni un „exod în masă” către SUA. Aceștia și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la eventualele tarife de retorsiune ale UE, care ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și afecta pacienții de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Giganții mondiali din domeniul farmaceutic precum GSK și Pfizer își desfășoară activitatea în mai multe țări, inclusiv Irlanda și Germania, ceea ce înseamnă că noile tarife ar putea perturba mai multe părți ale lanțului de aprovizionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
medicamente