Traficul ilicit de mărfuri - în online. Cele mai traficate produse

Traficul ilicit de mărfuri - în online. Cele mai traficate produse
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2019

Traficul ilicit de mărfuri afectează comerțul online și în foarte multe cazuri coletele mici sunt utilizate abuziv pentru realizarea acestui trafic.

La nivel european, un studiu efectuat de EUIPO în anul 2018 despre comerțul cu produse contrafăcute prin colete mici arată faptul că aproape 63% din confiscările vamale de produse contrafăcute și piratate implică colete mici, conținând cel mult 10 articole în majoritatea pachetelor confiscate, arată reprezentanții instituțiilor de stat și reprezentanții Asociației Române a Magazinelor Online și Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit ”Viitorul” (ACTIV) în cadrul unei întâlniri.

Urmărește-ne și pe Google News
Ikea a deschis primul său magazin din centrul Parisului, pe un model luat în calcul și în România, și pregătește investiții de 400 milioane euro CITEȘTE ȘI Ikea a deschis primul său magazin din centrul Parisului, pe un model luat în calcul și în România, și pregătește investiții de 400 milioane euro

Dintre toate livrările confiscate cu produse contrafăcute, procentajul reprezentând colete mici prin curierat/poștă este următorul: 84% la articole de încălțăminte contrafăcute, 77% la echipamentele optice, fotografice și medicale false (în principal ochelari de soare), 66 % la dispozitive din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și 63% la ceasuri, articole și genți din piele și bijuterii contrafăcute. Principalele economii de provenineță sun: China, Hong Kong (China), India, Singapore, Thailanda și Turcia.

Dintr-un studiu al Comisiei Europene - DG TAXUD (Directorate-General for Taxation and Customs) a reieșit că 76% dintre bunurile contrafăcute confiscate în UE în 2017 erau livrate prin poștă/curier, iar principalele produse traficate în acest mod în UE sunt produsele alimentare, jucăriile și tutunul.

Conform calculelor din studiul OECD-EUIPO 2016, comerțul global cu produse contrafăcute de parfumerie și cosmetice a fost evaluat la 3,8 miliarde euro, ceea ce reprezintă 4,7% din comerțul mondial cu produse cosmetice și parfumuri și plasează industria în primele 15 cele mai afectate de contrafacerea globală, în termeni de valoare. Cea mai mare parte a transporturilor de parfumerie și cosmetice contrafăcute a fost prin poștă/curier, reprezentând 51% din numărul total de confiscări vamale globale. Principalele țări de proveniență sunt China și Turcia, iar pe locul 3 Ucraina.

Comerțul mondial cu produse contrafăcute de îmbrăcăminte și țesături a fost de până la 20,3 miliarde euro, adică 11% din comerțul global cu îmbrăcăminte și țesături textile și clasifică industria ca a treia din cele mai afectate de contrafacerea globală și pirateria în termeni relativi (adică ca procent din importurile mondiale în cadrul categoriei de produse) și a 5-a în ceea ce privește valoarea. În perioada 2011-2013, cele mai multe capturi de îmbrăcăminte contrafăcută au fost la transporturile prin poștă - 46% din numărul total de confiscări.

TOP-ul celor mai vândute cărți de afaceri pe elefant.ro CITEȘTE ȘI TOP-ul celor mai vândute cărți de afaceri pe elefant.ro

Comerțul mondial ilicit ale articolelor din piele și genți de mână a fost de până la 6,2 miliarde euro, reprezintând peste 11,5% din totalul comerțului industriei, fiind astfel cea mai afectată de contrafacere și piraterie la nivel mondial în ceea ce privește procentajul de comerț. La fel, cea mai mare parte a confiscărilor a fost din transporturile prin poștă/curier: 63%.

Comerțul global cu încălțăminte contrafăcută a fost de până la 9,7 miliarde euro, ceea ce reprezintă 10,5% din comerțul mondial și pune industria pe locul 5 – cea mai afectată de contrafacere și piraterie la nivel mondial în termeni relativi (adică ca procent din importurile mondiale din categoria produsului) și a 10-a în ceea ce privește valoarea. 85% din confiscări au reprezentant transporturi prin poștă/curier.

Totalul comerțului de bijuterii contrafăcute și piratate a atins în 2013 cifra de 30 miliarde euro, adică 4,8% din totalul pieței, punând această industri pe locul 2 ca pierderi la valoare. 61% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poștă/curier.

Totalul comențului ilicit pe piața echipamentelor electronice și electrice a atins în 2013 cifra de 88,6 miliarde euro, reprezentând 5,3% din întreaga piață. Asta poziționează industria pe primul loc ca pierderi la valoare. 66% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poștă/curier.

Comerțul mondial cu produse contrafăcute de jucării, jocuri și echipament sportiv a fost în valoare de 7,12 miliarde euro în 2013, 11% din totalul comerțului cu aceste produse, ceea ce a făcut ca această industrie să fie a doua cea mai afectată de contrafacerea globală în termeni relativi (adică ca procent din comerțul în cadrul categoriei de produse). 42% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poștă.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic marfuri
online