„La orice modificare de curs valutar, România importă inflație. Este o problemă existențială pe termen lung”, spune Radu Timiș jr., CEO-ul grupului.
România ar trebui să trateze alimentația și producția de hrană ca un obiectiv de securitate națională, a declarat Radu Timiș Jr., CEO al grupului Cris-Tim, în cadrul unui eveniment organizat luni, 14 octombrie, la Banca Națională a României dedicat capitalului autohton.

„Din punctul meu de vedere, statul ar trebui să includă alimentația și hrana între obiectivele de securitate națională. Eu asta aș face”, a spus acesta, atrăgând atenția că România se confruntă cu un deficit structural la carnea de porc, în timp ce la carne de vită și pui este exportator net. „Problema apare acolo unde există o lipsă de dialog între marii producători, procesatori și statul român. Cum reușim să creăm un dialog pe următorii cinci-zece ani pentru a reduce deficitul comercial?”, a mai arătat executivul.
Radu Timiș Jr. a ținut să taxeze relaxarea reglementărilor privind creșterea porcilor în gospodării, despre care spune că întreține focarele de pestă porcină africană. „În 2023 limita era de cinci porci per gospodărie, acum s-a ajuns la cincisprezece și nu mai există o limită clară. Nu ne putem baza că toți cetățenii respectă măsurile de biosecuritate”, a mai explicat reprezentantul Cris-Tim.
Există chiar în UE exemple de cum se poate rezolva această problemă. Spania, de pildă, a interzis creșterea porcului în gospodării încă din 1972. „Spania a înțeles că producția de porc industrială poate fi realizată doar în ferme mari, tehnologizate, cu control asupra biosecurității. E aceeași problemă și la noi, cum au avut-o spaniolii acum cincizeci de ani”, a spus Timiș Jr.

Executivul unuia dintre cei mai mari procesatori de carne din România a mers și mai adânc pe firul cauzelor acestei probleme cu impact economic major - gestionarea efectivelor de porci mistreți.„Trebuie să repornim vânătoarea și să creștem cotele, pentru că porcii mistreți sunt vectorul principal al virusului”.
Cris-Tim importă carne de ordinul a 100 de milioane de euro anual, bani care „ar putea rămâne în economia românească”. „Putem calcula cât pierde România prin faptul că doar noi importăm carne de sută de milioane de euro pe an din străinătate. Bani care ar putea rămâne în economie și ar crea locuri de muncă și taxe aici”, a mai spus Timiș Jr., subliniind că acest deficit structural contribuie la inflație și erodează competitivitatea. „La orice modificare de curs valutar, România importă inflație. Este o problemă existențială pe termen lung”.
Compania operează trei fabrici cu o capacitate cumulată de 215 tone/zi, principala fabrică fiind cea de la Filipeștii de Pădure, cu o arie de producție de 50.000 de mp și o capacitate tehnologică de 165 tone de produse pe zi.