Grupul Chimica, aflat în proces de restructurare, a înlocuit business-ul de producție a clăparilor de schi, vândut gigantului Amer, cu fabricarea de subansambluri pentru electrocasnice, în principal pentru italienii de la De'Longhi. Grupul vrea acum să vândă activele considerate neesențiale și să se concentreze pe produsele cu marjă mare de profit, încercând, printre altele, să extindă parteneriatele cu Renault și De'Longhi, dar și să producă vase emailate premium la VES Sighișoara.
“Se vor păstra domeniile de activitate existente, cu focus pe produsele care aduc marjă de profit. Unul dintre produsele noi avute în vedere este categoria vaselor emailate premium produse la VES Sighișoara. Măsurile prevăd și identificarea potențialilor cumpăratori pentru activele considerate non-core (neesențiale), dar aceștia nu au fost încă identificați încă”, a declarat pentru Profit.ro Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting, expert independent în procesul de restructurare a companiilor din grupul Chimica.
În ceea ce privește compania din Sighișoara, planul de restructurare prevede renunțarea la business-ul non core – producția de sisteme de încălzire și focalizarea pe fabricarea de vase emailate premium și de dimensiuni mari. Pe segmentul vaselor emailate, compania este în prezent lider pe piață, dar are produse low-cost și de dimensiuni mici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru Chimsport Automotive, o altă companie din grup, se încearcă dezvoltarea legăturilor comerciale cu companiile din grupul Renault și extinderea business-ului adus de componentele realizate pentru brandurile De'Longhi și Braun.
Componente pentru electrocasnice produce grupul și prin Chimsport SA, această activitate fiind una dintre principalele surse de venituri ale companiei, alături de producția de roți de biciclete. Chimsport și-a propus, printre altele, să readucă în țară producția de roți de carbon de la un competitor din Bulgaria.
Compania a vândut anul trecut afacerea de producție a clăparilor de schi către Amer. Grupul, care deține brandul Solomon, a fost fondat în Finlanda și este acum controlat de o companie chineză.
Concilium Consulting a anunțat în septembrie că ANAF a aprobat cele șase planuri de restructurare a companiilor din grupul Chimica, urmând să fie anulate datorii fiscale de 25 de milioane de lei și reeșalonate sume totalizând 23 de milioane de lei, cu condiția respectării angajamentelor.
“Planurile prevăd o serie de măsuri care se referă la managementul capitalului de lucru, cum ar fi: implementarea unui cash-flow previzionat pentru o periodă de 13 săptămâni, analiza creanțelor mai vechi de trei luni și urmărirea pe cale juridică a clienților rău-platnici. În ce privește reducerea cheltuielilor, managementul analizează acum măsurile optime pe termen scurt, care se vor dezvolta prin primul Raport de monitorizare. În plus, se va prezenta în termen de șase luni de la aprobarea Planurilor situația unor contracte cu clienți noi sau pentru volume/produse noi, în vederea optimizării modelului de afaceri, și se va utiliza materia primă în regim de "consignment" fără să se mai achiziționeze direct, eliberându-se astfel și o parte din capitalul de lucru”, spune Năstase.
Grupul Chimica, jucător industrial cu tradiție de peste 80 de ani în România, s-a transformat în companie de tip holding pentru administrarea activelor financiare ale firmelor din grup în anul 2012. Grupul este controlat de Alexandru Fărcaș și cuprinde companiile Chimica SA, Chimsport SA, Chimica Automotive SA, Chimsport Automotive SA, Chimica Research & Development SA, VES SA, Chimica Medical SRL, Chimica Real Estate SRL și Chimica Navete & BLC SRL.
Companiile grupului au avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.