Philip Morris International, printre cei mai mari jucători din industria mondială de tutun, a propus, recent, încheierea unui “armistițiu” între organizațiile anti-tutun și lobby-stii acestora și companiile din industrie, în condițiile în care încearcă să își îmbunătățească imaginea publică, promovând produse alternative la fumatul tradițional, pe care le descrie ca fiind mai puțin riscante pentru sănătătate, scrie Bloomberg.
Cu ocazia Forumului Mondial de la Davos, Philip Morris a publicat un manifest în care propune încheierea unui armistițiu în “războiul” dintre lobbyștii anti-tutun și industrie și colaborarea în vederea adoptării unor alternative mai bune la fumatul tradițional.
Migrația fumătorilor înspre produsele alternative, un proiect pe care Philip Morris îl promovează puternic de câțiva ani și în care a investit până acum peste 4,5 miliarde de dolari, se lovește însă de opoziția lobbyștilor și a ONG-urilor, precum și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Renault Logan facelift - surprins în probe, cu noile blocuri optice, pe străzile din România“OMS continuă să refuze până și să poarte o discuție cu noi”, spune Andre Calantzopoulos, președinte al Philip Morris.
În prezent, Philip Morris comercializează patru astfel de produse alternative, două bazate pe încălzirea tutunului, iar alte două, fără tutun - prin vaporizare și estimează că, până în 2025, cel puțin 40 de milioane dintre fumătorii țigărilor tradiționale vândute de companie vor trece la produse substituibile.
Compania vrea să renunțe, în timp, la producția țigărilor clasice, iar IQOS, dispozitivul pentru încălzit tutunul fabricat inclusiv în România, are un rol important în cadrul strategiei.
Philip Morris a vândut 41,4 miliarde de dispozitive HEETS (produsele din tutun folosite împreună cu dispozitivul IQOS) anul trecut, în creștere cu 14,2% raportat la anul 2017, cu 6,6 milioane utilizatori convertiți.
“Dacă obțin sprijin din partea OMS și dacă oprim dezbaterile ideologice și ne concentrăm pe nevoile reale ale oamenilor, acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai devreme”, spune Calantzopoulos.
Însă OMS nu vrea să colaboreze cu o companie care furnizează încă 813 miliarde de țigări anual pentru fumătorii din afara SUA, notează Bloomberg.
Potrivit lui Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, regulile Organizației interzic colaborările directe cu companiile de tutun, “parțial din cauză că acestea au înșelat autoritățile și publicul cu privire la riscurile asociate consumului de tutun”.
“Aici este inclusă și promovarea așa-numitelor produse ușoare din tutun ca alternative la renunțarea la fumat, (companiile) fiind conștiente că acele produse nu sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate“.
Șeful Philip Morris admite că industria tutunului a avut “o problemă cu credibilitatea” în trecut, care însă nu ar trebui să afecteze demersurile din prezent ale companiilor.
“Da, industria noastră a avut în trecut o problemă incontestabilă cu credibilitatea, dar credem că istoria nu ar trebui folosită pentru a nega fumătorilor adulți – care, altfel, ar continua să fumeze – posibilitatea de a face alegeri cât mai informate”, a spus Calantzopoulos într-o scrisoare deschisă, publicată în luna ianuarie.
El a pledat pentru un dialog deschis între jucătorii din industrie, guverne și organizații în vederea identificării de soluții alternative la fumatul tradițional.
“Suntem pregătiți și dispuși să vorbim cu oameni din toate sectoarele și care au puncte de vedere diferite de ale noastre. Cei care sunt sceptici față de intențiile noastre, care blochează progresul fără a-și lua timp să înțeleagă știința și dimensiunea oportunității pentru sănătatea publică, le fac fumătorilor o defavoare. Pe măsură ce ne îndreptăm spre un viitor fără fum, acești detractori au devenit piedici ai soluțiilor de sănătate publică. Aceștia blochează schimbarea, iar multor fumători li se refuză aceste alternative”, potrivit șefului Philip Morris.