Organizația patronală HORETIM semnalează că, în industria ospitalității din Timiș, din cauza coronavirusului, activitatea comercială a scăzut brusc, cu până la 80-90%, în decurs de câteva zile, și estimează continuarea acestei crize pentru câteva luni, context în care solicită sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență.
"Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională. Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de măsuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista. Guvernele din celelalte țări europene aflate în situații similare au anunțat deja programe de sprijin și preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca înainte de alte priorități, cea mai mare prioritate să fie susținerea și sprijinirea companiilor cu capital românesc, grav afectate de actuala situație. Companiile din industria ospitalității autohtone nu au o capitalizare suficientă pentru a rezista în aceste luni de criză și în lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate", precizează reprezentanții patronatului într-un comunicat preluat de Agerpres.
Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din România, aceștia susțin ca datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă), plățile companiilor către autoritățile centrale și locale (aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni.
De asemenea, membrii HORETIM solicită credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale, până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale, măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii și măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele trei luni, deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari.
În opinia acestora, Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat: șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit.