Garda de Mediu a dispus oprirea lucrărilor pe șantierul unde sunt construite blocurile-turn din cartierul bucureștean Floreasca, după ce a constatat la fața locului că investitorii imobiliari nu au suspendat activitatea, conform deciziei instanței, potrivit Asociației Salvați Bucureștiul.
Solicitarea a fost de oprire a lucrărilor până la finalizarea cauzei aflate în instanță.
UPDATE ora 15.54 Reprezentanții One United Properties au transmis următoarele precizări:
"Așa cum am precizat în repetate rânduri, activitatea de construire, desfășurată în prezent în șantierul din București, Sectorul 1, Calea Floreasca nr. 159-165, se realizează în baza autorizației de construire nr. 631/1663880 emisă de Primarul Municipiului București la data de 27 noiembrie 2018. Începerea executării lucrărilor în baza acestei autorizații de construire a fost anunțată și înregistrată la Inspectoratul de Stat în Construcții sub nr. 86336 din 17 decembrie 2018 și la Primăria Municipiului București sub nr. 1691744 din 18 decembrie 2018. Autorizația de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 a fost emisă în baza unei documentații care conține toate acordurile și avizele impuse de lege și solicitate prin noul certificatul de urbanism, obținut special în acest scop. Printre aceste avize se numără și avizul de mediu nr. 7332 emis de Agenția pentru Protecția Mediului București la data de 15 martie 2018, unde se menționează că ”Proiectul propus nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată”.
Reprezentanții Gărzii de Mediu s-au aflat în eroare atunci când, în cursul inspecției din data de 19 martie 2019, au considerat că lucrările desfășurate în șantier sunt realizate în baza actelor suspendate, când de fapt, activitatea de edificare se desfășura în baza actelor menționate în paragraful anterior, aspect făcut public inclusiv din luna decembrie a anului 2018. Deși, acest aspect a fost comunicat comisarilor Gărzii de Mediu, aceștia au ajuns la concluzia eronată că lucrările desfășurate în șantier se efectuează în baza actelor suspendate, deși, în mod evident, nu aveau nici pregătirea și nici competența pentru a stabili o astfel de situație de fapt. În schimb, susținerile noastre au fost confirmate inclusiv de către reprezentanții Serviciului de Control – Disciplină în Construcții, care, urmare a inspecției realizate în șantier la data de 26 martie 2019, au întocmit Procesul Verbal de Inspecție nr. 5537 din 26 martie 2019, prin care au reținut faptul că ”One Mircea Eliade Properties execută lucrări de construire în baza Autorizației de Construire nr. 631/2018 emisă de Primarul Municipiului București”.
Reiterăm faptul că, din cunoștințele noastre, până în prezent, nici autorizația de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 și nici avizele sau acordurile care stau la baza emiteri sale nu au fost contestate nici la autoritățile emitente și nici în instanță, bucurându-se astfel, în continuare, de prezumție de legalitate".
Profit.ro a relatat luna trecută că autorizația de construcție obținută de dezvoltatorul imobiliar One United și grupul francez de retail Auchan pentru un ansamblu rezidențial, cu spații de retail și de birouri, pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, investiție de peste 100 de milioane de euro, a fost suspendată în instanță, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul, care îi reprezintă pe locatarii din zonă. One United Properties este deținut de Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, doi dintre fondatorii casei de investiții Capital Partners.
Proiectul prevede inclusiv construcția a mai multor turnuri cu 15-25 de etaje lângă Parcul Floreasca și Hala Ford, ceea ce a generat numeroase proteste din partea locuitorilor cartierului Floreasca, aceștia acuzând că investiția imobiliară afectează zona, caracterizată prin clădiri de înălțimi mici. Ei au contestat proiectul în instanță și au obținut acum câștig de cauză.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV IKEA ia în calcul pentru România deschiderea unor magazine mici, în centrul orașelorAnsamblul, denumit One Floreasca City, presupune trei componente integrate: fosta hală Ford va fi restaurată și modernizată, transformându-se într-un spațiu de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri de clasă A - One Tower - și trei blocuri cu apartamente exclusiviste - One Mircea Eliade. Întreg proiectul va fi construit pe un teren de 2,8 hectare, din suprafața căruia 30% vor reprezenta spații verzi.
Dezvoltatorul a cedat municipalității o suprafață de teren de 1.000 de metri pătrați și susține că va aloca un buget de 1 milion de euro pentru investiții în infrastructură.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Fondul american Starwood, care a fost prezent la București prin proprietarul Sheraton, vrea să cumpere acțiuni la dezvoltatorii CA Immo și Immofinanz, cu mari portofolii în RomâniaTerenul a fost vândut în urmă cu 2 ani de fondul de investiții Global Finance către Auchan și One United. Inițial, pe acest amplasament, a funcționat "Hala Ford", în care erau produse mașini ale brandului american. În 1931, Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru, autorul lui ”Vlaicu Vodă”, și nepotul lui Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar modern, a devenit reprezentantul companiei ”Ford” în România și a construit, în 1935, în Floreasca, o hală de montaj pentru automobile de lux. După 1948, în regimul comunist, fabrica a devenit ”Automatica”, acum spațiul fiind în paragină.
În noul ansamblu, dezvoltatorii vor să expună și modele de epocă ale mărcii Ford, unele produse în perioada interbelică la București.
One United Properties dezvoltă complexuri rezidențiale exclusiviste în centrul și nordul Capitalei. Compania are în construcție proiecte rezidențiale care totalizează aproximativ 300 de apartamente.
Cele mai recente proiecte finalizate sunt One Floreasca Lake (15.000 mp și 68 apartamente - prima fază livrată în iunie 2013, a doua în august 2015) și Madrigalului Residence (4.000 mp și 14 apartmente, livrat în septembrie 2014).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Enache, proprietarul lanțului hotelier Continental, negociază cumpărarea hotelului Golden Tulip Times din București, tranzacție de 5 milioane euroÎn total, dezvoltatorul are proiecte rezidențiale finalizate (188 de apartamente), în construcție (340 de apartamente) și care urmează să fie începute în urmatorii ani (484 de apartamente) - dezvoltări precum One Floreasca Lake, One Herăstrău Park și One Charles de Gaulle.
Retailerul francez Auchan este unul dintre cele mai importante lanțuri comerciale, locul 11 în lume, prezent în 17 țări, cu peste 3.700 de magazine și aproape 350.000 de angajați. În România, Auchan are 33 de hipermarketuri, 4 magazine de proximitate My Auchan - deschise în stații Petrom, circa 10.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Sursa foto: Grupul de Inițiativa Cartierul Floreasca