EXCLUSIV DECIZIE Lanțul de librării Diverta a intrat în insolvență. A doua oară în 10 ani. "Va fi prima firmă care iese din a doua insolvență. Toți vor să ne ajute, este impresionant!". Discuții pentru o coaliție prieteni - editori - papetari

EXCLUSIV DECIZIE Lanțul de librării Diverta a intrat în insolvență. A doua oară în 10 ani. "Va fi prima firmă care iese din a doua insolvență. Toți vor să ne ajute, este impresionant!". Discuții pentru o coaliție prieteni - editori - papetari
scris 29 iun 2021

Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniul cărții, papetăriei și jucăriilor, a intrat, din nou, în insolvență, de această dată pe fondul pandemiei care a închis inclusiv toate librăriile din țară, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În urmă cu o săptămână, Profit.ro a anunțat că Diverta și-a cerut intrarea în insolvență, după ce anul trecut a intrat puternic pe pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Solicitarea a fost acum admisă de către instanță, compania intrând astfel în insolvență, pentru a doua oară în ultimii 10 ani.

"Diverta este, probabil, singura firmă care a supraviețuit 10 ani unei insolvențe și, probabil, prima firmă care să iasă din a doua insolvență. Avem un super-brand, conceptul nostru este modern, iar furnizorii sunt alături de noi. Sunt sincer surprins de reacția furnizorilor/creditorilor. Cu două excepții, o editură și un papetar, toți vor să ne ajute. Este impresionant, chiar și la cei 60 de ani ai mei", a spus pentru Profit.ro fondatorul Diverta, Octavian Radu.

El discută la acest moment o serie de variante, precum "o coaliție cu prieteni de business, editori și papetari", pentru revitalizarea afacerii.

Datele Profit.ro indică faptul că firma prin care a fost înaintată cererea de insolvență și care operează lanțul de librării a trecut anul trecut de la afaceri de 64,3 milioane lei și un profit net de 63.474 lei, cu 214 angajați, la afaceri de 38,9 milioane lei și pierderi de 10,7 milioane lei, cu 156 de angajați. În cazul acestei firme, datoriile totale au urcat de la 33,2 milioane lei la 33,9 milioane lei.

Cererea de insolvență a fost depusă după ce împotriva firmei au fost înaintate unele solicitări de încuviințare de executare silită și ordonanțe de plată de către diferiți furnizori, mai indică datele Profit.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Aceasta este a doua intrare în insolvență a lanțului, după cea din 2010, declanșată atunci pe fondul crizei financiare globale. La acel moment, datoriile Diverta depășeau 10 milioane euro (apropiate de actualul nivel), compania intrând în reorganizare judiciară. Diverta a ieșit din insolvență în 2013.

În februarie, fondatorul Diverta, Octavian Radu, descria la PROFIT NEWS TV cum a fost afectat lanțul de pandemie. “Afectată de criză a fost săraca Diverta. Închizi mall-urile, magazinele, nu mai ai venituri, dar plătești salarii și se acumulează datorii și pierderi și sperăm mult în ajutorul statului, în înțelegerea furnizorilor. Cred că o să mor înaintea Divertei, acum... nu vreau să mor foarte repede. A suferit, la fel cum a suferit acum 12 ani, dacă nu e nimeni în mall, pot să stau și în cap. Evident că Diverta online a crescut, dar nu poate să compenseze”, a spus Radu în interviul care poate fi văzut AICI.

În 2016, Octavian Radu explica pentru Profit.ro cum poți să clădești un grup de 300 de milioane de euro și să îl pierzi aproape complet, într-un alt interviu eveniment, care poate fi citit AICI.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Retailerul Diverta a fost înființat în 1999 de Radu Octavian. Ulterior, Amalia Buliga, CEO al Diverta de 7 ani, a intrat în acționariatul companiei, prin cumpărarea unui pachet de 10% din acțiuni, mișcare anunțată de Profit.ro.

Diverta are astăzi o rețea de 25 de magazine la nivel național.

Antreprenorul are acum afaceri precum Diverta, PinkPost, Sistec, TCE, Flaro, Rimobi sau Sunny Berry. Familia Radu are afaceri și în domeniul sării.

În urmă cu circa doi ani, Profit.ro relata că Diverta a decis să riște intrând în Centrul Vechi al Capitalei, chiar în spațiul abandonat atunci de retailerul suedez H&M, dar în apropiere de magazinul Carusel de circa 1.000 metri pătrați deschis în urmă cu patru ani de Cărturești, pe strada Lipscani.

În primăvara anului trecut, după închiderea librăriilor pe fondul pandemiei, Diverta a funcționat exclusiv online, iar în luna mai a încercat o revigorare a business-ului anunțând că redeschide toate magazinele stradale, dar cu noi proceduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
diverta
jucarii
papetarie