Compania Etex Building Performance (fosta Siniat România), parte a grupului belgian Etex, vrea să-și extindă capacitatea de producție a plăcilor de gips-carton în Europa de Sud-Est, iar pentru aprovizionarea cu materia primă de care are nevoie vrea să investească 5-6 milioane de euro în centrala pe cărbune de la Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Cel mai important proiect investițional al Etex Building Performance îl reprezintă construcția unei instalații de uscare a șlamului de gips la centrala pe cărbune de la Rovinari. Investiția, pe care am estimat-o la 5-6 milioane de euro, are ca scop completarea necesarului de materie primă pentru fabrica noastră de gips-carton de la Turceni, care se aprovizionează doar de la centrala de la Turceni a CEO”, a declarat pentru Profit.ro Gheorghe Budrugeac, directorul industrial al producătorului de sisteme de gips-carton, gleturi și tencuieli.
La Turceni funcționează în prezent singura instalație de uscare a șlamului și valorificare a gipsului din România, investiția fiind realizată de Complexul Energetic Turceni în urma angajamentelor Etex Building Performance – pe atunci Siniat România - de a investi într-o fabrică de gips-carton și de achiziție a gipsului rezultat. Restul centralelor pe cărbune din România aruncă gipsul sub formă de șlam pe câmp, poluând terenurile din jur, în loc să îl valorifice ca materie primă, potrivit sursei citate. În aceste condiții, Etex a propus Complexului Energetic Oltenia să investească, pe propria cheltuială, într-o instalație de uscare a șlamului la Rovinari, unde se află cea mai importantă centrală pe cărbune a companiei de stat.
Conform sursei citate, propunerea ar fi fost acceptată inițial de către Complexul Energetic Oltenia, dar ulterior CEO a decis organizarea unei licitații prin care să ofere gipsul companiei care va construi instalația de uscare.
“Suntem în continuare interesați să investim în instalația de la centrala de la Rovinari și vom participa cu siguranță la licitație, atunci când aceasta se va organiza. Din păcate, lucrurile trenează de mai bine de un an, iar anunțul de organizare a licitației nu a mai fost urmat de niciun alt demers. (...) Indiferent dacă investiția de la Rovinari se va concretiza sau nu, Etex Building Performance are în vedere extinderea capacității de producție a plăcilor de gips-carton în Europa de Sud-Est, luând în calcul și alte opțiuni alternative în regiune”, spune Budrugeac.
Etex Building Performance a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 250 de milioane de lei (51,7 milioane euro), în creștere cu 6% față de 2019.
Business-ul companiei ar urma să crească și în 2021, cu 5-10%, potențialului pieței din România și al celei din Europa de Sud-Est, unde Etex exportă aproape jumătate din producție, urmând să susțină în continuare cererea de materiale de construcții.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentCriza generată de coronavirus, în prima parte a anului trecut, a afectat piața construcțiilor din România. Afacerile Etex Building Performance au înregistrat un recul în primăvară și la începutul verii, însă compania a revenit pe creștere în a doua jumătate a anului, parțial datorită ofertei de produse complementare plăcilor de gips-carton de pe segmentul de gleturi și tencuieli.
“Pe termen mediu și lung, avem încredere în potențialul de creștere a pieței de construcții din România și Europa de Sud-Est, mai ales că există în continuare numeroase semnale că dezvoltatorii vor continua să investească în proiecte logistice și rezidențiale de mari dimensiuni. Chiar dacă segmentul clădirilor noi de birouri este afectat, lucrările de redimensionare a spațiilor va favoriza însă în continuare consumul de plăci de gips-carton”, explică Budrugeac.
Etex Building Performance este hub regional pentru Europa de Sud-Est al grupului belgian Etex – axat pe producție, logistică, asistență tehnică și dezvoltare de produse noi. În ultimii 5 ani, volumul investițiilor din România se ridică la peste 56 milioane euro, grupul fiind unul dintre principalii jucători de pe piața locală de gips-carton, cu o cotă de piață estimată la peste 25%. La nivel local, Etex operează două unități de producție de materiale de construcții, sub brandul Siniat: la Turceni (gips-carton) și Aghireșu, Cluj (ipsosuri, gleturi și tencuieli), unde lucrează peste 200 de angajați.
Aproape jumătate din producția celor două fabrici merge către export, în 11 țări din Sud-Estul Europei.
Grupul Etex, unul dintre cei mai mari producători și furnizori mondiali de materiale și soluții pentru construcții, desfășoară activități în 44 de țări din Europa, America Latină, Africa, Asia și Oceania, având peste 17.000 de angajați și 120 de fabrici.
În cadrul strategiei de business Etex la nivel mondial, grupul consideră esențiale investițiile în activitatea de producție de plăci de gips-carton. Grupul a finalizat anul trecut achiziția operațiunilor Knauf, unul dintre cei mai mari jucători din piața de plăci de gips-carton din Australia.