Cel mai mare lanț de supermarketuri din Grecia, Marinopoulos, este în pragul falimentului, cu datorii uriașe de 1,32 miliarde de euro, și a cerut în justiție protecție față de creditori, relatează Kathimerini.
În cazul în care părțile implicate în eforturile de salvare a companiei nu vor ajunge la un acord în luna iulie, falimentul va fi inevitabil, scrie News.ro.
Retailerul, care a fost afiliat la Carrefour până la retragerea din Grecia a companiei franceze, a solicitat marți protecție față de creditori, în caz contrar riscând confiscarea activelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un tribunal din Atena va audia cazul vineri.
Dacă solicitarea Marinopoulos va fi respinsă, circa 12.500 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă și peste 2.000 de furnizori și creditori își vor pierde banii, creând o situația fără precedent pe piața elenă.
Solicitarea principală a companiei pentru implementarea prevederilor referitoare la insolvență vor fi analizate de Curte abia în luna septembrie. Cererea nu include și un acord de reorganizare a Marinopoulos, care să fie aprobat imediat de tribunal, așa se intenționa, întrucât părțile implicate nu au reușit să decidă cum să rentabilizeze compania.
Orice posibilitate este deschisă, dar datoriile uriașe, de 1,324 miliarde de euro, fac decizia foarte dificilă.
Investitorii interesați, care pot fi retaileri greci, între care Sklavenitis, sau fonduri străine, vor analiza situația financiară a Marinopoulos în următoarele două săptămâni.
Falimentul liderului de pe piața elenă de retail ar duce la vânzarea tuturor activelor acestuia care, potrivit cererii depuse marți în justiție, valorează 279,14 milioane de euro. Activele includ 67 de proprietăți, dintre care 39 au fost folosite deja drept garanții pentru împrumuturi.
CITEȘTE ȘI Jean Valvis: Aqua Carpatica ”dispare” când ”dispar” Carpații. Forma geometrică pătrată nu aparține intelectual nimănuiVânzarea activelor ar include și mărfurile, precum și participațiile deținute la alte companii.
Cei mai vulnerabili în acest caz sunt furnizorii, în mare parte companii mici și mijlocii, întrucât datoriile Marinopoulos către aceștia nu sunt asigurate.
În consecință, dintr-un total al datoriilor către furnizori de 722,78 milioane de euro, aceștia vor primi doar 36,78 milioane de euro.
În schimb, statul elen ar primi toți banii datorați de companie, iar băncile 93,46% din acestea.