Autoritățile din SUA, îngrijorate că preluarea SABMiller de către AB InBev va afecta producătorii de bere artizanală

Autoritățile din SUA, îngrijorate că preluarea SABMiller de către AB InBev va afecta producătorii de bere artizanală
scris 9 dec 2015

Autoritățile din Statele Unite sunt îngrijorate că preluarea SABMiller, al doilea producător de bere la nivel global, de către liderul mondial Anheuser-Busch InBev (AB InBev) ar putea afecta concurența și, în special, producătorii de bere artizanală, scrie Reuters.

Reprezentanții AB InBev au fost audiați ieri în Congresul american cu privire la planul de achiziționare a principalului competitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca urmare a achiziției, ar urma să fie creată o companie care produce circa o treime din cantitatea totală de bere consumată la nivel mondial. Micii producători se tem că, în urma tranzacției dintre cele două companii de vârf, accesul lor la ingredientele și materialele necesare pentru producerea berii ar putea fi limitat. Totodată, aceștia sunt îngrijorați cu privire la rețelele de distribuție, având în vedere că AB InBev a achiziționat mai mulți distribuitori, iar producătorii de talie redusă întâmpină probleme din acest motiv.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autoritățile americane consideră că aceste temeri sunt îndreptățite, având în vedere dimensiunea companiei care ar rezulta în urma tranzacției dintre cei doi mari producători de bere.

“Nimeni nu vrea să intre într-un bar și să descopere că singurele variante de bere sunt Bud și Miller“, a spus un senator american, citat de Reuters.

Anul trecut, berea artizanală a reprezentat circa 11% din vânzările totale de bere din SUA.

AB InBev a anunțat luna trecută că a ajuns la un acord pentru preluarea SABMiller în schimbul sumei record de 71 miliarde de lire sterline. Finalizarea tranzacției necesită aprobarea autorităților de reglementare din cele peste 100 de piețe în care operează cei doi producători, iar companiile au declarat deja că au în vedere vânzarea mai multor mărci pentru a atenua îngrijorările autorităților antitrust cu privire la concentrarea economică rezultată.

Săptămâna trecută, un grup 23 de băutori de bere din SUA a dat în judecată AB InBev, încercând să blocheze preluarea companiei rivale SABMiller, pe motiv că fuziunea celor doi producători va forța consumatorii să plătească prețuri mai mari și va duce la scăderea calității berii pe piața locală.

Aceștia susțin că fuziunea dintre AB InBev și SABMiller, al doilea mare berar la nivel global, ar crea un monopol pe piața berii din SUA, în contradicție cu legislația antitrust locală.

La nivel mondial, SABMiller produce peste 150 mărci de bere, printre care se numără Grolsch, Pilsner Urquell și Peroni. Compania operează și pe piața din România, unde este prezentă prin intermediul companiei Ursus Breweries.

La rândul său, AB InBev are mai mult de 200 de mărci în portofoliu, inclusiv Stella Artois, Beck's, Budweiser și Corona.

viewscnt
Afla mai multe despre
ab inbev
sabmiller
bere
bere artizanala
producatori
congres