Amenzile drastice cerute de Dragnea pentru "dublul standard" la produse, aprobate de Senat: Toți comercianții și furnizorii de servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă și activitate oprită

Amenzile drastice cerute de Dragnea pentru "dublul standard" la produse, aprobate de Senat: Toți comercianții și furnizorii de servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă și activitate oprită
scris 9 oct 2019

Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, prin care este sancționat așa-numitul ”dublu standard” în comerț și servicii. Astfel, comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice, indiferent de forma de comerț, vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și chiar obligați să își suspende activitatea 6 luni dacă vor practica în România ceea ce în lege va fi definit ca "dublul standard", atât în ce privește produsele, cât și seviciile.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

După votul din Senat, proiectul va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Proiectul este avansat în condițiile în care, în august 2017, Profit.ro a relatat că Guvernul a fost avertizat de 2 ani că pe piață sunt alimente de slabă calitate, problema fiind considerată severă, fiind prezentat atunci și care sunt cele mai frecvent falsificate alimente. Ulterior, autoritățile române au început să investigheze calitatea produselor din Occident, un document relevând că, pentru România, problema a fost catalogată ca severă, iar susceptibile la falsificare sunt produsele din carne, lactatele, pâinea, dar și multe altele, inclusiv produsele ecologice și cele tradiționale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După ce Profit.ro a anunțat că Ministerul Agriculturii a cerut sprijinul mai multor state europene în această privință, dar a primit doar acceptul Germaniei, Belgiei și Olandei, autoritățile au anunțat că la 9 produse din aceste țări au descoperit diferențe de calitate semnificative față de cele vândute în România. Produsele respective pot fi aflate AICI.

Ulterior, și premierul de atunci, Mihai Tudose, a solicitat miniștrilor Agriculturii și Justiției să găsească o soluție legislativă pentru a face publice numele firmelor în cazul cărora au fost identificate produse de calitate inferioară.

Mai este interesant: În toamna anului 2017, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a avertizat că nu poate să accepte ca cetățenilor din Europa Centrală și de Est să li se vândă - sub aceeași marcă - alimente de o calitate mai proastă decât în restul UE.

Senatorul USR Florina Presadă a uitat, în cadrul dezbaterii din plenul Senatului, cine este inițiatorul proiectului și a afirmat că vrea să îi adreseze o întrebare. După ce i s-a reamintit că inițiatorul nu este prezent, Florina Presadă a arătat că proiectul a fost inițiat ca ”sperietoare electorală” în campania pentru Parlamentul European, iar USR se abține de la adoptarea acestei forme deficitare a proiectului, care nu rezolvă problema dublului standard. Potrivit USR, măsurile pentru combaterea practicilor în cazuă vor fi luate la nivel european, cu contribuția europarlamentarilor români. 

În schimb, reprezentanții PNL au salutat inițiativa, dar au atras atenția că legea este parțial inoperabilă, din lipsa unor laboratoare specializate în țară care să analizeze produsele comercializate.

FOTO Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, rețeaua pe care statul vrea să o lanseze în țară, a deschis primul magazin CITEȘTE ȘI FOTO Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, rețeaua pe care statul vrea să o lanseze în țară, a deschis primul magazin

Proiectul propune următoarele măsuri:

- Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepsește cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri; în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizatia de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni.

- Produsele prevăzute la alin.(l) se vor confisca și se vor retrage de la vânzare.

Totodată, ”prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, conform proiectului.

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorului și, după caz, cei ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor verifica pe teren situația.

Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorului va recolta probe în vederea efectuării anailzelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede proiectul, care nu dă alte detalii și care nu specifică modul în care va fi identificat un serviciu cu dublu standard.

PROIECTUL POATE FI CITIT AICI

Deși s-a gândit să promoveze aplicația 112 abia după tragedia de la Caracal, puterea merge acum mai departe: Telefoanele care nu au preinstalată aplicația STS nu vor mai putea fi comercializate CITEȘTE ȘI Deși s-a gândit să promoveze aplicația 112 abia după tragedia de la Caracal, puterea merge acum mai departe: Telefoanele care nu au preinstalată aplicația STS nu vor mai putea fi comercializate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin directorul general Paul Anghel, a propus mai multe amendamente la propunerea legislativă privind sancționarea dublului standard, printre acestea fiind includerea produselor nealimentare pe lista celor care intră sub incidența legii, introducerea mențiunii explicite privind ”constatarea dublului standard” și sancțiunea opririi definitive de la vânzare a unor astfel de mărfuri. 

Astfel, sancționarea dublului standard va fi aplicată ”persoane fizice autorizate”, nu persoanelor fizice, iar alături de ”produse agroalimentare” în proiect au fost introduse și ”produsele nealimentare”.

O altă modificare propusă de ANPC a vizat articolul conform căruia ”comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepsește cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de șase luni”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a solicitat înlocuirea expresiei ”falsificate supuse dublului standard” cu expresia ”la care s-a constatat existența dublului standard”.

De asemenea, comisia a acceptat propunerea Autorității ca: ”În cazul produselor și al serviciilor prevăzute la alin.(1) la care s-a constatat existența dublului standard se aplică prevederile Legii nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor”, având în vedere că legea respectivă prevede sancțiuni care merg până la retragerea definitivă de la comercializare a produselor și sancțiuni mai aspre.

ANPC a avertizat însă că proiectul trebuie notificat Comisiei Europene, având în vedere că dierctiva europeană privind dublul standard nu a fost încă publicată.

Senatorii nu au fost de acord, însă, cu propunerea ANPC de menținerea doar a răspunderii civile în cazul comercializării produselor și serviciilor cu standarde duble de calitate, fiind specificată și răspunderea contravențională penală.

MODIFICĂRILE ADUSE PROIECTULUI POT FI CITITE AICI

PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor” CITEȘTE ȘI PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”

”Analizele efectuate în România au scos la iveală că unele produse comercializate, desi sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu acelasi ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puțină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali sau mai puțină substanță activă în produsele farmaceutice sau detergeți”, arăta Dragnea în argumentarea propunerilor sale.

Potrivit acestuia, au fost efectuate teste din care a rezultat că peștele pane conținea mai puțin pește decât în Austria (58% prin comparatie cu 65%). În sucul de portocale nu au fost folosite portocale, în timp ce cel vândut în Germania conținea 3% concentrat de portocale. Teste similare au arătat situatii similare și în continutul de substanță activă din detergentii pentru piața vest-europeană (mai multă substanță activă) față de piata est-europeană deși detergentul avea acelasi ambalaj pe ambele piețe, mai susține liderul PSD.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
liviu dragnea
dublu standard
proiect
comisia
economica
industrii
servicii
sanctiune