Grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producători de cărămizi din lume, a înregistrat anul trecut venituri de 3 miliarde de euro, în creștere cu 5% față de anul precedent și un avans al EBITDA (profitul inainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 17%, până la 370 milioane de euro.
“2015 a fost pentru Wienerberger cel mai bun an de la începutul crizei financiare. Veniturile companiei au înregistrat un nou record și cifrele financiare ale grupului au înregistrat o creștere semnificativă pentru cel de-al cincilea an consecutiv. Ca urmare a unei performanțe operaționale foarte bune, am reușit atingerea unui nivel al profitului după impozitare de 70 de milioane de euro. În mod cert ne-am atins obiectivul de a reveni în zona de profit”, a declarat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.
Valoarea datoriei nete a grupului a fost redusă cu 14%, de la 622 milioane de euro la 534 milioane de euro, în primul rând datorită unui cash flow semnificativ venit din activitățile operaționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cheltuielile de capital la nivel de grup, care includ cheltuielile de mentenanță și investițiile în inovație tehnologică, precum și cheltuielile pentru dezvoltarea portofoliului, s-au ridicat la 138 milioane de euro.
Construcțiile rezidențiale din Europa au fost favorizate de condițiile meteorologice. O tendință general pozitivă a fost înregistrată mai ales în Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, în timp ce Belgia, Italia și Rusia au înregistrat o scădere a afacerilor în construcțiile rezidențiale.
Pe segmentul de materiale ceramice pentru construcții, în Europa, compania a raportat o creștere a veniturilor cu 6% de 1,6 miliarde de euro, iar EBITDA a crescut cu 12%, la 249 milioane de euro.
Veniturile generate de Divizia Europeană de Țevi și Pavaje au rămas stabile la aproximativ 1 miliard de euro, în vreme ce EBITDA a crescut cu 8%, respectiv până la 108 milioane de euro.
Pentru acest an, Wienerberger se așteaptă la o creștere ușoară a pieței pe segmentele de blocuri ceramice, țigle și țevi din plastic. În ceea ce privește țevile ceramice pentru canalizare, grupul anticipează un mediu de afaceri ușor negativ, având în vedere că cheltuielile de capital pentru infrastructura publică sunt încă blocate pe anumite piețe cheie.
CITEȘTE ȘI Studiu: 80% din brokerii imobiliari consideră adoptarea legii dării în plată în formatul actual un risc major pentru piață”Pentru 2016 ne așteptăm ca veniturile și rezultatele financiare pentru Europa de Est să crească substanțial pe fondul unei piețe caracterizată de creștere moderată. În Polonia, România, Bulgaria și Ungaria anticipăm o continuare a tendinței pozitive în construcțiile rezidențiale unifamiliale sau duplex, în consecință o creștere a vânzărilor pe segmentul blocuri ceramice”, menționează reprezentanții companiei.
Grupul Wienerberger deține 203 de fabrici la nivel mondial. În România, compania este prezentă din 1998, iar astăzi are în proprietate trei unităţi de producţie localizate în Gura Ocniţei (Dâmboviţa), Sibiu şi Tritenii de Jos(Cluj).