Omul de afaceri chinez Ye Feng pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu accente de înălțime de până la 14 etaje pe malul lacului Fundeni, chiar lângă celebrul proiect rezidențial Neopeninsula, gândit de grupul israelian Neocity acum peste 16 ani și încă neînceput, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ye Feng a obținut, la o lună distanță, două certificate de urbanism prin firma sa Alternative Green și altul prin Ye Lin Activ Comimpex, pe care o împarte cu antreprenorul chinez Lin Bin. Ambele documente vizează construirea unui ansamblu rezidențial și dotări complementare cu o structură formată din două subsoluri, parter și 10 etaje și accente de până la 14 etaje.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul este gândit pe un teren cu o suprafață de aproximativ 2.600 de metri pătrați, amplasat pe strada Drăgușin Deleanu, nr. 23A, pe malul lacului Fundeni. Pe teren sunt și 4 hale.
La această adresă a funcționat un centru de colectare deșeuri al operatorului City Est Cliner, care acum a devenit dezvoltator imobiliar, parte a grupului Shandong Dejian, înființat de statul chinez. De altfel, prin această firmă Shandong Dejian a construit mai multe blocuri în stațiunea Saturn. În trecut, firma City Est Cliner a aparținut lui Ye Qinfei, partener alături de care Ye Feng a deținut proprietatea terenului de pe strada Drăgușin Deleanu.
De altfel, cele două firme care au obținut certificate de urbanism pentru acest proiect imobiliar își au sediul la aceeași adresă cu Dechuang Investment Management, subsidiara românească a conglomeratului chinez Shandong Dejian, într-o clădire de lângă terenul în discuție.
Proprietatea lui Ye Feng este într-o zonă cu un potențial ridicat de dezvoltare imobiliară. Grupul Neocity, fondat și condus de omul de afaceri israelian Ehud Benshach, a obținut încă din 2021 autorizația de construire a primei etape dintr-un proiect amplu, cu peste 2.000 de apartamente, planificat pe malul lacului Fundeni de peste 16 ani. Dezvoltatorul israelian și-a propus să ridice pe terenul de 14 hectare, pe care l-a moștenit de dinainte de criza din 2007-2008, un ansamblu rezidențial cu peste 2.200 de apartamente, ce ar implica o investiție de peste 100 de milioane de euro, potrivit calculelor realizate de Profit.ro.
Legături puternice
Ye Feng este asociat în altă firmă cu Jia Zhigang, cu afaceri în domeniul viticol. Jia Zhigang îl are ca asociat într-o firmă pe viticultorul basarabean Sergiu (Serghei) Bunescu, cel care a gestionat unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Moldova cu branduri în portofoliu precum Busuioaca de Bohotin sau Dealurile Hușilor. Cramele și combinatul de vin de la Huși ale lui Bunescu au fost cumpărate în 2020, în procedură de lichidare, de omul de afaceri Constantin Duluțe.
În 2012, Casa Româno-Chineză din județul Vaslui a anunțat că investitori chinezi vor să construiască un hotel în Huși, pe baza relațiilor stabilite de Sergiu Bunescu, care a exportat în China vinurile sale. Bunescu este asociat cu un chinez în firma Heres Hotels International Group, pe care a înființat-o în 2012 și al cărei obiect de activitate sunt hotelurile și alte facilități de cazare similare.
Investitorii asiatici au o pondere tot mai însemnată în volumul de tranzacții cu proprietăți comerciale realizate la nivel european în ultimii ani. Piața imobiliară românească a atras deja două dintre cele mai mari fonduri suverane ale lumii din zona asiei, ambele pe segmentul industrial-logistic. China Investment Corporation (CIC) investește în România prin intermediul platformei logistice Logicor, iar fondul suveran al statului Singapore, GIC, investește prin intermediul dezvoltatorului de spații logistice P3.
De asemenea, conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a intrat pe piața imobiliară românească în 2020 după ce a cumpărat de la nemții de la GLL Real Estate Partners complexul de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera, într-o tranzacție de peste 100 milioane de euro.
În plus, Shandong Dejian Group, înființat de statul chinez, pregătește avizele necesare construcției unui ansamblu rezidențial cu 460 de apartamente în cartierul Berceni, cel mai mare proiect imobiliar realizat până acum de grup în România și primul din București. Investitorul a mai dezvoltat câteva sute de apartamente în Saturn și are în lucru un alt proiect în comuna Roșu, de lângă București.
Prezența capitalului chinez pe piața românească a fost marcată în 2019 și prin intrarea gigantului Bank of China. Banca face parte dintr-un consorțiu care a acordat un credit de 200 de milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Globalworth, o susținere în premieră din partea băncii chinezești pentru un investitor cu activități în România.