EXCLUSIV FOTO Fiul miliardar al unui fost candidat la președinția SUA vrea să cumpere terenuri în România

EXCLUSIV FOTO Fiul miliardar al unui fost candidat la președinția SUA vrea să cumpere terenuri în România

Ross Perot Senior în timpul campaniei electorale

scris 26 sep 2024

Dezvoltatorul imobiliar american Hillwood, deținut de miliardarul Ross Perot Jr. (65 de ani), fiu al unui dublu candidat la președinția SUA, vrea să intre pe sectorul industrial al pieței imobiliare românești, scop în care analizează achiziția unor terenuri, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul american tatonează piața românească prin intermediul diviziei sale Hillwood Investment Properties, care până acum a dezvoltat sau cumpărat proprietăți industrial/logistice cu o suprafață cumulată de 26,2 milioane de metri pătrați și a cărei țintă pentru acest an este să înceapă proiecte cu o suprafață totală de circa 860.000 de metri pătrați. Planurile de viitor ale diviziei includ proiecte logistice cu o suprafață de peste 13 milioane de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Grupul M1, co-fondat de prim-ministrul Libanului și cel mai bogat libanez, și partenerul său local se pregătesc să intre pe piața rezidențială. Helios Phoenix începe un proiect uriaș la Craiova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul M1, co-fondat de prim-ministrul Libanului și cel mai bogat libanez, și partenerul său local se pregătesc să intre pe piața rezidențială. Helios Phoenix începe un proiect uriaș la Craiova

Spre comparație, întreaga piața românească de spații industrial/logistice cumulează o suprafață de aproape 7,13 milioane de metri pătrați.

Sursele Profit.ro spun că Hillwood este interesată de achiziția unor terenuri în România, pe care să le folosească pentru a dezvolta proiecte logistice. România este pe radarul de expansiune al grupului american, alături de alte piețe din regiune.

Americanii nu sunt singurii interesați de sectorul imobiliar logistic din România. Grupul antreprenorial GARBE, unul dintre cei mai mari investitori în spații logistice și industriale din Germania și Europa, își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească, pe care face deja recrutări, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán negociază achiziția unei mari clădiri în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán negociază achiziția unei mari clădiri în România

Sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești a generat anul acesta cele mai mari două tranzacții. Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea Europolis Park către GIC, fondul suveran al statului Singapore, în 2016.

A doua cea mai valoroasă tranzacție din an a reprezentat achiziția de către WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a 3 parcuri logistice din Chitila, Constanța și Târgu Mureș de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision pentru 110 milioane de euro.

FOTO One United aduce în România un jucător-cheie în sectorul ospitalității. Brand care gestionează unele dintre cele mai renumite locații de dining și entertainment din Paris și din lume CITEȘTE ȘI FOTO One United aduce în România un jucător-cheie în sectorul ospitalității. Brand care gestionează unele dintre cele mai renumite locații de dining și entertainment din Paris și din lume

Ultimul jucător redutabil intrat pe sectorul logistic din România a fost dezvoltatorul sud-african Fortress, al cărui principal acționar este cel mai mare fond de pensii din Africa. Fortress a intrat direct pe piața imobiliară românească în 2021 când a cumpărat de la Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu parcul logistic Eli Park 1 din Chitila pentru suma de 26,7 milioane euro.

Hillwood a ieșit din SUA în 2014, când și-a extins prezența în Canada și în Europa, prin deschiderea unor birouri în Varșovia și Frankfurt. Acum, compania este prezentă și pe piața britanică.

Companie controlată de cel mai bogat polonez închide definitiv două secții ale fabricii din România. Numărul angajaților a căzut puternic CITEȘTE ȘI Companie controlată de cel mai bogat polonez închide definitiv două secții ale fabricii din România. Numărul angajaților a căzut puternic

Hillwood Investment Properties este specializată în dezvoltarea de centre de distribuție, facilități pentru comerțul electronic și centre logistice.

În 2018, Hillwood a finalizat centrul de date al Facebook din Texas, un proiect de un miliard de dolari realizat în cadrul complexului său gigant AllianceTexas, care se întinde pe o fostă pășune de aproape 11.000 de hectare din afara orașului texan Fort Worth și care găzduiește 525 de companii și 61.000 de angajați, cu un impact economic de peste 100 de miliarde de dolari pentru Nordul Texasului.

EXCLUSIV FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán negociază achiziția unei mari clădiri în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán negociază achiziția unei mari clădiri în România

În 2022, Hillwood Investment Properties a fost implicată într-o tranzacție imobiliară uriașă prin vânzarea către CBRE a unui portofoliu global de proprietăți industriale cu o suprafață de 1,5 milioane de metri pătrați la un preț de 2,1 miliarde de dolari.


Ross Perot Jr. a fondat dezvoltatorul imobiliar Hillwood cu ajutorul tatălui său, miliardarul Ross Perot Sr., decedat în 2019, care a candidat de două ori la președinția SUA și care i-a garantat împrumuturi cu averea sa pentru a-și pune bazele imperiului imobiliar.

EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare

Astăzi, Ross Perot Jr. este creditat de revista americană Forbes cu o avere de 4,6 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 739 în topul celor mai bogați oameni din lume.

În 1982, Ross Perot Jr. a realizat primul zbor cu elicopterul în jurul lumii în mai puțin de 30 de zile. El a fost pilot în Forțele Aeriene ale SUA.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail

Povestea romanțată a imperiului Perot începe în 1962, când Ross Perot Sr., pe atunci om de vânzări la IBM, a împrumutat 1.000 de dolari de la soția sa Margot pentru a înființa Electronic Data Systems (EDS), companie care a pus bazele industriei de servicii IT. Șase ani mai târziu, EDS se listează la bursă și prețul acțiunilor sale crește în câteva zile de la 16 dolari la 160 de dolari, făcând din Ross Perot unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din America.

În 1988, el vinde EDS către General Motors și înființează Perot Systems, o companie pe care o va cumpăra Dell în 2009, pentru 3,9 miliarde de dolari.

În 1992, Ross Perot a intrat în cursa prezidențială din SUA ca independent și a obținut cel mai mare număr de voturi pentru un independent de la fostul președinte Teddy Roosevelt și până atunci. În 1996 a mai candidat o dată.


Prima jumătate a lui 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare comerciale (birouri, spații comerciale, depozite și hoteluri) în valoare totală de 419 milioane de euro  în România, ceea ce reprezintă o creștere de două ori și jumătate față de volumul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers.

Perspectivele rămân favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzacții în desfășurare, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciază consultanții Colliers.

viewscnt
Afla mai multe despre
ross perot
hillwood