Omul de afaceri Liviu Tudor (59 de ani), cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, a achiziționat terenul fostei fabrici de saltele Victoria din cartierul Militari de la Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat – Crișana, potrivit surselor Profit.ro. Fostul proprietar voia să construiască aici un cartier rezidențial, iar Liviu Tudor o va folosi pentru extinderea parcului său de afaceri West Gate.
După o pauză lungă, Dragoș Bîlteanu s-a reactivat pe piața imobiliară în 2017, când, prin intermediul firmei sale H4L Development, a cumpărat fosta fabică de saltele Victoria din zona Preciziei, unde intenționa să dezvolte peste 1.700 de apartamente, în acest sens avansând documentele pentru autorizarea lucrărilor.
Terenul de 6,3 hectare este lipit de proprietatea lui Liviu Tudor pe care a fost dezvoltat complexul de afaceri West Gate și West Gate Studios.
Prin firma sa Genesis Property, Liviu Tudor administrează două parcuri de afaceri: Novo Park din Pipera și West Gate din Militari, cu o suprafață închiriabilă totală de circa 150.000 de metri pătrați, ceea ce îl face românul cu cea mai mare suprafață de birouri în portofoliu și ocupantul locului cinci în topul celor mai mari proprietari de astfel de spații din România, după Globalworth, AFI Europe, Immofinanz și CA Immo.
El mai deține și campusul studențesc West Gate Studios și trei spații de parcare ce oferă, în total, 950 de locuri. Familia Tudor are și producătorul de materiale de construcții Prefabricate Vest. Înainte să devină dezvoltator imobiliar, Liviu Tudor a pus bazele primei firme de comunicații prin satelit din România, Digicom, și a lucrat ca inginer la Aerostar.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Val declanșat pe piață: Vodafone, Orange, Thales, Genpact și NNDKP își subînchiriază sediile, pentru a recupera din milioanele de euro plătite anual pe birouri aproape goale. Lista corporațiilor care fac asta crește rapid Liviu Tudor are o diplomă de inginer în Aeronautică de la Institutul Politehnic din București și a urmat cursuri de specialitate la London Business School. El este secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma, președintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România și președinte al European Property Federation, asociație care reunește proprietari de clădiri comerciale din Europa, și membru al World Presidents' Organization.
La rândul său, firma lui Dragoș Bîlteanu, H4L Development, a anunțat că până în 2025 va construi 4.500 de apartamente în 5 proiecte din București și două din Brașov, în urma unor investiții de 400 de milioane de euro. Un alt obiectiv al lui Bîlteanu este acela de a construi 50.000 de apartamente până în 2035.
Bîlteanu a preluat, în vara trecută, controlul constructorului de rețele electrice Electromontaj și a anunțat, pentru Profit.ro, că vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. Sediul H4L Development a fost mutat la aceeași adresă cu Electromontaj.
La sfârșitul anului 2019, Dragoș Bîlteanu a cumpărat de la fondul arab de investiții Emirates International Investment Company (EIIC) un teren de 4,5 hectare în Pipera pentru a construi un cartier cu 1.600 de apartamente, informație prezentată exclusiv de Profit.ro.
Bîlteanu este cunoscut pe piața imobiliară, în principal, prin afacerile realizate alături de investitorul grec Ioannis Papalekas. El a contribuit la achiziția și dezvoltarea proiectului Upground Estate din Pipera și a Tower Center International din centrul Bucureștiului.
Bîlteanu este în curs de obținere a avizelor de construcție a 900 de apartamente pe un teren de circa 22.000 de metri pătrați ce a aparținut fabricii Alumil din cartierul bucureștean Rahova.
Bîlteanu a mai cumpărat și terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului. În acest caz, vrea să construiască unui bloc cu 60 de apartamente. Tot în Brașov, în apropierea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității Transilvania din vestul orașului, el plănuiește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 800 de apartamente.