Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia, a avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA

Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia, a avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA

Cele două proprietăți ale Vastint din zona Timpuri Noi a Bucureștiului

scris 26 ian 2021

Dezvoltatorul grec REDS, o subsidiară a grupului de construcții Ellaktor, a decis lansarea procedurilor de vânzare a unei părți din fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița din București către compania Vastint România, cu acționari comuni cu ai suedezilor de la IKEA, la un preț de 11,4 milioane de euro. Achiziția Vastint vine în completarea unei alte părți din fosta fabrică, preluată în 2019 de la fondatorii brandurilor Exotique și Musette, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O parte din acționarii REDS au încercat să blocheze vânzarea, considerând că nu este suficient de profitabilă pentru grup, totuși Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat vânzarea terenului, de 7.974 de metri pătrați, de pe strada Avalanșei, Nr. 2, din București, către Vastint România, la un preț de 11,4 milioane de euro, și a autorizat consiliul director să dispună toate măsurile necesare definitivării tranzacției.

Urmărește-ne și pe Google News
Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Terenul grecilor este deținut prin intermediul firmei Profit Construct, care are aprobat din 2014 un Plan Urbanistic Zonal ce permite construcția unui proiect mixt cu hotel, clădiri de birouri, retail și apartamente. Grecii au calculat că valoarea comercială a proiectului ar fi de circa 80 milioane de euro. Aceasta este cea mai valoroasă proprietate deținută de grupul Ellaktor în România.


Vastint România a mai cumpărat, în 2019, un teren de 9.081 de metri pătrați, format din șase loturi cu construcții, lipit de cel al grecilor, de la antreprenorii Pușa și Andrew Hack, care dețin brandul de mobilă Exotique, și familia Bâtlan, proprietară a brandului de încălțăminte Musette.  Vânzătorii au obținut de pe urma tranzacției un profit de 9,2 milioane euro.

Prin comparație, prețul agreat de greci este mai mare. Dacă antreprenorii români au încasat circa 1.000 de euro/metru pătrat, grecii vor să obțină circa 1.400 de euro/metru pătrat.

Ambele terenuri fac parte din fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof.

EXCLUSIV Val declanșat pe piață: Vodafone, Orange, Thales, Genpact și NNDKP își subînchiriază sediile, pentru a recupera din milioanele de euro plătite anual pe birouri aproape goale. Lista corporațiilor care fac asta crește rapid CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Val declanșat pe piață: Vodafone, Orange, Thales, Genpact și NNDKP își subînchiriază sediile, pentru a recupera din milioanele de euro plătite anual pe birouri aproape goale. Lista corporațiilor care fac asta crește rapid

Grupul Ellaktor a mai vândut, recent, și terenul de 27.786 de metri pătrați al furnizorului de utilaje de construcții Inscut către omul de afaceri Liviu Tudor. Terenul Inscut este lângă fabrica Prefabricate Vest și peste drum de complexul de birouri West Gate, ambele deținute de Liviu Tudor în vestul Bucureștiului.

Cea mai importantă companie din grupul Ellaktor este Aktor, unul dintre cei mai mari constructori de infrastructură din România. Aktor a derulat anul trecut proiecte cu o valoare totală de peste 1,4 miliarde de euro în România.

Ellaktor a fost și acționar al turnurilor City Gate de la intrarea în complexul Romexpo, alături de Globe Trade Centre și Bluehouse.  

Interesul Vastint în terenurile fostei fabrici Dâmbovița vine din faptul că dezvoltă, în apropiere, proiectul mixt Timpuri Noi Square. Vastint România este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, decedat în 2018, a fost fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.

Dezvoltatorii imobiliari schimbă proiectele de birouri în rezidențial, deoarece spațiile rămase neînchiriate din cauza pandemiei încep să devină o problemă CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii imobiliari schimbă proiectele de birouri în rezidențial, deoarece spațiile rămase neînchiriate din cauza pandemiei încep să devină o problemă

Suedezii de la IKEA au investit peste 300 milioane euro în România în cei 9 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara anului 2015, a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. IKEA a realizat tranzacția prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. În 2010, divizia imobiliară a grupului a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, pentru care a plătit 34,6 milioane euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la un miliarde dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ellaktor
vastint
ikea
dambovita