Compania Globalworth, la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, a intrat în proces de achiziție a unei părți din două parcuri logistice deținute de grupul maltez Zacaria în Sibiu și Craiova și a altor două proiecte ale aceleiași companii, în curs de dezvoltare în Sibiu și Pitești, tranzacția fiind în analiza Consiliului Concurenței.
În urma achiziției, Globalworth va controla în comun patru companii, alături de grupul Zacaria, fondat la Sibiu de maltezii de la Alf Mizzi & Sons și al patrulea cel mai mare proprietar de spații logistice și industriale din România.
O companie deține proiectul Network Industrial Park, situat în zona industrială de est a Sibiului. Zacaria are din 2016 un teren de 8,6 hectare, acoperit parțial cu hale și birouri în suprafață de 40.385 de metri pătrați.
O altă companie vizată pentru achiziție deține din 2015 un teren de 13 hectare la Craiova, pe care a fost dezvoltat proiectul Southern Industrial Park ce cuprinde hale și birouri de 52.922 de metri pătrați.
Globalworth va intra în parteneriat cu Zacaria și pentru alte două proiecte: Industrial Sibiu West și Industrial Park Pitești.
Zacaria Group este pe poziția a patra în topul celor mai mari proprietari de spații industrial/logistice după CTP, WDP și P3, cu o suprafață totală controlată de circa 350.000 de metri pătrați. Grupul Alf Mizzi & Sons, fondatorul Zacaria, este extins în domenii precum telecomunicațiile, electronica și importul de bunuri alimentare.
La rândul său, Globalworth a mai intrat anul acesta într-un parteneriat pe acest sector cu omul de afaceri Sorin Preda. În acest caz a cumpărat jumătate din proiectul Black Sea Vision din Constanța, care odată finalizat va propulsa Globalworth pe locul doi în topul marilor proprietari de spații industrial-logistice.
Globalworth mai deține la Timișoara un parc industrial-logistic de peste 100.000 de metri pătrați, care are posibilitatea dublării acestei suprafețe. În plus, mai are în portofoliu depozitul Dacia de lângă Pitești, în suprafață de 68.400 de metri pătrați.
Recent, Globalworth, a obținut un credit de tip revolving în valoare de 200 de milioane de euro de la un consorțiu format din șapte bănci, dintre care două românești. Din consorțiu face parte și Bank of China, una dintre cele mai mari din lume, care susține în premieră un investitor cu activități în România. Investitorul a anunțat că împrumutul îi oferă flexibilitate în programul de dezvoltări pe care îl are în derulare în România și Polonia.
Globalworth a anunțat recent că este în due diligence detaliat pentru achiziția unor proprietăți în valoare totală de peste 300 milioane de euro din România, motiv pentru care investitorul va realiza o majorare de capital.
În 2018, Globalworth a derulat un program agresiv de achiziții în Polonia. Compania a realizat cinci tranzacții care au implicat investiții de peste 520 milioane euro, dintre care trei au intrat în top zece tranzacții ale anului în Polonia. Prin această strategie, valoarea portofoliului din Polonia al Globalworth a ajuns la 1,5 miliarde de euro, depășind valoarea activelor imobiliare din România, țara de origine a companiei. Deși valoarea proprietăților este împărțită aproape egal între cele două piețe, chiria contractată pe piața românească a fost de doar 77,6 milioane de euro în 2018, cu 24% sub cea contractată pe imobilele din Polonia.