Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe
scris 16 mar 2016

Diferența dintre cele mai scumpe și cele mai ieftine locuințe din București este de peste 3 ori. Dacă în zona Kiseleff-Aviatorilor prețul mediu este de 2.739 de euro/mp, în Rahova media este de 824 euro/mp, potrivit imobiliare.ro. În alte orașe mari din țară diferența este mult mai mică, de doar câteva procente.

Portalul imobilliar prezintă o analiză detaliată, pe zone, a prețurilor solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) scoase la vânzare în marile orașe. Aceasta se raportează la ofertele valabile în luna martie în 65 de cartiere din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, doar două centre regionale se situează peste media de 1.000 de euro pe metru pătrat (Cluj-Napoca și București). Cu toate acestea, toate celelalte mari orașe au zone în care pretențiile proprietarilor depășesc acest prag psihologic.

Urmărește-ne și pe Google News

În București, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente se plasa la 1.089 de euro pe metru pătrat util la finele lunii trecute. Cele mai mari prețuri (de peste 2.000 de euro pe metru pătrat) sunt întâlnite în cartierele exclusiviste din zona de centru-nord a orașului. Pe primul loc în clasament se situează aria Kiseleff-Aviatorilor, unde proprietarii cer până la 2.739 de euro pe metru pătrat util. În Herăstrău-Nordului un apartament poate fi achiziționat cu circa 2.462 de euro pe metru pătrat, față de 2.203 euro pe metru pătrat în Dorobanți-Floreasca.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În celelalte cartiere ale Bucureștiului, fie ele și centrale, valorile de listare coboară sub pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, pe locul al patrulea în topul prețurilor se situează Cotroceniul, cu o medie de 1.656 de euro pe metru pătrat, urmat îndeaproape de Aviației (cu 1.620 de euro pe metru pătrat). În Dacia, Unirii, Decebal și Calea Călărașilor, valorile medii de listare a apartamentelor se înscriu în intervalul 1.400-1.600 de euro pe metru pătrat.

Dintre cartierele tradiționale, cele mai mari prețuri pot fi găsite în 1 Mai (1.572 euro), Tineretului (1.330 de euro), Mihai Bravu (1.304 euro) și Vitan (1.224 de euro). Titan și Crângași se apropie de 1.000 de euro pe metru pătrat. Sub această valoare se situează cele mai accesibile cartiere ale Capitalei, respectiv Rahova (824 de euro pe metru pătrat), Berceni (943 de euro pe metru pătrat), Militari (953 euro pe metru pătrat), Drumul Taberei (975 euro pe metru pătrat) și Colentina (975 de euro pe metru pătrat).

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe

Pe parcursul lunii februarie, vânzătorii de locuințe din Brașov au crescut prețurile până la 912 euro pe metru pătrat util. În prezent, prețurile solicitate depășesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în Centrul Istoric, dar scad sub această valoare în Centrul Civic. În Astra și Răcădău, valorile de listare se situează la o medie de 932 de euro pe metru pătrat util, iar în Griviței și Tractorul ajung la 919 și, respectiv, 856 de euro pe metru pătrat.

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe

Suma medie solicitată pentru un apartament în Cluj-Napoca se situa la 1.186 de euro pe metru pătrat la finele lunii februarie. Prețurile depășesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în toate cele opt zone analizate în detaliu. În centru, prețurile cerute ajung la aproximativ 1.344 de euro pe metru pătrat util, iar în Gheorgheni, Grigorescu, Andrei Mureșanu și Mărăști sunt cuprinse între 1.200 și 1.300 de euro pe metru pătrat.

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe

În Constanța valoarea medie de listare pentru un apartament (nou sau vechi) este de circa 930 de euro pe metru pătrat util. Peste acest prag se situează zone precum Faleză Nord (1.127 de euro pe metru pătrat), Casa de Cultură (989 de euro pe metru pătrat), Tomis Nord (979 de euro pe metru pătrat), Inel II (955 de euro pe metru pătrat) sau Inel I (951 de euro pe metru pătrat). În cartierele Primo și Tomis Plus, pretențiile proprietarilor coboară la sub 900 de euro pe metru pătrat.

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe


Prețul solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în Timișoara era de 970 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lunii trecute. Pretenții peste medie au vânzătorii din toate cele șapte cartiere analizate, valoarea de listare depășind chiar 1.000 de euro pe metru pătrat în Circumvalațiunii, centru, Soarelui, Aradului și Lipovei. Ușor sub acest prag se situează locuințele din Șagului și Girocului, conform datelor Imobiliare.ro.

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe

La Iași, luna trecută, prețul mediu era de 888 de euro pe metru pătrat util în capitala Moldovei. Sub această valoare se situează șase dintre cele nouă cartiere analizate în detaliu, respectiv Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Bucium, Cug și Galata. Pe de altă parte, în Centrul Civic și Copou suma medie de listare pentru un apartament este mai mare de 1.000 de euro pe metru pătrat, iar în Tătărași ajunge la 970 de euro pe metru pătrat.

Topul celor mai scumpe zone de locuit din Capitală și marile orașe


Sursă grafice: imobiliare.ro
viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
imobiliare.ro
preturi