Omul de afaceri Teia Sponte (60 de ani), fost vicepreședinte al echipei Steaua București și prieten apropiat al lui George Becali, a intrat în ultima etapă, a avizării, cu un proiect rezidențial ce prevede construcția a peste 1.000 de apartamente pe un teren pe care a funcționat o bază a întreprinderii agricole de stat Mogoșoaia și în apropiere de o altă proprietate pe care investitorul o pregătește de dezvoltare. Cel mai probabil și acest teren va fi vândut.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Agro Industriala Mogosoaia (fosta firmă agricolă IAS Mogoșoaia) a fost privatizată în 2000, majoritatea acțiunilor firmei fiind cumpărate de Asociația Salariaților. Teia Sponte, ca fost angajat, a reușit în câțiva ani să dobândească controlul asupra firmei, care în 2004 a fost împroprietărită de Ministerul Agriculturii cu mai multe terenuri valoroase.
Unul dintre acestea este lotul în suprafață de circa 2,7 hectare amplasat între Colosseum Retail Park și stația de metrou Străulești. Pe acest teren a funcționat o bază a IAS Mogoșoaia. O firmă deținută de Teia Sponte se află în ultima etapă a obținerii unui Plan Urbanistic Zonal pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu șase blocuri de maxim 12 etaje. Dată fiind suprafața desfășurată de aproape 97.000 de metri pătrați propusă de investitor, proiectul ar putea cuprinde peste 1.000 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.
Dat fiind profilul de investitor oportunist al lui Teia Sponte, cel mai probabil, terenul va fi vândut. Prețul de vânzare, estimat de Profit.ro pe baza tranzacțiilor cu terenuri din zonă, ar putea fi de peste 5 milioane de euro.
În paralel cu acest proiect, omul de afaceri mai are unul în lucru, într-un stadiu similar și învecinat cu acesta, chiar lângă noul Terminal Multimodal Străulești, parcarea cu 660 de locuri finalizată de Metrorex la finalul anului trecut. Pe acest teren, în suprafață de 3,4 hectare, a funcționat în trecut un depozit al Marmura București. Acest al doilea proiect inițiat de Sponte prevede construcția unui ansamblu rezidențial cu 12 imobile, care ar putea cuprinde sute de locuințe, potrivit estimărilor Profit.ro. Terenul cu proiect avizat poate fi evaluat la circa 7 milioane de euro.
Practic, omul de afaceri ar urma să încaseze încă 12 milioane de euro, după ce, acum trei ani, un alt teren primit de firma lui Sponte de la Ministerul Agriculturii, aproape de malul lacului Grivița, a fost cumpărat cu circa 27 milioane de euro de divizia imobiliară a grupului suedez IKEA. Afacerea l-a propulsat pe Sponte direct în rândul milionarilor.
În apropiere de cele două terenuri ale omului de afaceri AFI Europe construiește primul său ansamblu rezidențial din România, în locul fostei fabrici Laromet. Pe malul lacului Grivița, ungurii de la Cordia au cumpărat cu peste 6 milioane de euro două terenuri de la celebrul medic Ion Christian Chiricuța, care a moștenit loturile, și vor să facă tot locuințe, și aceeași Cordia a plătit circa 4 milioane de euro pe un teren cumpărat de la femeia de afaceri Veronica Gușă de Drăgan și amplasat lângă Petrom City.
De altfel, întreaga zonă Bucureștii Noi a prins avânt odată cu tranzacțiile din zona Expoziției, unde urmează să fie construit un nou cartier al multinaționalelor.
Zona Străulești - Bucureștii Noi este tot mai efervescentă
Etnic aromân, Teia Sponte s-a nascut pe 27 septembrie 1959, în comuna Mihail Kogălniceanu din județul Tulcea. El a fost timp de nouă ani, până în martie 2012, vicepreședinte în Consiliul de Administrație al clubului de fotbal Steaua București, patronat de George Becali.
Teia Sponte a fost implicat în celebrul „Dosar Valiza”. El a fost cel care, în 2008, a fost trimis de patronul Stelei, la Cluj, cu geanta în care se găsea suma de 1,7 milioane de euro. Sponte a fost condamnat în acest caz la doi ani cu suspendare.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 11 luni ale acestui an au fost încheiate circa 490.000 de tranzacții, cu 7,1% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.