Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt malluri în România și nu a construit niciunul, a primit scrisori de intenție și memorandumuri de înțelegere neangajante de la investitori care pot plăti până la 66 de milioane de euro pe proiectul Casa Radio din București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În octombrie 2017, Profit.ro relata, citând surse apropiate proiectului, că israelienii iau în calcul vânzarea acestui proiect, avansând faptul că au obținut PUZ-ul pentru transformarea clădirii, aflată în stare de degradare din 1990, într-un complex comercial, care să includă spații de birouri și un hotel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul Casa Radio, cel mai valoros activ pe care compania îl mai are în România, i-a adus companiei Elbit Imaging o amendă de jumătate de milion de dolari aplicată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio, cu suspiciune de corupere a unor oficiali guvernamentali români.
Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că a plasat până acum circa 85 milioane euro aici, dar șantierul este de mult timp abandonat. Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.
La începutul acestui an, Plaza Centers a prezentat acționarilor săi două scenarii de tranzacționare a proiectului. Primul presupune semnarea unui memorandum de înțelegere care ar conduce la achiziția a 60% - 75% din compania care deține proiectul Casa Radio, tranzacție care ar aduce companiei între 60 milioane de euro și 66 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul se simte expus, în cazul unui cutremur major, la un risc considerabil din cauza românilor care nu-și asigură caselePentru a încheia tranzacția trebuie îndeplinite o serie de condiții: acceptarea noului investitor de către Guvernul României, neaplicarea de penalități, extinderea Parteneriatului Public Privat cu 49 de ani în momentul în care investitorul devine noul acționar și o confirmare din partea autorităților publice că obligațiile noului investitor rămân neschimbate.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, calendarul plăților ar fi următorul: se acordă un avans nereturnabil de până la 250.000 de euro, după îndeplinirea condițiilor se achită până la 29 milioane de euro, după emiterea autorizației de construire se mai plătesc până la 22 milioane de euro și la finalizarea și inaugurarea primei etape de dezvoltare, până la 24 milioane de euro.
Investitorul are posibilitatea să cumpere și participația minoritară de 15% din Casa Radio, pentru până la 8 milioane de euro. Construcția ar trebui finalizată în 2,5 ani de la obținerea autorizațiilor.
În varianta a doua, Plaza Centers se alege cu maxim 48,9 milioane euro de pe urma vânzării a doar 60% din participația în proiect. Condițiile rămân aproximativ aceleași, însă calendarul plăților este diferit și se bazează pe suprafața construită. Astfel, pentru 90.000 de metri pătrați de spații de retail se vor plăti 250 de euro/mp, iar pentru faza întâi de birouri, în suprafață de 85.000 metri pătrați, faza a doua de birouri, de 47.500 metri pătrați, hotelul de 60.000 de metri pătrați și clădirile administrative de 10.000 de metri pătrați se oferă un preț de 137 de euro/mp. Programul de construire ar fi din trimestrul întâi al anului 2021 până în ultimul trimestru din 2023.
În picaj
Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de malluri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-o proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România, lăsând în urmă pierderi de zeci de milioane de euro. În toamna anului trecut, investitorul a semnat un acord de vânzare și pentru un lot, parțial construit, din Miercurea Ciuc, pentru 1,44 milioane de euro, ce vor fi plătiți până în aprilie 2019.
De asemenea, la începutul acestei luni, Plaza Centers a semnat un pre-contract de vânzare a unui teren pe care îl deține în Brașov pentru 620.000 de euro. Tranzacția ar trebuie definitivată până în 15 ianuarie 2020, dacă banca finanțatoare a proiectului nu își exercită drepturile de achiziție a proprietății până în 6 decembrie 2019 sau dacă investigațiile cumpărătorului nu vor duce la rezilierea înțelegerii. Lotul este înregistrat în contabilitatea Plaza Centers cu o valoare de 500.000 euro.
Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.
Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 milioane euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.