Cele mai scumpe zece locuințe vândute anul trecut în București au o valoare cumulată de peste 17,3 milioane de euro, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la principalii brokeri care intermediază vânzarea locuințelor de lux. Șapte dintre acestea sunt penthouse-uri din zone exclusiviste.
Anul trecut a fost estimat că vor fi livrate peste 14.000 de locuințe noi pe piața rezidențială din București și împrejurimi, un punct maxim înregistrat în istoria modernă a acestui sector economic, conform unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker. Aproximativ 51,5% din ofertă se adresează segmentului denumit mass market, caracterizat de prețuri mici. Locuințele destinate clasei medii a populației reprezintă 46,3% din totalul prognozat, iar restul de 2,2% se referă la piața de locuințe de lux.
Prețurile medii la care au fost vândute apartamente din această ultimă categorie pe parcursul anului trecut au variat între 2.000 și 2.800 de euro/metru pătrat construit, fiind cu circa 20% mai mici față de perioada de vârf atinsă în 2007-2008.
Cea mai scumpă proprietate vândută este un penthouse amplasat în proiectul One Herăstrău Park (foto 1 în GALERIE). Detaliile despre acest apartament sunt reduse, deoarece vânzătorul a semnat un acord de confidențialitate, însă beneficiază de o priveliște unică și a fost cumpărat cu 2,7 milioane de euro.
Locul doi în topul Profit.ro este ocupat tot de un apartament la ultimul etaj al noului proiect exclusivist One Charles de Gaulle (foto 2 în GALERIE), amplasat exact în Piața Charles de Gaulle. Locuința este desfășurată pe două etaje și are o suprafață de 287 de metri pătrați construiți, la care se adaugă o terasă de 50 de metri pătrați utili ce deservește livingul de 70 de metri pătrați și alte două terase configurate pentru zona de dormit, cu o suprafață de 42 de metri pătrați, respectiv 14 metri pătrați. Apartamentul are în total patru dormitoare și a fost cumpărat cu 2,2 milioane de euro. Proiectul a fost recent livrat pe piață de One United Properties.
De altfel, proiectele companiei fondate de antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu figurează cu patru locuințe în topul realizat de Profit.ro. Locul cinci este ocupat de un penthouse amplasat tot în One Charles de Gaulle (foto 5 în GALERIE), care a fost vândut cu 1,75 milioane de euro, iar locul șapte în top este un penthouse amplasat în proiectul One Herăstrău Plaza (foto 7 în GALERIE). Apartamentul are o suprafață de 294 de metri pătrați construiți, desfășurată pe un singur etaj și o vedere panoramică asupra parcului Herăstrău. Această proprietate a fost vândută cu un preț de 1,36 milioane euro. De altfel, One United domină nișa apartamentelor de lux. Compania a vândut câte 150 apartamente de lux pe an. În 2017 a încasat din astfel de vânzări circa 50 milioane de euro.
Locul trei în top este ocupat de o casă amplasată în zona Dorobanți Capitale (foto 3 în GALERIE). Proprietatea are o suprafață de 1.100 metri pătrați și dispune de 13 camere. A fost vândută cu 2,15 milioane de euro.
Locul patru în ierarhie este ocupat de un penthouse amplasat într-un bloc cu șapte etaje construit în 2017 la adresa Primăverii 88 (foto 4 în GALERIE). Proprietatea a fost listată la un preț de aproape 2,3 milioane euro, prin intermediul agenției Imobiliare Herăstrău, și a fost vândută cu 1,95 milioane de euro. Penthouse-ul ocupă ultimele două etaje ale clădirii, este format din patru dormitoare și patru băi, are o suprafață utilă de 306 metri pătrați, la care se adaugă o terasă de 90 de metri pătrați și două locuri de parcare.
În aceeași clădire, Imobiliare Herăstrău a mai intermediat vânzarea unui apartament cu patru camere la un preț de 1,15 milioane euro, preț care poziționează locuința pe locul nouă în clasamentul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București (foto 9 în GALERIE).
Locul șase este deținut de o vilă impunătoare situată pe strada Alexandru Boicescu din cartierul Cotroceni (în apropierea Palatului Cotroceni), construită în 2010 (foto 6 în GALERIE). Intermediarul tranzacției, compania Crosspoint Real Estate, a obținut un preț de vânzare de 1,7 milioane de euro. Locuința are o suprafață construită de 1.300 metri pătrați și dispune de un teren de 600 de metri pătrați. Proprietatea are două centrale pe gaz pentru asigurarea apei calde și a agentului termic, ventiloconvectoare de pardoseală și radiatoare, două chillere și ventiloconvectoare de tavan pentru asigurarea aerului rece și lift de șapte persoane cu deschidere pe fiecare nivel. Finisajele sunt moderne și constau în tâmplărie exterioară din lemn stratificat cu geam termopan, placări exterioare cu piatră naturală și termosistem, uși interioare din lemn, pardoseli din parchet stratificat, piatră naturală și plăci ceramice, vopsitori lavabile la pereți și tavane.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ion Țiriac pregătește cel mai mare proiect imobiliar al său, cu locuințe, birouri, magazine, dar și un hotelUn penthouse din zona Herăstrău ocupă poziția a opta în clasament. Apartamentul are 600 de metri pătrați, șase camere și a fost vândut cu un preț de 1,25 milioane de euro (foto 8 în GALERIE).
Un apartament din Primăverii a prins ultimul loc în ierarhia Profit.ro. Unitatea are o suprafață de 250 de metri pătrați, patru camere și a fost vândut cu un preț de 1,1 milioane euro (foto 10 în GALERIE).
Ca bonus, pe lângă cele zece locuințe, pe locul 11 se plasează un apartament cu patru camere, trei dormitoare și trei băi amplasat în proiectul Oak Residence, construit în zona Dorobanți Capitale din 2008. Locuința a fost listată la 1,1 milioane de euro și vândută cu 1,05 milioane de euro prin intermediul agenției Imobiliare Herăstrău. Apartamentul este la etajul doi din patru și are o suprafață utilă de 244 de metri pătrați, la care se adaugă două locuri de parcare.
Tot în Dorobanți, pe strada Bruxelles, compania Crosspoint a intermediat vânzarea unei vile construite în anul 1928 cu un preț de 1,035 milioane euro. Vila are o suprafață desfășurată de 350 de metri pătrați și dispune de un teren de 250 de metri pătrați. Imobilul cu trei niveluri a fost construit de arhitectul Ioan Ganciu. Ferestrele sunt din lemn masiv, originale, fiind produse, împreună cu jaluzelele, de un manufacturier din Munchen. Imobilul a fost restaurat complet în anii 1997 - 1999, păstrându-se toate elementele arhitecturale originale. Demisolul găzduiește camera tehnică, o cameră ce poate fi utilizată pentru personalul intern, un grup sanitar, pivnița și crama. Pe parter se desfășoară zona de primire, o camera-birou, livingul cu uși largi tip glazvant către un salon, grădina de iarnă, bucătarie cu cămară și grup sanitar. La etaj sunt trei dormitoare, o baie renovata în stil renascentist și un balcon. Mansarda cuprinde un dormitor generos, o baie proprie, o cameră de depozitare și un balcon.
Conform datelor publicate de Eurostat, prețurile caselor au scăzut cu un ritm trimestrial de 0,7% în trimestrul al treilea din 2018. Cu toate acestea, dinamica an/an a accelerat de la 4,7% în trimestrul al doilea la 5,7% în trimestrul al treilea, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, majorarea venitului real disponibil al populației și programul Prima Casă. „În scenariul central ne așteptăm la ajustări pe acest sector al economiei pe termen scurt, pe fondul provocărilor din sfera pieței creditului și investițiilor productive, exacerbate de măsurile fiscal-bugetare recent anunțate“, puncta Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania, într-un raport recent.
Made with Visme Infographic Maker