Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo

Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo

Proiectul desenat de Iulian Dascălu în locul Romexpo

scris 3 nov 2020

Grupul RMH, printre ai cărui acționari se numără cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, a intrat direct pe piața imobiliară românească prin alocarea unui pachet financiar de 200 de milioane de euro proiectului de transformare a centrului expozițional Romexpo, pregătit de antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În februarie 2018, RMH a cumpărat 50% din acțiunile investitorului imobiliar sud-african Atterbury Europe, companie care a plătit circa 200 milioane de euro pe jumătate din mall-urile Iulius din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora, pe care acum le împarte cu Iulian Dascălu.

După ce a devenit acționar al partenerului lui Iulian Dascălu, RMH a investit acum 200 de milioane de euro în proiectul de transformare a Romexpo, ceea ce îi aduce un sfert din afacere. Mai exact, suma pusă la bătaie de RMH i-a asigurat achiziția a 50% din firma Atterbury Bucharest, cu care Iulian Dascălu s-a asociat în proiectul Romexpo.

Urmărește-ne și pe Google News

Din suma alocată de RMH, 150 de milioane de euro au fost acordați sub formă de capital direct și 50 de milioane de euro drept credit. Banii vor fi investiți în proiect după îndeplinirea anumitor condiții, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Investiția realizată de companie are ca scop principal acoperirea RMH împotriva devalorizării randului, moneda națională sud-africană.

„Atterbury Europe este bine poziționată pentru a profita de oportunitățile de dezvoltare ale sectorului imobiliar din Europa de Est, având în vedere puterea parteneriatelor sale și capacitatea sa de a strânge capital pentru a finanța creșterea în mod optim. RMH Property a intrat într-un parteneriat cu Atterbury Europe și Iulius Group pentru dezvoltarea unui nou hub de afaceri, divertisment, retail și locuințe. La finalizare, dezvoltarea este gândită a fi cel mai mare proiect imobiliar din istoria României. Va găzdui cea mai înaltă clădire din România și va fi format din 14 clădiri de retail, birouri și rezidențial și un hotel de 5 stele. Se așteaptă ca oportunitatea să genereze un randament denominat în euro foarte profitabil, care se va traduce într-un randament solid denominat în rand“, este calculul RMH.

După informațiile anunțate în exclusivitate de Profit.ro, Iulian Dascălu a prezentat public planul său cu privire la transformarea Romexpo într-un complex multifuncțional de anvergură cu locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice, pentru realizarea căruia este necesară o investiție de peste 2,87 miliarde de euro. Intențiile antreprenorului ieșean au fost anunțate chiar înainte ca Parlamentul să transfere terenul de 46 de hectare pe care se află complexul expozițional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în scopul concesionării și demarării parteneriatului cu investitorul imobiliar.


Decizia Parlamentului a stârnit reacții negative din partea a două companii cu capital sud-african: NEPI Rockcastle – care este și cel mai mare investitor imobiliar din România și asocierea Prime Kapital - MAS REI. Cei doi investitori consideră deplasată atribuirea proiectului direct grupului lui Dascălu.

Grupul RMH îngroașă rândul investitorilor sud-africani care au ajuns să controleze peste un sfert din spațiile moderne de retail ale României și o parte importantă din suprafața totală a clădirilor de birouri moderne existente la nivel național. În prezent, atât sectorul de birouri, cât și cel de retail sunt dominate de investitori sud-africani. Doar valoarea clădirilor funcționale pe care sud-africanii le dețin în România depășește 5,2 miliarde de euro.

EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro

Principalii acționari ai RMH sunt Public Investment Corporation (PIC), cu o participație de 13,2%, Royal Bafokeng Holdings, cu 12,5%, și fondatorii grupului: Gerrit Thomas Ferreira, Laurie Dippenaar și Paul Harris, cu 9,3%. PIC este și unul dintre principalii acționari ai NEPI Rockcastle și administrează Government Employees Pension Fund (GEPF), fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, cel mai mare fond de pensii din întreaga Africă. La rândul său, GEPF deține peste 8% din MAS REI și este acționar și la Growthpoint, care deține 29,5% din Globalworth - cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Royal Bafokeng Holdings este fondul de investiții al etnicilor Bafokeng, o monarhie care ocupă 1.000 de kilometri pătrați în Africa de Sud, cu capitala la Phokeng. Fondul gestionează pentru popor active în valoare de peste 1,5 miliarde de euro.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România

De la asocierea cu fondul sud-african, afacerile lui Iulian Dascălu merg tot mai bine. International Finance Corporation (IFC), brațul de investiții din grupul Băncii Mondiale, intenționează să aprobe luna aceasta un pachet de finanțare de până la 140 milioane euro pentru construcția a două clădiri de birouri la Iași de către Iulian Dascălu, potrivit MIRSANU.RO.

În 2019, Iulian Dascălu a încasat de pe urma celor cinci mall-uri dezvoltate de el venituri de 94,5 milioane de euro, cu 20,5% peste rezultatul anului 2018, după creșteri pe linie în tot portofoliul său de retail. Evoluția l-a ajutat să-și mențină poziția a doua în topul proprietarilor de malluri cu cele mai mari venituri, după NEPI Rockcastle. Dascălu a dezvoltat și 13 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 170.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte clădirile cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
iulian dascalu
rmh
romexpo