Companiile de consultanță imobiliară JLL și Cushman & Wakefield au intrat în potențiale discuții de fuziune, după ce Newmark Group ar fi respins intenția de achiziție făcută de Cushman & Wakefield. O combinare a celor doi brokeri ar da un lider detașat pe piața românească, după ce, anul trecut, JLL a trecut în fruntea celor mai mari brokeri locali.
Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cushman & Wakefield are datorii mai mari decât competitorii săi, inclusiv Newmark Knight Frank, JLL și CBRE, și a înregistrat o pierdere de 100 de milioane de dolari în ultimele raportări trimestriale, comparativ cu JLL și CBRE, care au rămas profitabile. Experții americani spun că situația financiară a Cushman & Wakefield, precum și impactul pandemiei asupra economiei, fac din companie un candidat logic pentru o fuziune sau achiziție.
Atât Cushman, cât și JLL au arătat apetit pentru consolidare. JLL a cumpărat HFF pentru 2 miliarde de dolari în 2019, iar DTZ a achiziționat Cushman & Wakefield pentru aproximativ 2 miliarde de dolari în 2015 și a păstrat numele companiei preluate.
Performanța financiară a Cushman & Wakefield în comparație cu competitorii săi face mai probabilă o preluare. Cushman & Wakefield a înregistrat o pierdere de 100 de milioane de dolari în trimestrul al doilea, în timp ce JLL a raportat un profit net de 14,2 milioane de dolari, iar CBRE a înregistrat un profit de 82 de milioane de dolari.
De asemenea, Cushman & Wakefield are o datorie semnificativ mai mare decât ceilalți brokeri majori. În 30 iunie a raportat o datorie netă de 2,4 miliarde de dolari, în timp ce JLL a consemnat datorii de 1,1 miliarde de dolari, CBRE de 1,09 miliarde de dolari, iar Newmark Group 647 milioane dolari.
O mega-fuziune pe piața de consultanță imobiliară nu ar fi surprinzătoare în contextul pandemiei și al unei piețe în care volumele de închirieri și activitatea generală trenează, consideră James Gaines, economistul șef la centrul imobiliar al Universității Texas A&M.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții locali ai celor doi mari brokeri nu au vrut să comenteze informația.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut, JLL a trecut în fruntea clasamentului celor mai mari companii de consultanță imobiliară din România, după un avans de 30% al afacerilor, până la 14,2 milioane de euro, devansând brokerii de la CBRE, care au dominat piața până acum. Schimbarea în clasament a venit după o scădere de 19% a afacerilor CBRE. Performanța JLL a fost realizată cu 68 de angajați, comparativ cu 150, cât are CBRE.
Cushman & Wakefield și-a păstrat și anul trecut poziția a patra în clasamentul românesc, cu o cifră de afaceri de 5,5 milioane euro, în creștere cu 28% comparativ cu rezultantul din 2018.
Totuși, cel mai mare profit din 2019 a fost afișat de Colliers International, cu 1,2 milioane de euro, urmat de SVN cu circa 830.000 de euro și JLL cu circa 780.000 de euro profit. CBRE a intrat anul trecut pe pierdere, după cinci ani consecutivi de profit. Locul cinci în clasamentul românesc este ocupat de SVN, aflat la primul an de activitate pe piața locală. O imagine mai detaliată a clasamentului puteți vedea în infograficul de la final.
O combinare a afacerilor JLL și Cushman & Wakefield în România ar forma o companie cu un rulaj anual de circa 20 milioane de euro, aproape dublu față de următorul clasat, CBRE. Brokerii împart o piață de peste 50 milioane de euro anual în România.
CITEȘTE ȘI David Hay, fost șef AFI Europe și partener Morgan Stanley în România, țintește achiziția unei noi clădiri de birouri, deși anticipează o perioadă de blocaj în tranzacții În România, JLL este prezentă cu un birou direct, în timp ce Cushman & Wakefield este prezentă prin afilierea companiei Echinox, fondată de Mihnea Șerbănescu în 1993. Faptul că una dintre companii este afiliată face mai dificilă o fuziune a afacerilor la nivel local.
Șerbănescu s-a afiliat din 2002 grupului DTZ, cumpărat în 2014 de un consorțiu de investitori format din TPG Capital, PAG Asia Capital și fondul de pensii Ontario Teachers’ Pension Plan, într-o tranzacție evaluată la un miliard de dolari.
Cushman & Wakefield a fost fondată în 1917, iar în 1976 a devenit parte a grupului american Rockefeller. În 2006, Rockefeller a decis vânzarea pachetului majoritar de acțiuni familiei torineze Agnelli – fondatorii și proprietarii grupului auto Fiat și proprietarii echipei de fotbal Juventus Torino –, care în 2015 au vândut compania grupului DTZ.
Și acționarii DTZ au un istoric interesant. Milionarii americani David Bonderman și James Coulter s-au cunoscut în timp ce lucrau pentru grupului miliardarului Robert Bass. Cei doi au plecat pe cont propriu și au fondat TPG Capital. Au investit 66 milioane dolari în Continental Airlines, care se afla în pragul falimentului, și au ajuns să scoată un profit de 640 milioane dolari de pe urma primului lor „deal“. Astăzi, TPG Capital este considerată una dintre cele mai mari firme de private equity din lume.
La rândul său, JLL este controlată de o serie de investitori instituționali printre care se numără cele mai mari fonduri de investiții ale lumii: Vanguard și BlackRock.