Volumul vânzărilor de locuințe s-a redus în SUA, impasul resimțindu-se cel mai mult în statele Florida și Texas care au fost destinația migrației ultimilor ani, a americanilor care au fugit de restricțiile de pandemie. În capitala texană Austin stocul de case scoase la vânzare este la un record al deceniului.
Ultimele date statistice privind piața imobiliară din SUA indică mai 2024 ca fiind cea de-a 3-a luna consecutivă în care vânzările de locuințe sunt în contracție. Pasul înapoi făcut de cumpărători vine în contextul în care ratele de dobândă pentru creditele ipotecare pe 30 de ani sunt în jur de 7%, punctează portalul financiar Zero Hedge.
Pe de altă parte, vânzătorii aglomerează portalurile de profil și portofoliile agențiilor imobiliare cu oferte noi, care dacă nu sunt resorbite de piață ar urma să pună presiune pe prețuri. Cantitatea de case disponibile la vânzare are o creștere anualizată de 18,5% și a ajuns la 1,28 milioane lei locuințe. "În cele din urmă, stocul suplimentar va da un impuls vânzărilor de case și va îmblânzi creșterile de prețuri în lunile care vin”, spune Lawrence Yun, economist-șef al Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA (National Associations of Realtors – NAR).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impasul se resimte cel mai mult în statele Florida și Texas care au fost destinația principală a migrației din anii 2021-2022 a americanilor care au vrut să fugă de restricțiile de pandemie către orașe unde regimul de viață a rămas apropiat de normalitate. Istovirea acestui trend a fost semnalată într-o intervenție pentru Bloomberg TV de către Brad O’Connor, economist-șef la Florida Realtors. În unele din orașele din acest tsta stocul de locuințe s-a triplat.
„Întoarcerea pe scădere în piața rezidențială din Austin, Texas este remarcabilă”, scrie pe contul său de X, Nick Gerli CEO la Reventure Consulting, semnalând că stocul de case scoase la vânzare este cu peste 25% mai mare față de precedentul vârf pre-pandemic, așa cum o indică graficul atașat.
„Și anunțurile de vânzare continuă să vină. Prețurile sunt deja cu aproape 20% mai jos și am putea avea un declin de încă 15%”, mai scrie Gerli, adăugând că butada că „toată lumea se mută la Austin” și perspectiva ca orașul să devină un nou Silicon Valley erau fără baze reale. „Era evident că această piață se va prăbuși.”