Corespondență din Budapesta - TeraPlast anunță: Nu am venit în Ungaria să facem figurație. Vrem să fim lideri de piață și ne uităm la noi achiziții în Europa

Corespondență din Budapesta - TeraPlast anunță: Nu am venit în Ungaria să facem figurație. Vrem să fim lideri de piață și ne uităm la noi achiziții în Europa
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 28 mai 2024

Grupul TeraPlast Bistrița, cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud – Est, și-a propus să devină liderul pieței pe piața din Ungaria, unde a cumpărat cele două fabrici ale grupului austriac Freiler, și caută noi achiziții în Europa de Est, cel puțin o tranzacție fiind posibilă până la finele anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

“Nu am venit în Ungaria să facem figurație. Ne dorim să ajungem lideri în Ungaria, pe segmentul nostru de piață. Peisajul concurențial este mult mai accesibil decât în România, competiția este mai redusă, chiar dacă piața este mai complicată decât în România, unde este o efervescență în sectorul de construcții cum nu am văzut în toată cariera mea, de 20 de ani”, a fost mesajul transmis, la Budapesta, de Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast.

DECIZIE Măsură împotriva ”clanurilor imobiliare”: Închisoare de până la 5 ani pentru cei care fac presiuni asupra proprietarilor astfel încât să își vândă imobilele CITEȘTE ȘI DECIZIE Măsură împotriva ”clanurilor imobiliare”: Închisoare de până la 5 ani pentru cei care fac presiuni asupra proprietarilor astfel încât să își vândă imobilele

Obiectul privind prima poziție în topul companiilor active pe piața țevilor de canalizare, aducțiune apă și aducțiune gaze din PVC și polietilenă va fi atins în următorii ani, cel mult 5. În prezent, grupul ocupă poziția a 3-a pe piață, cu o cotă de circa 10% din cea a principalului concurent.

“Mai avem de făcut mici investiții, precum o fabrică de țevi din PVC – o investiție de 3,5 milioane - și apoi avem tot ce ne trebuie.  Infrastructura de aici ne permite să fim eficienți și să acoperim mai multe țări - Austria, sudul Germaniei și al Poloniei, Slovacia, Balcanii de Vest. Oportunitatea foarte interesantă pe care o vedem este că piața maghiară reprezintă foarte puțin în businessul grupului Freiler, sub 20%.

CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată

Putem crește mult. Dacă ne uităm la concurenții noștri în prezent lideri de piață în Ungaria, discutăm despre cifre de afaceri de 40-60 de milioane de euro la fiecare pe an. Din aceste cifre trebuie să luăm noi o cotă semnificativă, ca să fim lideri”, explică Stânean.

În continuare, grupul analizează posibile noi achiziții în Europa de Est, pentru care va opera o majorare de capital, anunțată recent.

“Anul trecut ne-am uitat la 30 de companii ca să cumpărăm 2. Cam asta este rata. Cel puțin 2 proiecte sunt suficient de avansate să avem șanse să facem un deal anul ăsta Ne uităm în continuare la achiziții, la companii cu care să putem avea sinergii, în același domeniu de activitate ca noi sau în unele apropiate”, completează el.

FOTO Ana Hotels a lui Copos devine prosumator de energie CITEȘTE ȘI FOTO Ana Hotels a lui Copos devine prosumator de energie

Grupul a organizat la Budapesta un eveniment prin care a marcat achiziția celor două fabrici, la care au participat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (născut în Bistrița), Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița Năsăud, și Gabriel Șopândă, ambasadorul României la Budapesta.

Grupul TeraPlast a finalizat în luna martie achiziția de anvergură prin care preia grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl, din Austria, care deține facilități de producție în Ungaria și o divizie de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest.

Prețul tranzacției a fost de 16,53 milioane de euro, suma acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out" în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.

EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală

Prețul a fost caracterizat de conducerea TeraPlast drept unul a fost unul bun, ceea ce ar urma să se răsfrângă favorabil pentru valoarea acționarilor. Planul este pentru o investiție pe termen lung, în timp ce managementul de dinainte urmează să fie păstrat.

Grupul Freiler are în Ungaria 2 fabrici și exportă în principal în Franța, Germania și Slovacia. Principalele companii din grup sunt Polytech și Pro-Moulding, cu activități de producție a țevilor de protecție a cablurilor, utilizate în telecomunicații, respectiv injecția de mase plastice.

Businessul celor două fabrici însumează circa 30 de milioane de euro.

Grupul TeraPlast, cu o istorie de 130 de ani, își desfășoară astăzi activitatea în 4 țări, cu un portofoliu de produse structurat pe mai multe linii de business (instalații, granule din PVC, reciclare PVC rigid, ambalaje flexibile, respectiv ferestre și uși).

Unul dintre cele mai mari fonduri imobiliare are o lichiditate redusă, investitorii cer banii înapoi CITEȘTE ȘI Unul dintre cele mai mari fonduri imobiliare are o lichiditate redusă, investitorii cer banii înapoi

Grupul are 1.100 de angajați și o capacitate totală de producție de 196.000 de tone pe an.

Exporturile reprezintă 17% din cifra de afaceri și ajung în 22 de țări.

Pentru 2024, grupul estimează afaceri de 173 de milioane de euro și EBITDA de peste 14 milioane de euro.

Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București, sub simbolul TRP.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
achiziții
ungaria