Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, în continuare, doar pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei (circa 92.400 euro la cursul valutar actual), exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. O ordonanță, care amână până la 1 ianuarie 2022 aplicarea unei legi a Parlamentului pentru majorarea acestei limite la echivalentul a 140.000 de euro, a fost publicată acum în Monitorul Oficial.
Ordonanța care include și această măsură a fost adoptată de Guvern pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie, în jurul orei 19.
De ce este important: Cota redusă de 5% este aplicată asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.
Modificarea Codului Fiscal în Parlament în sensul creșterii la 140.000 de euro a pragului a fost susținută de PSD, UDMR, Pro România, PMP, în timp ce PNL a votat împotrivă, iar USR s-a abținut.
Inițiatorul proiectului, deputatul PMP Petru Movilă, arată că plafonul pentru aplicarea cotei reduse de 5% a TVA nu a mai fost majorat din 2016, când pentru nivelul de atunci al cursului de schimb, putea fi achiziționată o locuință cu o valoare de cel mult 100.000 euro, fără TVA, în timp ce acum locuința nu poate avea un preț mai mare de 93.000 euro, exclusiv TVA.
Dincolo de modificarea cursului de schimb, analizând informațiile de pe piață, autorul proiectului a constatat că rezultă o creștere generală de aproximativ 40% în prețul apartamentelor (exprimat în euro/mp utili) pentru intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2016 și prezent.
”Centralizând toate informațiile de până acum rezultă că, la nivelul datei de 1 ianuarie 2016, în România, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) se putea achiziționa un apartament de aproximativ 100 mp utili. În prezent, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei nemodificate de 450.000 lei) se poate achiziționa un apartament de 66 mp utili (în medie, la nivel național). La nivelul capitalei, lucrurile sunt similare. La Cluj-Napoca, reglementarea actuală a devenit total anacronică, din cauza dezvoltării spectaculoase a acestui oraș, clujeni putând beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea unui apartament de numai 50 mp”, susținea la acel moment autorul noii legi.
CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide RomâniaPrin urmare, acesta propusese majorarea plafonului locuințelor, pentru care se aplică TVA de 5%, la 750.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Senatorii au respins proiectul, în luna august, dar, în octombrie, deputații majorității au decis modificarea articolului aferent din Codul Fiscal și stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2021, a unui plafon de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.