RETROSPECTIVĂ Topul celor mai mari tranzacții imobiliare din 2020. Noi recorduri

RETROSPECTIVĂ Topul celor mai mari tranzacții imobiliare din 2020. Noi recorduri
scris 31 dec 2020

Cele mai mari tranzacții imobiliare din acest an au stabilit noi recorduri, România fiind singura țară din regiune unde volumele au fost în creștere. S-au modificat ierarhii, au intrat pe piață jucători mari, iar alții au plecat. Doar primele zece tranzacții au generat un volum de circa 780 milioane euro, echivalentul a 86,7% din totalul tranzacțiilor comerciale ale anului, potrivit calculelor Profit.ro.

„Volumul tranzacțiilor din 2020 a fost în jur de 900 de milioane de euro, în creștere cu 35 – 40% față de nivelul de anul trecut. Dar România este singura țară din regiune unde lichiditatea a fost în creștere anul acesta. Uitându-ne la tranzacțiile aflate în desfășurare acum, ne așteptăm ca volumul de investiții să scadă în 2021. Evoluția pandemiei însă va avea un rol foarte important atât prin impactul direct asupra actorilor din piața imobiliară, cât și asupra economiei, în general“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Văcaru, head of capital markets, JLL România.

Cea mai mare tranzacție a anului și cea mai mare consemnată vreodată pe piața imobiliară românească a fost amânată cu aproximativ o jumătate de an de pandemia de COVID-19. Grupul israelian AFI Europe a plătit în vara trecută peste 300 milioane de euro pentru patru proiecte de birouri cumpărate de la NEPI Rockcastle. Suprafața portofoliului achiziționat a permis AFI Europe să urce direct pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, Liviu Tudor și frații Pavăl. AFI Europe avea deja circa 92.000 de metri pătrați de birouri grupați în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București.

Locul doi în ierarhie este ocupat de una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare ale anului la nivelul Europei Centrale, cu impact și în România. Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Centre de la gigantul american Lone Star într-o tranzacție cu un impact de 125 milioane de euro pe piața românească. 

INFOGRAFIC Pandemia nu a reușit să blocheze piața rezidențială. În 2020 au fost construite la fel de multe locuințe ca în anul record 2019 și s-a tranzacționat mai bine decât în ultimii 2 ani. Evoluția sfidează pronosticurile negative CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Pandemia nu a reușit să blocheze piața rezidențială. În 2020 au fost construite la fel de multe locuințe ca în anul record 2019 și s-a tranzacționat mai bine decât în ultimii 2 ani. Evoluția sfidează pronosticurile negative
Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre cele mai anticipate tranzacții ale anului a avut ca obiect complexul de birouri Floreasca Park. Conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a finalizat vara trecută achiziția Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera de la GLL Real Estate Partners pentru 101 milioane de euro. Tranzacția, anunțată în premieră de Profit.ro, a reprezentat intrarea pe piața românească a companiei chineze, care administrează active în valoare de 102,7 miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari corporații ale lumii.

Locul patru în clasament este ocupat de o tranzacție care a confirmat prezența pe piața locală a celebrei fundații Onassis, înființată de magnatul grec Aristotel Onassis – căsătorit cu Jacqueline Kennedy. Fundația a cumpărat centrul de afaceri Global City din Pipera, unde are sediul central Coca-Cola, de la un fond al Global Finance, într-o tranzacție estimată la circa 55 milioane de euro.

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au achiziționat de la asociații Forte Partners clădirea a treia a complexului de birouri The Bridge din București, la un preț de 53 milioane euro, proces ce a definitivat tranzacția de circa 200 milioane de euro, începută în 2018 și a cărei valoare a fost depășită doar de vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle.

EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, vinde terenul din Dragomirești, cumpărat pentru un nou parc logistic. WDP analizează achiziția CITEȘTE ȘI EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, vinde terenul din Dragomirești, cumpărat pentru un nou parc logistic. WDP analizează achiziția

Chiar la început de an, Globalworth a devenit unic acționar al firmei care deține sediul central al grupului auto Renault din București, în urma achiziției a 50% din părțile sociale contra sumei de 35 milioane de euro. Banii au fost încasați de omul de afaceri Simon Roth.

Locul șapte în top și cea mai mare tranzacție, ca mărime, din Cluj-Napoca semnată în acest an a presupus vânzarea unui portofoliu format din trei clădiri de birouri de talie medie, dezvoltate de grupul Hexagon, controlat de antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Mariș. Imobilele Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office, închiriate unor multinaționale, au fost cumpărate de familia Andrea și Ferenc Korponay din Baia Mare pentru suma de 30 milioane de euro.

Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, a semnat, chiar la începutul pandemiei, achiziționarea parcului Equest Logistic Center, amplasat la periferia vestică a Bucureștiului, de la fondul britanic Equest Balkan Properties, la un preț de circa 30 milioane euro, tranzacție anunțată de Profit.ro încă din toamna anului trecut.

Tot CTP a facilitat ieșirea de pe piața românească a grupului australian Cromwell Property, printre ai cărui acționari se numără BlackRock și Vanguard – cei mai puternici manageri de active din lume. CTP a cumpărat de la australieni halele din A1 Business Park de lângă București cu 25 milioane de euro, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

Pe ultimul loc se clasează tranzacția prin care omul de afaceri Doron Ofer, descendentul celei mai bogate familii israeliene cu rădăcini românești, a vândut grupului austriac Supernova centrul comercial Jupiter City din Pitești, cel mai scump activ imobiliar deținut de el pe piața românească. Tranzacția s-a desfășurat în condiții de „distressed“, motiv pentru care prețul de vânzare este estimat la 20-25 de milioane de euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
nepi rockcastle
afi europe
dedeman