Statul român a câștigat un proces la tribunalul arbitral ICSID, în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd vs. Romania, în care aceștia, investitori în proiectul imobiliar Bãneasa, au acuzat că România a încãlcat un tratat cu Cipru prin acțiuni de intervenție arbitrarã și discriminatorie a organelor de cercetare penalã și a instanțelor judecãtorești, prin privarea investitorilor de posibilitatea de a-și valorifica dreptul de proprietate asupra investițiilor și dreptul la un proces echitabil. Reclamanții, în calitate de acționari ai unor societãți românești, au realizat investiții în proiectul imobiliar Bãneasa. Investiția a fãcut obiectul unei investigații de naturã penalã, finalizatã cu o hotãrâre definitivã de condamnare.
Cele două companii trebuie să achite cheltuieli de 4,1 milioane de dolari.
"Prin decizia pronunțatã marți, 16 martie a.c., în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd vs. Romania – dosar ARB/18/30, Tribunalul arbitral ICSID a admis lipsa de jurisdicție cu privire la reclamantul Germen și a respins ca inadmisibilã cererea reclamantului Alverley", potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.
În spațiul public a fost indicat că Alverley Investment Limited, înregistrată în Cipru, este un vehicul de investiții al oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu.
Gabriel Popoviciu este cunoscut pe piața imobiliară, în primul rând, pentru dezvoltarea Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mall-ul Băneasa Shopping City din București.
Totodatã, tribunalul i-a obligat pe reclamanți la plata cheltuielilor de judecatã în valoare de 4.140.779,24 dolari. Plata trebuie efectuatã în termen de 60 de zile de la comunicarea hotãrârii, în caz contrar reclamanții fiind obligați sã plãteascã dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculatã semestrial), pânã la data efectuãrii plãții.
Pretențiile reclamanților au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocã a investițiilor, semnat la București la 26 iulie 1991 și ratificat prin Legea nr. 30/1993.
Prin cererea înregistratã la ICSID în anul 2018, reclamanții au susținut faptul cã, în calitate de acționari ai unor societãți românești, au realizat investiții în proiectul imobiliar Bãneasa. Investiția a fãcut obiectul unei investigații de naturã penalã, finalizatã cu o hotãrâre definitivã de condamnare.
Investitorii au susținut cã România a încãlcat tratatul prin acțiuni de intervenție arbitralã și discriminatorie, a organelor de cercetare penalã și a instanțelor judecãtorești, prin privarea acestora de posibilitatea de a-și valorifica dreptul de proprietate asupra investițiilor și dreptul la un proces echitabil. Acțiunea a avut ca urmare exproprierea indirectã a investițiilor, prin sechestrul instituit asupra bunurilor societãților românești și asupra titlului lor de proprietate a terenului din Bãneasa și au solicitat despãgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.