Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra și vinde active rusești, de la valori mobiliare la proprietăți imobiliare, a arătat o notă pentru clienți a Citigroup, pe fondul unui exod al firmelor internaționale, ca răspuns la sancțiunile occidentale, transmite Reuters.
Rusia a oprit temporar străinii să tranzacționeze active rusești în această lună, spunând că dorește să se asigure că deciziile de retragere a investițiilor sunt luate în considerare și nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina, scrie News.ro.
Acum a dezvăluit detaliile unui proces de aplicare care trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanțe să decidă dacă activele pot fi tranzacționate, inclusiv dezvăluirea oricăror beneficiari și investiții strategice, cum ar fi apărarea.
Fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia așteaptă detalii cu privire la restricțiile cu care se vor confrunta când vor încearca să renunțe șa active, pe fondul izolării economice în creștere a președintelui Vladimir Putin.
”Cred că nimeni din Rusia nu îndrăznește să-i spună lui Putin problemele financiare care urmează”, a spus Alastair Winter, un strateg de investiții globale la Argyll Europe, prezicând ”scăderi în masă” pentru mulți străini expuși în țară.
Invazia, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei, a declanșat un exod de firme internaționale și a decuplat în mare măsură economia Rusiei de restul lumii.
Autoritățile ruse au publicat luna aceasta Decretul 81, care stipulează că orice tranzacție între ruși și contrapărți străine necesită permisiunea Comisiei guvernamentale pentru controlul investițiilor străine a Rusiei.
De fapt, acest lucru înseamnă că investitorii străini, care au achiziționat acțiuni și obligațiuni rusești fără restricții, au rămas blocați cu acele dețineri, în timp ce economia trece de la o destinație atrăgătoare de investiții, bogată în petrol, la un paria financiar.
”Autoritățile ruse au anunțat ordinul de obținere a autorizațiilor de desfășurare a operațiunilor stabilite prin Decretul 81. A fost înființat un organism autorizat împuternicit să ia decizii privind eliberarea autorizațiilor”, se arată în nota Citigroup.
Procesul presupune o cerere și documentele aferente depuse la Ministerul rus de Finanțe, în limba rusă, care conțin ”informații privind scopul, subiectul, conținutul și condițiile esențiale ale tranzacției”.
Solicitanții trebuie să dezvăluie, de asemenea, informații complete despre beneficiari și beneficiarii efectivi, se arată în memoriu, precum și detalii despre orice investiții în companii dintr-un ”sector strategic” precum aviația, spațiul, producția de resurse naturale sau producția de arme sau echipamente militare.
”Acesta este doar un mecanism pentru a controla ce entități pot tranzacționa în valută străină și nu vor fi companiile din țări ostile care ies din țară”, a spus o sursă bancară despre reguli.
Citigroup a refuzat să comenteze dincolo de confirmarea autenticității notei.
O a doua sursă bancară a spus că i-au sfătuit pe clienți să nu tranzacționeze în astfel de condiții, semnalând temerile legate de partajarea datelor sensibile și lipsa de transparență cu privire la aprobările sau respingerea aplicațiilor.