Romaero a contestat actele care au dus la tranzacția Hidroelectrica-One United pentru terenuri și clădiri din Băneasa. A scăpat momentan de evacuare invocând SRI și legislația secretelor de stat

Romaero a contestat actele care au dus la tranzacția Hidroelectrica-One United pentru terenuri și clădiri din Băneasa. A scăpat momentan de evacuare invocând SRI și legislația secretelor de stat
scris 18 mar 2024

Compania de stat strategică de apărare cu profil aeronautic Romaero, intrată în insolvență pe 17 ianuarie, a contestat actele juridice prin care societatea, tot de stat, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, i-a executat mai multe terenuri și clădiri din Băneasa, ipotecate pentru reeșalonarea plății unor facturi restante la curent, și le-a vândut ulterior la licitație unui vehicul investițional controlat de dezvoltatorul imobiliar One United Properties și la care acționar minoritar este firma argeșeană de construcții Conarg, deținută de omul de afaceri Valentin Vișoiu, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La jumătatea lunii decembrie 2023, firma One Proiect 23 SRL, redenumită ulterior One Băneasa Airpark SRL, și-a adjudecat, la o licitație organizată de Hidroelectrica, contra unei sume de circa 4 milioane euro, terenuri de 1,5 hectare și clădiri de aproximativ 7.000 de metri pătrați din bulevardul Ficusului nr. 44, sector 1 din Capitală, după cum a relatat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvern: Valoarea actualizată a despăgubirilor solicitate în dosarul Roșia Montană - aproximativ 6,7 miliarde USD CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvern: Valoarea actualizată a despăgubirilor solicitate în dosarul Roșia Montană - aproximativ 6,7 miliarde USD

Pe 25 ianuarie 2024, One Băneasa Airpark a trimis somație Romaero, în care îi transmitea să îi predea activul menționat în termen de 8 zile, arătând că a demarat procedură de executare silită în baza actului de adjudecare la licitație a terenurilor și clădirilor menționate.

În replică, după câteva zile, Romaero, aflată deja în insolvență, a dat în judecată One Băneasa Airpark, contestând executarea silită și cerând și suspendarea provizorie a acesteia. Ca argument, compania de stat insolventă a susținut că toate actele care au dus la licitația câștigată de One Băneasa Park au fost nelegale.

Majoritatea alegătorilor americani afirmă că atât Biden, cât și Trump sunt inapți mintal pentru un al doilea mandat CITEȘTE ȘI Majoritatea alegătorilor americani afirmă că atât Biden, cât și Trump sunt inapți mintal pentru un al doilea mandat

Cum s-a ajuns aici

În noiembrie 2022, Romaero și Hidroelectrica au încheiat un contract de ipotecă, prin care compania aerospațială a gajat în favoarea Hidroelectrica active imobiliare trecute în contabilitate la valoarea de peste 34 milioane lei, pentru reeșalonarea unor datorii la curent cifrate atunci la puțin peste 10 milioane lei. Pe urmă, cu argumentul că Romaero nu a respectat înțelegerea de reeșalonare, Hidroelectrica a demarat executarea silită. După încuviințarea instanței de judecată, la începutul lunii mai 2023, producătorul hidro a pus poprire pe conturile Romaero și a somat-o să plătească în 15 zile datoria, ajunsă între timp la 11,3 milioane lei, în caz contrar urmând să-i scoată la vânzare activele pe care pusese ipotecă.

DECIZIE Refuzul României de a elibera, pe lângă pașaport, o carte de identitate pentru că există domiciliu în alt stat membru este contrar dreptului UE CITEȘTE ȘI DECIZIE Refuzul României de a elibera, pe lângă pașaport, o carte de identitate pentru că există domiciliu în alt stat membru este contrar dreptului UE

Executorul judecătoresc a stabilit valoarea de vânzare la licitație a imobilelor la 23,76 milioane lei cu tot cu TVA, semnificativ mai mică decât cea contabilă din scriptele Romaero (peste 34 milioane lei), fixând totodată data licitației pe 12 septembrie 2023. Ulterior, ca urmare a unor plăți parțiale făcute de Romaero, datoria s-a redus la circa 8 milioane lei, iar cele două părți au convenit să încheie un contract de dare în plată, o scurtă amânare a datei licitației, plus angajarea unui evaluator pentru stabilirea valorii de piață a activelor de dat în plată.

Romaero pretinde în procesul cu One Băneasa Airpark că preluarea de către Hidroelectrica a activelor din Băneasa ar fi fost nelegală din 4 motive: executarea silită s-ar fi făcut de către producătorul hidro în baza contractului de ipotecă și nu a tranzacției extrajudiciare de reeșalonare a datoriei la energie, s-ar fi făcut pentru o sumă datorată eronată, de 11,3 milioane lei, care se redusese între timp semnificativ, valoarea imobilelor puse ca garanție și ulterior executate era mult mai mare decât cea a datoriei și, în plus, aceste active ar fi fost mult subevaluate. 

ChatGPT a luat-o razna timp de câteva ore, răspunzând cu fraze fără cap și coadă și de neînțeles CITEȘTE ȘI ChatGPT a luat-o razna timp de câteva ore, răspunzând cu fraze fără cap și coadă și de neînțeles

(…) se susține că, având in vedere faptul că titlul executoriu ar fi trebuit să fie reprezentat de tranzacția extrajudiciară (…) și nu de contractul de ipotecă, acesta fiind accesoriu tranzacției, care reprezintă un instrument de garantare a îndeplinirii obligațiilor asumate prin tranzacția extrajudiciara, rezulta ca executarea silita care a condus la emiterea actului de adjudecare (de către One Băneasa Airpark – n.r.) (…) este nelegală.

(…) Se mai invocă și o pretinsă nulitate a contractului de ipotecă, întrucât prin contractul de ipotecă s-au adus drept garanție bunuri imobile în valoare de 34.961.396 Iei, pe când debitul datorat este în cuantum de 10.288.178,24 lei. Astfel, se susține că această discrepanță semnificativă între valoarea garanției si suma garantată conduce la un dezechilibru semnificativ și, deci, rezultă că respectivul contract este inechitabil și, prin urmare, nul.

FOTO E.ON România: Furturile de energie și gaze au crescut cu 40%. La cât se ridică paguba CITEȘTE ȘI FOTO E.ON România: Furturile de energie și gaze au crescut cu 40%. La cât se ridică paguba

Executarea silită (…) are la bază un raport de evaluare netemeinic și nelegal. Raportul de evaluare (…) a stabilit o valoare totală de circulație a imobilelor ipotecate în favoarea intimatei Hidroelectrica la suma de 19.973.948 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 3.795.050,12 lei, valoare cu mult diminuată față de valoarea contabilă a acestora, stabilită la data de 30.06.2023, de 34.400.532 lei, astfel cum reiese din situația contabila a societății.

(…) contestatoarea (Romaero – n.r.) consideră că, atunci când un raport de evaluare nu a fost realizat conform standardelor legale, astfel cum este în cazul dedus judecății, aceasta conduce la o evaluare incorectă a bunului, afectând legalitatea întregului proces, inclusiv a procesului-verbal de licitație imobiliară și a actului de adjudecare. În concluzie, arată contestatoarea, fiecare act de executare emis (…), inclusiv raportul de evaluare și procesul verbal de licitație, au fost emise nelegal, fapt ce determină vicierea întregului proces de adjudecare, inclusiv a actului de adjudecare în sine (…)″, se menționează în documentele procesului, analizate de Profit.ro.

Parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului și Carol - reabilitate, dar vor rămâne fără pază CITEȘTE ȘI Parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului și Carol - reabilitate, dar vor rămâne fără pază

Romaero a mai spus la judecătorie că nu poate preda imobilele către One Băneasa Airpark în termenul de 8 zile din somație, întrucât mai întâi trebuie să-și mute în altă parte documentele clasificate, procedură complexă și de durată, potrivit legislației specifice în vigoare:

Astfel, termenul de 8 zile se va împlini la data de 02.02.2024, dată la care imobilele vor fi predate silit. Or, arată contestatoarea, în măsura in care nu se va dispune suspendarea provizorie a executării silite, aceasta ar fi supusă unor prejudicii grave și ireparabile, având în vedere că, într-una din încăperile imobilelor avute în vedere în cadrul somației din 25.01.2024, se află și funcționează Compartimentul Documente Clasificate și Structura de Securitate, clasa a II-a, nivel SECRET, autorizată de ORNISS și SRI.

Contestatoarea precizează că a început demersurile pentru mutarea acestor documente clasificate, însă până la obținerea autorizărilor și aprobărilor legale pentru noua locație, trebuie asigurată protecție adecvată locației respective, în care se află documentele în prezent. Se mai arată că, în măsura în care s-ar proceda la executarea silită prin predarea imobilului (…), contestatoarea, prin personalul autorizat, nu mai poate asigura securitatea Compartimentului Documente Clasificate și Structura de Securitate și, implicit, a informațiilor clasificate păstrate și, astfel, s-ar compromite toate aceste documente și informații, constituindu-se incident de securitate săvârșit de către toate părțile implicate.

DOCUMENT Ghidul e-Factură a fost actualizat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ghidul e-Factură a fost actualizat

În continuare, contestatoarea arată că, pentru mutarea documentelor clasificate, sunt necesare următoarele etape: a) refacerea programului de prevenire a scurgerii de informații clasificate al Romaero SA și avizarea acestuia de către structura specializată a Serviciului Român de Informații; b) implementarea măsurilor de securitate fizică pentru noua locație - proiectarea și montarea sistemului integrat de securitate (supraveghere video, control de acces, prevenire incendii, antiefracție la uși și ferestre); c) reautorizarea sistemului de informații clasificate al societății de către ORNISS; d) mutarea documentelor clasificate și operaționalizarea sistemului informatic clasificat în noua locație. Aceste etape și importanța manipulării informațiilor secrete de stat rezultă din Standardul Național din 13 iunie 2002 de protecție a informațiilor clasificate în vigoare, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 585/2002 (…). (…)

Toate aceste aspecte privind natura potențialului prejudiciu cauzat prin executarea silită conturează și urgența măsurii. Astfel, este de necontestat că o executare ar conduce la expunerea necontrolată a documentelor clasificate, fapt ce ar putea avea repercusiuni grave și de lungă durată asupra siguranței naționale. Mai mult decât atât, o expunere neautorizată a acestor documente ar putea compromite operațiuni de securitate în desfășurare, punând în pericol atât personalul implicat, cât și interesele strategice naționale. Suplimentar, arată contestatoarea, urgența este motivată și de faptul că o scurgere de informații secrete poate eroda încrederea publicului în capacitatea instituțiilor de stat de a proteja informații de importanță critică, afectând astfel stabilitatea și securitatea națională″.

Tranzacția prin care Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș, pe masa Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș, pe masa Concurenței

Deocamdată, pe 1 februarie, Romaero a obținut în instanță suspendarea provizorie a executării silite prin care One Băneasa Airpark SRL încearcă să intre în posesia activelor adjudecate la licitație, până la soluționarea litigiului de fond, aflat pe rol. Potrivit motivării hotărârii de suspendare, judecătorul a ținut cont în decizia sa doar de argumentele legate de necesitatea de protejare a informațiilor clasificate aflate în administrarea Romaero, afirmând că cele privind pretinsa nelegalitate a actelor prin care s-a ajuns la vânzarea la licitație de către Hidroelectrica a activelor din Băneasa ″vor fi avute în vedere și analizate de către instanță cu ocazia soluționării fondului cererii″.

Pe amplasamentul cumpărat de la Hidroelectrica, One Băneasa Airpark vrea să dezvolte o proprietate comercială cu un hangar și birouri.

Hangarul ar putea fi închiriat companiei My Jet, din care fondatorii One United, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, dețin 30%.

″Parte din clădiri sunt birouri și parte este un hangar care va fi închiriat, cel mai probabil, unui operator aviatic. Obiectivul nostru este să dezvoltăm niște clădiri de ultimă generație care să ridice zona, să creeze locuri de muncă și să aducă companiei noastre chirii“, a declarat Căpitanu, pentru Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero insolvență
romaero terenuri clădiri băneasa
romaero active imobiliare
tranzacție hidroelectrica one united properties terenuri clădiri romaero băneasa