Anul 2016 a fost un an mult mai bun decât 2015 din punctul de vedere al volumelor și investitorilor noi care au achiziționat proiecte imobiliare în România, dar și al sentimentului general, a declarat pentru Profit.ro Silviana Badea, national director, head of capital markets la compania de consultanță imobiliară JLL. Astfel, volumul investițional total din 2016 este estimat la circa 930 milioane de euro, cu o treime mai mare decât cel înregistrat în 2015.
”Din păcate, investitorii sunt, pe bună dreptate, distrași de toate schimbările politice și amenințările geopolitice care afectează în zilele noastre climatul de afaceri și care influențează mai degrabă sentmentul de siguranță la nivel general decât România în mod particular”, spune Silviana Badea.
Cele mai multe tranzacții au implicat clădiri de birouri, cu aproximativ 46% (431 milioane euro) din volumul total, urmate de parcurile industriale/logistice cu 28% (257 milioane euro) și proprietățile de retail cu 26% (239 milioane euro).
Cea mai mare tranzacție din acest an a fost preluarea dezvoltatorului de spatii logistice P3, prezent și în România, de la fondul suveran al Singapore GIC. La nivel global, tranzacția s-a situat la 2,4 miliarde euro, dar pentru România este confidențială. P3 deține cel mai mare parc logistic din țară, P3 Bucharest, care cuprinde în prezent 11 depozite cu o suprafată totală de 305.000 de metri pătrați.
CITEȘTE ȘI Situație imobiliară tristă: Românii locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UELocul doi este ocupat de tranzacția prin care cel mai mare grup imobiliar listat pe bursa din Africa de Sud, Growthpoint Properties, a preluat controlul companiei Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România.
A treia tranzacție este preluarea centrului comercial Shopping City Sibiu de către compania de investiții Nepi.
Potrivit Silvianei Badea, cele mai importante nume noi de investitori care au intrat pe piata locală în 2016 sunt grupul ceh PPF, care a achiziționat proiectul de birouri Metropolis Center din București, Growthpoint, fondul de investitii sud-african, care a cumparat 27% din portofoliul Globalworth, GIC, fondul suveran de investitii din Singapore, care a devenit proprietarul P3, dar și Logicor, care a achizitionat portofoliul industrial al Immofinanz.
”Mai mult, după o perioada de 5 ani în care nu au fost activi pe piața locală GTC au făcut primele achiziții pe piața locală în acest an”, mai spune Silviana Badea.
Și investițiile în proiecte noi au crescut pe toate segmentele
În ceea ce privește dezvoltările noi pe piața imobiliară, piața spatiilor de birouri a fost și în acest an foarte dinamică.
”Ritmul rapid de dezvoltare a economiei a început să se vadă în toate componentele sectorului imobiliar: centre comerciale, clădiri de birouri și spații industriale”, spune Mihai Pătrulescu, coordonatorul departamentului de research al companiei de consultanță Colliers International.
Astfel, pe piața spațiilor industriale au fost livrați aproximativ 300.000 mp, jumătate în țară și jumătate în București.
Pe piața spațiilor de birouri, livrările au cumulat aproximativ 300.000 mp la nivel de București și au antrenat implicit o creștere a volumului de tranzacții de preînchiriere, potrivit Colliers.
Printre clădirile de birouri lansate în acest an se numără Globalworth Tower, HBC 2 si 3, Oregon Park, The Landmark, Metroffice, AFI Park 4&5, Green Court Building C și Sema 3.
Pe piața de retail, livrările au totalizat de peste 230.000 mp la nivelul țării, dintre care aproximativ 100.000 mp numai în București.
Cele mai importante proiecte livrate pe acest segment sunt ParkLake Plaza (Sonae Sierra și Caelum Development) și Veranda Mall (fam Pogonaru) în București, Shopping City Timișoara și Shopping City Piatra-Neamț (Nepi).