Dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor a semnat un contract de refinanțare a complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, în valoare de 80 de milioane de euro, cu un consorțiu format din banca germană pbb Deutsche Pfandbriefbank și cea austriacă Erste Bank. Tranzacția marchează și repunerea în vânzare a proiectului imobiliar, cu șanse să devină unul dintre cele mai scumpe din piață.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Creditul este extins pentru o perioadă de cinci ani, până în 2025, și acoperă cele trei clădiri ale complexului de 75.000 de metri pătrați. Atenor și-a anunțat acționarii că impactul crizei de sănătate asupra Hermes Business Campus este de sub 0,1 milioane euro și că proiectul generează un venit anual din chirii de 10,3 milioane de euro, cu chiriași precum Genpact, DB Schenker, Luxoft, Lavalin sau Mondelez.
„Având în vedere atractivitatea ratei de recuperare a investiției generată de acest activ și implementarea acestei noi finanțări, Atenor are flexibilitatea de a solicita condiții optime de vânzare de la investitori, pe o piață a investițiilor încă atractivă pe termen lung, dar care, în prezent, marchează o pauză din cauza crizei de sănătate“, este mesajul dezvoltatorului.
Hermes Business Campus este primul proiect dezvoltat de Atenor în România și a fost construit pe o parte din terenul fostei fabrici Electronica din Pipera. Proiectul a fost scos la vânzare în urmă cu mai mulți ani, însă, în ciuda interesului, cumpărătorii s-au retras. Printre pretendenți s-au numărat banca de investiții Morgan Stanley și Shikun & Binui, controlat de comerciantul de diamante Naty Saidoff. Vânzarea se așteaptă să genereze 150 milioane de euro, ceea ce ar plasa-o în rândul celor mai mari tranzacții imobiliare încheiate vreodată pe piața locală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această refinanțare marchează și reapariția unui jucător financiar redutabil pe piața imobiliară. Nemții de la pbb Deutsche Pfandbriefbank au mai finanțat, în 2018, cu 43 de milioane de euro, achiziția complexului de birouri The Landmark din zona Piața Romană, în care cumpărător a fost fondul de investiții Revetas Capital și vânzător Piraeus Bank Romania.
De-a lungul timpului, banca germană a susținut unele dintre cele mai mari credite acordate pe piața imobiliară românească. De exemplu, a făcut parte dintr-un consorțiu, alături de Erste și Raiffeisen, care a refinanțat centrul comercial AFI Palace Cotroceni din București cu 220 milioane de euro în 2014. Banca a mai finanțat, alături de Unicredit Bank Austria, printr-un credit de 120 milioane de euro, și tranzacția prin care americanii de la Lone Star au cumpărat de la Aviva Investors un pachet de proprietăți, printre care s-a aflat și parcul logistic Phoenix Logistic Park din Chiajna.
Deutsche Pfandbriefbank a fost parte a Hypo Real Estate Holding, bancă naționalizată în 2008, după falimentul Lehman Brothers. În 2018, statul german și-a diminuat participația de la 20% la 3,5%. Este al doilea cel mai mare creditor specializat în imobiliare de pe piața germană.
Stocul de proprietăți de birouri scoase la vânzare devine tot mai mare cu companii precum NEPI Rockcastle, Skanska, Portland Trust, River Invest, Revetas și, mai nou, GTC, în căutare de cumpărători pentru clădirile lor. De cealaltă parte, numărul cumpărătorilor care dispun de lichiditățile necesare s-a redus vizibil în ultimele luni, cu retragerea AFI Europe din tranzacția cu NEPI Rockcastle, a S Immo din tranzacția cu Skanska sau a Morgan Stanley și Shikun & Binui din tranzacția cu Atenor.
Totuși, recent, NEPI Rockcastle și AFI Europe au semnat un memorandum de înțelegere, neangajant, în temeiul căruia, în anumite condiții, pot intra într-o nouă înțelegere angajantă privind tranzacționarea portofoliului de birouri, evaluat la peste 300 de milioane de euro, suspendată din cauza crizei create de COVID-19.