Frații Ioan și Viorel Micula, care dețin producătorul de dulciuri și bere European Drinks & Food, sunt în ultima etapă a avizării unui plan urbanistic ce vizează construcția unui bloc cu circa 60 de apartamente în spatele Casei Sică Bolintineanu, ce urmează a fi conservată, și care se află în apropierea Colegiului German Goethe, din centrul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Frații Micula au cumpărat proprietatea cu valoare istorică încă din 2001 și au mai avut un Plan Urbanistic Zonal aprobat de primărie pentru un bloc cu două subsoluri și 5 etaje, însă acesta a expirat.
Noul plan prevede ridicarea unui bloc cu două subsoluri și trei etaje, plus etajul patru retras, cu o suprafață desfășurată de circa 5.000 de metri pătrați, ce ar putea fi împărțită la circa 60 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.
Adiacent viitoarei construcții se află Casa Sică Bolintineanu, cu o suprafață de 413 metri pătrați, pe care frații Micula au anunțat că o vor conserva și pune în valoare prin inserții noi de arhitectură care nu vor afecta negativ imaginea acesteia. Casa a fost construită între 1911 și 1930 în stilul modernismului interbelic, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Athanasie (Sică) Bolintineanu este descendent al celebrei familii Bolintineanu, cu exponentul său, poetul și diplomatul Dimitrie Bolintineanu, care a dat numele localității Bolintin-Vale. În calitate de inginer șef al Primăriei București, Sică Bolintineanu a coordonat modernizarea Bulevardelor Elisabeta și Carol și construcția sediului Primăriei din fața Cișmigiului. El a pus și bazele primei fabrici de produse din ciment din România, fabrica Frații Bolintineanu.
Contactat de Profit.ro, Viorel Micula nu a răspuns până la publicarea acestei știri.
Mai mulți locuitori din zona imobilului sunt nemulțumiți de acest proiect, apreciind că amenință să le umbrească proprietățile și să aglomereze traficul auto din zonă.
Până acum, frații Micula au fost activi pe piața imobiliară din București doar prin terenurile pe care le dețin în portofoliu, achiziționate înainte de 2007. Aceștia au susținut, în trecut, că dețin peste 2,5 milioane de metri pătrați de teren la nivel național.
Un astfel de lot este al fostei fabrici Trimond, denumită Tânăra Gardă în perioada comunistă, din apropierea parcului Carol, care a fost cumpărat de frații Micula în 2004 în procedură de lichidare. Terenul de 12.430 de metri pătrați este de vânzare de mai mulți ani, însă prețul cerut este mult peste ce se tranzacționează în zonă, spun brokerii imobiliari chestionați de Profit.ro.
Ei dețin mai multe hoteluri pe litoralul românesc, o parte vândute către omul de afaceri Mohammad Murad.
În septembrie anul trecut, Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a admis solicitarea fraților Micula, cetățeni suedezi, privind recunoașterea și punerea în executare a a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia.
Frații Micula au acuzat statul român că nu ia măsuri de combatere eficientă a evaziunii fiscale din industria alcoolului și că, din această cauză, companiile lor din domeniu suferă prejudicii de miliarde de lei.