Rețeaua de franciză imobiliară RE/MAX România mizează în acest an pe dublarea veniturilor obținute din comisioanelor la tranzacțiile imobiliare, comparativ cu 2014, la circa 1 milion de euro, evoluție susținută de dezmorțirea pieței imobiliare și extinderea rețelei de teritoriale.
“În ultimul an, ne-am focusat pe extinderea rețelei de francize imobiliare RE/MAX. Astfel, dacă la finele lui 2014 aveam 7 birouri, în acest moment am ajuns la 13, acoperind opt orașe din întreaga țară. Creșterea numărului de agenții aflate sub umbrela RE/MAX, dar și serviciile oferite de agenții noștri, au avut un puternic impact în business-ul companiei”, a declarat Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.
El a subliniat că, după ce anul trecut businessul RE/MAX obținut din comisioanele din tranzacții imobiliare a ajuns la aproximativ 450.000 de euro, pentru acest an previziunile situează afacerile companiei la circa 1 milion de euro.
În ceea ce privește estimările pentru anul viitor, Răzvan Cuc mizează, de asemenea, pe o creștere a businessului companiei, dar și pe dezvoltarea rețelei de francize. Astfel, compania își menține targetul de a ajunge la 110 birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari în următorii 10 ani.
O influență importantă în evoluția RE/MAX România în acest an a avut și dezmorțirea pieței imobiliare rezidențiale. Astfel, încă de la începutul anului s-a simțit un reviriment și, până în acest moment, datele companiei arată că la nivel de piață numărul tranzacțiilor realizate a fost mai mare cu 5% comparativ cu 2014.
”O piață foarte importantă pe care dorim să ne dezvoltăm puternic în următorul an este și cea din București, unde momentan avem doar un sigur birou și vizăm să mai deschidem alte două până la finele anului. Pe termen mediu însă avem în plan 25 de birouri francizate RE/MAX în Capitală”, a menționat Cuc.
Potrivit afirmațiilor sale, piața imobiliară din București este una dinamică, însă destul de nișată pe anumite segmente. Astfel, segmentul de rezidențial a înregistrat creșteri în ceea ce privește oferta de locuințe, în acest an, iar prin programul guvernamental Prima Casă, locuințele cu prețuri cuprinse între 30.000 de euro și 80.000 de euro au fost printre cele mai numeroase din punct de vedere al tranzacțiilor efectuate.
Pe segmentele medii de preț, de peste 85.000 euro și până la 150.000 euro, numărul ofertelor noi a fost, în acest an, foarte mic, iar gradul de absorbție, precum și oferta, este atenuată datorită unei lipse de finanțări facile pentru aceste nivele.
În ceea ce privește segmentul rezidențial de lux, cu locuințe de peste 150.000 de euro, acest an a adus o stabilitate, deoarece aceste apartamente se cumpără prin aport integral din partea cumpărătorilor sau prin cote de finanțare mai reduse și, astfel, presiunea cumpărătorilor pe preț este mai mare. În plus, cererea pe aceste segmente este mai mică față de ofertă.
”În ceea ce privește prețul pe metrul pătrat, în București, pentru un apartament vechi, acesta se situează, în zonele din cartierele limitrofe sub 1.000 euro, iar în cele centrale între 1.000 și 1.500 euro, chiar 2.000 euro. În cazul unui apartament nou, prețul variază, de la 800/mp, în zonele periferice, la 3.000 euro/mp, în zonele centrale“, a declarat Andrei Marinescu, broker owner RE/MAX Properties, București.
În ceea ce privește achiziția unui apartament, datele RE/MAX arată că bucureștenii preferă zonele unde au mijloace de transport în comun, școli, grădinițe, mall-uri sau parcuri. Dar dorința de a cumpăra locuințe care să le ofere și acces la programul Prima Casă i-a împins către zonele periferice, unde s-au înregistrat cele mai multe dezvoltări în ultimii ani.