Proprietarul celei mai mari francize imobiliare: E mai profitabil să fii agent imobiliar decât să ai un magazin. Am încasat un comision de 50.000 de euro dintr-o tranzacție

Proprietarul celei mai mari francize imobiliare: E mai profitabil să fii agent imobiliar decât să ai un magazin. Am încasat un comision de 50.000 de euro dintr-o tranzacție
scris 8 mai 2019

Omul de afaceri clujean Răzvan Cuc, proprietarul master francizei de agenții imobiliare RE/MAX în România, încearcă să-și atragă în rețea tot mai mulți antreprenori cu promisiunea unor marje de profit peste cele oferite de sectorul de retail. În paralel, el se gândește de pe acum la un „exit“ din această afacere, însă nu se așteaptă la o vânzare mai devreme de cinci ani.

Datele empirice ale RE/MAX arată că în România activează, în prezent, circa 8.000 de agenți imobiliari, adică un raport de un agent la 2.500 de locuitori. Comparativ, în statele europene cu o industrie dezvoltată, raportul este de patru ori mai mare, iar în statele Americii de Nord, ce reprezintă etalonul în domeniu, acest raport este de un agent la 300 de locuitori. Chiar și așa, fiecare agent imobiliar din România câștigă, în medie, 10.000 de euro pe an din comisioane, potrivit estimărilor rețelei de francize imobiliare. Pariul lui Răzvan Cuc este că acest domeniu s-ar putea dubla până în 2023.

„Există un potențial mare de creștere pentru că sunt foarte puțini agenți la nivel național și serviciile lor sunt slabe. Acest segment de business are trei avantaje colosale pentru un antreprenor: nu necesită investiții în stocuri, cum era afacerea cu telefoane pe care am coordonat-o anterior, nu există salarii, pentru că agenții sunt asociați și primesc comisioane în funcție de încasările generate, și oferă o marjă de profit mare, de 3-4%, care concurează cu cea din retail. Lunile trecute, am avut o tranzacție în Brașov, cu o hală de depozitare, care a generat un comision de 50.000 de euro. Anul trecut, am tranzacționat în Cluj un teren cu 2,5 milioane euro la care comisionul a fost de aproape 100.000 de euro. Sunt foarte tentante. De multe ori, proprietățile scumpe pot avea comisioane procentuale mai mari decât la apartamente, pentru că necesită o expertiză specifică“, spune Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

ANALIZĂ Marii proprietari din România își țin datoriile sub control în pofida expansiunii agresive CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Marii proprietari din România își țin datoriile sub control în pofida expansiunii agresive
Urmărește-ne și pe Google News

Comisionul standard practicat de rețeaua de francize este de 4% și presupune reprezentarea exclusivă, de regulă a proprietarilor. Cuc estimează că agenții imobiliari din România acoperă maxim 25% din volumul de tranzacții din piață, comparativ cu America, unde peste 90% sunt prin agent imobiliar.

El mai spune că 80% dintre agenții intrați în rețeaua RE/MAX România provin din afara industriei, din sectoare precum bănci, auto sau vânzări medicale și chiar din poliție.

Cu gândul la „exit“

Răzvan Cuc arată că, asemenea oricărui „antreprenor cu scaun la cap“, se gândește la momentul în care va ieși din afacerea imobiliară, așa cum a ieșit și în 2008 din rețeaua de magazine Plus GSM, creată alături de fratele său, Tudor. Atunci ajunsese al treilea partener, ca mărime, al Orange la nivel național și a vândut afacerea fondului spaniol de investiții GED Capital pentru circa 5 milioane de euro.

„Fie o să preia copiii mei acest business, fie un fond de investiții, cum am mai experimentat, sau un al investitor. Imobiliare.ro vrea să aibă o rețea de agenții proprie. Un exit se va face, dar nu pe următorii cinci ani. Ca să poți face exit trebuie să crești. În cinci ani pot să triplez valoarea acestui business și e păcat să nu aștept“, a mai declarat Cuc.

UPDATE 9 mai 2019:

Reprezentanții imobiliare.ro dezmint informația potrivit căreia ar intenționa să dezvolte o rețea proprie de agenții imobiliare. La rândul său, Răzvan Cuc precizează că remarca a fost făcută cu titlu de exemplu ipotetic. 

EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 600 de documente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 600 de documente

Ținta omului de afaceri este să atingă anul acesta o cifră de afaceri de 4,2 milioane de euro la nivel de rețea, bani din care 9% îi revin în calitate de master francizor și îi împarte cu straturile superioare de management ale brandului american. Planurile pe termen mediu vizează atingerea unui număr de 110 francize până în 2023, cu circa 1.000 de agenți afiliați, adică o dublare a situației actuale.

În martie anul acesta, soția lui Răzvan Cuc, Ramona Atena, și-a vândut agenția Grup de Lux din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi agenții afiliate RE/MAX din țară. Agenția a fost preluată de frații Adrian și Andrei Vasiu din Sibiu, care au intrat în rețeaua de francize în 2016.

SURSA: Facebook Ramona Atena Cuc

SURSA: Facebook Ramona Atena Cuc



„Soția mea a decis să vândă agenția Grup de Lux, pentru că nu mai vreau să fiu și în zona de franciză. Modelul de business al RE/MAX presupune ca master francizorul să fie independent de agențiile francizate“, și-a explicat decizia antreprenorul.

Cuc mai are diverse active imobiliare achiziționate de-a lungul timpului. Spre exemplu, în perioada 2005-2006, investitorul clujean a cumpărat mai multe loturi de teren, care însumează aproape 90 hectare, în comuna Jucu. Această concentrare de teren a avut loc chiar înainte ca Nokia să își deschidă fabrica de la Cluj, însă nu a fost exploatată nici până acum.

„Pe terenul de la Jucu am un cioban care paște oile cu succes. Sunt în proces de introducere în intravilan a unei porțiuni din acel teren și o să vină și rândul lui“, spune glumind Răzvan Cuc.
viewscnt
Afla mai multe despre
francize imobiliare
agent imobiliar
comision
re/max
razvan cuc
grup de lux