Grupul austriac Supernova, specializat în dezvoltarea și achiziția de parcuri de retail, a intrat pe piața imobiliară românească prin achiziția participației pe care austriecii de la CA Immo o aveau într-un teren de 18 hectare din Sibiu. Prin această tranzacție, Supernova s-a asociat cu firma Oasis Development, ai cărei acționari au contribuit la extinderea rețelei Kaufland și Plus în România, și vor dezvolta împreună un parc de retail care va costa 15 milioane de euro în prima etapă, potrivit informațiilor Profit.ro.
CA Immo, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, deținea încă de dinainte de criza imobiliară terenul din Sibiu, alături de Oasis. Pe acest teren a funcționat un magazin OBI în suprafață de 9.700 de metri pătrați, preluat de Hornbach după retragerea de pe piața locală a rețelei de bricolaj. Încă de atunci, austriacii au anunțat că terenul este de vânzare.
Partenerul local al austriacilor, compania Oasis Development, este deținută de sibienii Klaus Reisenauer și Kurt Wagner. Cei doi au investit peste 80 milioane de euro în proiectele imobiliare proprii din România și alte circa 40 milioane de euro pe piața germană. Cei doi au început prin construcția la comandă a hipermarketurilor Kaufland și Plus (cumpărat de Lidl) în România. Acum dețin un portofoliu comercial format din magazine în care funcționează Lidl, galerii comerciale pe lângă hipermarketuri Kaufland și câteva parcuri de retail în parteneriat cu austriecii de la Real4You.
„Supernova este un dezvoltator cu peste 20 de ani experiență în dezvoltarea de retail. Am colaborat pe piața din Austria și sunt convins că vom avea un parteneriat de succes și în România. În prezent se lucrează la autorizațiile necesare, cu intenția de a începe lucrările de construcție la prima fază în toamna acestui an, iar livrarea este estimată pentru trimestrul al doilea din 2020”, a declarat Klaus Reisenauer, partener în cadrul Oasis Development.
CITEȘTE ȘI Investitorii negociază achiziția unor proprietăți evaluate la 500 milioane euro, valoarea cumulată a tranzacțiilor imobiliare poate depăși 1 miliard euro. Și o surpriză: cu bani de la arabi, Duluțe cumpără platforma NicolinaPrima fază, în suprafață de 15.000 metri pătrați, va curpinde un hipermarket și o galerie comercială, care țintesc populația din nordul și vestul Sibiului, precum și traficul de tranzit din zonă. Această etapă presupune o investiție de 15 milioane de euro, asigurată din capitalul propriu al celor doi parteneri. Pentru faza doua este vizat un mix de retaileri cu produse de dimensiuni mari, care va ridica suprafața comercială a priectului la 40.000 metri pătrați, precum și un hotel. Pentru această etapă se va apela la finanțare bancară, potrivit lui Klaus Reisenauer. El anunța în toamna anului 2016 că dezvoltarea acestui proiect ar necesita o investiție totală de circa 30 milioane de euro.
Supernova a început ca dezvoltator de active de retail și s-a transformat într-un investitor instituțional a cărui strategie prevede achiziția și păstrarea activelor în portofoliu. În 2015, compania a fost implicată într-o tranzacție uriașă, de 300 milioane de euro, ce a vizat achiziția a 56 de magazine bauMax din Austria, Slovenia și Slovacia. De atunci, a cumpărat mai multe centre comerciale în Croația. În prezent, operează peste 20 de centre comerciale în Slovenia și Croația.
Oasis Development s-a dezvoltat cu brandurile proprii Prima Shops și Family Center. Portofoliul companiei este format din șase parcuri de retail în Oradea, Roman, Reghin, Făgăraș, Tecuci și Mangalia, precum și două parcuri de retail în parteneriat cu Real4You în Giurgiu și Râmnicu Vâlcea. În plus, mai deține o serie de terenuri în Satu Mare, Focșani și Brăila, cu suprafețe de peste 15.000 de metri pătrați, pe care este planificată tot construcția unor parcuri de retail de mici dimensiuni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Iulian Dascălu a cumpărat un teren în cel mai fierbinte punct de pe harta imobiliară a țării. Se alătură mai multor milionari româniO altă investiție majoră într-un centru comercial din Sibiu aparține NEPI Rockcastle și se dezvoltă pe terenul pe care a funcționat fabrica Simerom din zona Gării CFR din Sibiu. În urmă cu un an, sud-africanii au cumpărat terenul de 3,4 hectare și proiectul de mall gândit pe acest lot pentru 21 milioane de euro de la familia Tănăsoiu, reprezentată de Emil și Daniel Tănăsoiu, și de la olandezul Eelko Kortaweg. Vara trecută, NEPI a început construcția centrului comercial Festival în care a anunțat că va investi 99 de milioane de euro. Proiectul va avea o suprafață închiriabilă de 42.200 mp și va fi inaugurat în ultimul trimestru al acestui an. NEPI Rockcastle mai deține și mallul Shopping City Sibiu din Șelimbăr, a cărui extindere este în lucru și va costa 30 milioane de euro.