Adeplast și alți producători de polistiren susțin că introducerea în forma pregătită de ministerul Dezvoltării și de cel al Internelor a noului normativ de securitate la incendiu a construcțiilor (Indicativ P118/1) va duce la dispariția pieței de polistiren, estimată la 100 milioane euro, și la creșterea costurilor pentru termoizolațiile construcțiilor, prin obligativitatea folosirii vatei bazaltice.
Pe lângă acestea, sunt menționate piederea a mii de locuri de muncă din construcții, scumpirea apartamentelor și acțiuni în justitie din partea a circa 50 de companii producătoare de polistiren.
”Actul normativ nu definește materialele utilizabile cu denumirile lor tehnice si comerciale, ci prin încadrarea în anumite clase de reacție la foc. De asemenea, normativul nu utilizează și nu impune o clasă de reacție la foc a unui termosistem ca un tot unitar (un ansamblu de produse, grupate, cu rolul de a asigura protecție termică a pereților exteriori ai clădirilor), ci a tuturor materialelor componente. Mai mult, în cuprinsul actului normativ se fac recomandări explicite (“Se recomandă utilizarea materialelor și elementelor de construcție clasa A1 sau A2-s1d0”), dar voalate, ascunse sub clasa de reacție la foc, de utilizare a vatei bazaltice. Prin aceste recomandari, avand acoperire legala, toti proiectanti, verificatorii de proiecte, experti tehnici, etc vor uza, ca pretext, de aceste recomandari pentru a exclude polistirenul”, arată Adeplast.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania spune că în toată Uniunea Europeană, cerințele de încadrare într-o anumită clasă de foc se referă la termosistem ca tot unitar, ca întreg, nu la componente individuale.
”Prin toate aceste căi se exclude în fapt polistirenul din rândul materialelor care pot fi folosite atât la construcții noi, cât si la cele existente, deci moartea industriei și exclusivitatea vatei bazaltice”, menționează producătorul.
Acesta arată că țări dezvoltate precum Germania sau Austria și-au izolat clădirile cu polistiren, prețul acestuia fiind la jumătate față de cel al vatei bazaltice. În plus, România ar trebui să importe acest produs, pentru că nu există capacități de producție a vatei bazaltice.
Compania Adeplast trage acest semnal de alarmă în numele industriei pe care o reprezintă, pozițiile exprimate fiind împărtășite de producători români de polistiren, precum și de producătorii europeni de materii prime - BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor.
Astfel, Adeplast solicită Guvernului și ministerelor implicate modificarea normativului de securitate la incendiu a construcțiilor, Indicativ P118/1, alinierea acestuia la practicile Uniunii Europene:
1. Introducerea noțiunii de termosistem sau sistem de termoizolație agrementat național și european și, implicit, referirea și introducerea de condiții de încadrare într-o anumită clasă de reacție la foc a termosistemului ca tot unitar, ca îintreg și nu a părților lui componente, a materialelor.
2. Obligativitatea folosirii clasei de reacție la foc “E” a polistirenului, asa cum se procedează în toată Europa.
3. Renunțarea în cuprinsul textului de normativ la orice recomandări de genul “Se recomandă utilizarea materialelor și elementelor de construcție clasa… ”, care are caracter anticoncurențial și constituie un pretext pentru avantajarea unui material în detrimentul altuia.