NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor din portofoliu, pregătește construcția unui bloc de locuințe cu 5 subsoluri, 23 de etaje și peste 200 de apartamente în extinderea centrului comercial Mega Mall din București, cea mai scumpă proprietate a companiei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Proiectul face parte dintr-un program de extindere a mai multor malluri deținute de investitor în 5 orașe din România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Terenul pe care a fost construit Mega Mall, în suprafață de peste 7 hectare, a fost tranzacționat de austriecii de la Real4You contra a 60 milioane de euro, bani încasați de fondurile New Century Holdings (NCH), administrate în România de Siminel Andrei. Austriecii s-au asociat cu NEPI pentru dezvoltarea Mega Mall și, ulterior, participația lor a fost răscumpărată de NEPI.
Astăzi, NEPI Rockcastle mai deține lângă Mega Mall trei loturi de teren învecinate care însumează circa 5.800 de metri pătrați, parte a fostei fabrici Electroaparataj. Aceste loturi urmează a fi comasate.
Ținând cont de indicatorii urbanistici aprobați prin Plan Urbanistic Zonal pentru acest teren încă din 2011, Coeficientul de Utilizare al Terenului este de 4, ceea ce înseamnă că se poate construi o suprafață totală de peste 23.000 de metri pătrați. Dacă întreaga suprafață ar fi împărțită doar pentru locuințe, ar rezulta circa 300 de apartamente, însă NEPI Rockcastle a proiectat și spații de birouri și de retail la primele etaje ale construcției. Terenul deținut de NEPI Rockcastle lângă Mega Mall
Acesta este primul proiect rezidențial realizat de NEPI Rockcastle, compania fiind axată pe proprietăți de retail. Blocul face parte dintr-un program anunțat de investitor în urmă cu un an, care prevede construcția de proiecte rezidențiale adiacente centrelor comerciale ale NEPI din Brașov, București (lângă Mega Mall și Vulcan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare și Timișoara. Pentru aceste dezvoltări a fost alocat un buget inițial de investiții de 83 de milioane de euro, potrivit anunțurilor anterioare ale companiei. Intervalul de realizare anunțat a fost de doi până la patru ani.
Recent, NEPI Rockcastle a încasat aproape 300 de milioane de euro de la AFI Europe pentru cele patru proiecte de birouri pe care sud-africanii le aveau pe piața românească, tranzacția urcând în topul celor mai mari astfel de operațiuni realizate până acum la nivel local.
Pandemia a lovit din plin compania sud-africană. 84 de zile în care cele 18 malluri românești ale NEPI Rockcastle au fost închise s-au tradus printr-o scădere de peste 14% a veniturilor din chirii înregistrate în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu rezultatele primului semestru din 2019.
Compania a înregistrat în România venituri de 67,8 milioane de euro și o pierdere de circa 7 milioane de euro, în prima jumătate a anului. De asemenea, compania a marcat o scădere de circa 70 milioane de euro a valorii proprietăților sale românești, până la nivelul de 2,05 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 38% din întregul portofoliu al companiei.
La nivel de grup, compania a anunțat concesii la plata chiriei în valoare de 48 milioane de euro, în primul semestru din acest an. NEPI Rockcastle a anunțat că falimentul în rândul chiriașilor portofoliului său global s-a declanșat doar la câțiva operatori mici locali.
Până la mijlocul lunii august, NEPI Rockcastle a reușit să renegocieze cu chiriașii amânări de plată și concesii de plată reprezentând 66% din venitul brut din chirii, la nivelul întregului portofoliu. Gradul de îndatorare al NEPI Rockcastle a fost de 36,1% la finalul primului semestru, puțin peste ținta strategică autoimpusă de companie, de 35%. Creșterea acestui indicator este pusă pe seama deprecierii valorii proprietăților. În această perioadă, compania a deschis un nou mall în Târgu Mureș și a finalizat extinderea și renovarea Shopping City Buzău.
Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a încrederii în piață.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească susținut și în luna noiembrie, cu o evoluție pozitivă de peste 24%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 60.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a cincea lună de creștere de la începutul pandemiei, după salturile surprinzătoare din iunie și octombrie. De altfel, în luna octombrie s-a realizat un record al numărului de tranzacții din ultimii 3 ani.