EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își extinde parcul din vestul Bucureștiului printr-o nouă achiziție

EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își extinde parcul din vestul Bucureștiului printr-o nouă achiziție

CTPark Bucharest

scris 22 dec 2020

Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover, în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Grupul spaniol este unul dintre chiriașii CTP în cadrul acestui parc.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Două companii ale grupului spaniol Dover, Eurorivers Investments Four și Dover International, au vândut teren în suprafață de 63.876 de metri pătrați dezvoltatorului imobiliar CTP, într-o tranzacție de sub 2 milioane de euro.

„Într-adevăr, am mai cumpărat teren pentru a ne extinde parcul și vom continua să construim noi proprietăți anii viitori“, a transmis, pentru Profit.ro, Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP.

Dover are din 2007 o fabrică de circa 2.000 de metri pătrați în cadrul A1 Business Park, recent cumpărat de CTP, într-o tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro. În fabrica spaniolilor se prelucrează și se asamblează piese turnate și scule pentru sectorul auto, industria aeronautică și a construcțiilor de trenuri.

CTP deține la ieșirea din București pe autostrada A1 parcul logistic CTPark Bucharest, care se întinde pe o suprafață de teren de 57,9 hectare și dispune de construcții ce însumează o suprafață de peste 400.000 de metri pătrați. Acesta este al doilea parc, ca mărime, din portofoliul local al CTP, după CTPark Bucharest West din Bolintin-Deal, care urmează să devină cel mai mare parc logistic din Europa Centrală și de Est până la finalul anului, cu o suprafață închiriabilă de 660.000 de metri pătrați, iar până în 2022 ar putea crește la un milion de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Oracle și Microsoft dau semnalul muncii de acasă. Oracle vrea să își reducă substanțial spațiul închiriat în România. Proprietarii de birouri sunt în corzi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oracle și Microsoft dau semnalul muncii de acasă. Oracle vrea să își reducă substanțial spațiul închiriat în România. Proprietarii de birouri sunt în corzi

CTP este într-o perioadă de extindere agresivă pe piața locală. Recent, a cumpărat de la antreprenorul Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro.

În prima jumătate a acestui an, CTP a livrat cinci depozite noi cu o suprafață de aproape 80.000 de metri pătrați, însă planul companiei este să crească suprafața la peste 160.000 de metri pătrați până la finalul anului. De altfel, investitorul și-a propus pentru acest an o creștere de 42% a portofoliului din România, echivalentul a circa 450.000 de metri pătrați, cel mai alert ritm din grup.

În primăvară, compania a plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties.

La începutul lunii octombrie, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen. Surse citate de Bloomberg au declarat că CTP a început discuțiile cu privire la o ofertă publică inițială care ar putea avea loc anul viitor și că vrea să obțină o evaluare de aproximativ 6 miliarde de euro. Bursa de la Amsterdam este printre posibilele locații pentru listare.

EXCLUSIV Alexandru Răbâncă intră pe piața imobiliară după vânzarea francizei Yves Rocher și a unui lanț de farmacii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alexandru Răbâncă intră pe piața imobiliară după vânzarea francizei Yves Rocher și a unui lanț de farmacii

La sfârșitul primului semestru, portofoliul românesc al CTP era evaluat la aproape 800 de milioane de euro, al doilea cel mai valoros din grup, după cel din Cehia, și avea împrumuturi de peste 430 milioane de euro. Veniturile din chirii generate în prima jumătate a anului în România au fost de 23,5 milioane de euro, iar profitul realizat, înainte de aplicarea taxelor, a fost de 42,7 milioane euro. Compania are în dezvoltare proiecte locale în valoare de peste 70 milioane de euro.

La începutul pandemiei în România, CTP a demarat lucrările de construcție la un nou parc logistic de anvergură în Ștefăneștii de Jos, pe un teren de 21 de hectare cumpărat de la Willbrook. Planul prevede ridicarea a 10 hale în 5 faze de construcție, care vor avea la final peste 100.000 de metri pătrați, o investiție estimată la 65 milioane de euro. Primii 20.000 de metri pătrați vor fi finalizați în această toamnă, jumătate din spațiu urmând a fi ocupat de logisticeanul DSV Group.

CTP deține în România depozite cu o suprafață totală de 1,2 milioane de metri pătrați. Proprietățile românești au o pondere de 20% în portofoliul global al dezvoltatorului.

Și compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, a anunțat piața, după declanșarea stării de urgență, că are deschiderea să achiziționeze depozite de dimensiuni medii în România, potrivit unor surse din piața imobiliară. Perioadele de criză pot aduce oportunități sub forma unor active „distressed“, spun sursele Profit.ro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
dover
ctpark bucharest